Coronavirus wordt katalysator voor elearning
Rapport: Zakelijke dienstverlening

Coronavirus wordt katalysator voor e-learning

Het coronavirus geeft een grote boost aan de Nederlandse private-opleidingssector, zo verwacht ABN AMRO. Medewerkers worden dezer dagen verzocht om zoveel mogelijk van uit huis te werken. Een groeiend aantal bedrijven, nu (16 maart) 20.000, vraagt werktijdverkorting aan.

Dit dwingt grote aantallen werknemers om hun dagelijkse arbeidsroutines tijdelijk radicaal om te gooien. Werkgevers zullen hun werknemers vragen om hun arbeidstijd op te vullen met e-learning; het leren door middel van elektronische hulpmiddelen zoals een computer, smartphone of tablet die verbonden zijn met internet.

Werkgevers kopen de komende weken fors meer van deze opleidingen, zo denken wij; zowel voor werknemers in white collar- als blue collar-beroepen. Voor diverse beroepen en functies, zoals een kraanmachinist, is thuiswerken geen optie. Toch kunnen deze werknemers wel periodiek aan hun eigen keukentafel aan hun ontwikkeling werken door middel van e-learning. Aanbieders van e-learning (opleidingsinstituten), afnemers van elearning (werkgevers) en gebruikers van e-learning (werknemers) zullen door de corona-crisis de komende weken en maanden een steile leercurve doorlopen.

Aanbieders zullen hun aanbod hierdoor de komende jaren kwalitatief en kwantitatief verbeteren. E-learning zal zich de komende jaren bijvoorbeeld vaker automatisch aanpassen aan de snelheid en het intellectuele niveau van de cursist, zodat de kennisoverdracht gemaximaliseerd wordt. Werkgevers zullen straks, bij het evalueren van de corona-crisis, hun opleidingsbeleid reorganiseren en stroomlijnen. Meer bedrijven starten een afdeling Learning & Development (L&D) en zetten overzichten van het opleidingsaanbod op hun bedrijfsintranet. De mix van online – trainingsuren en fysiek contact zal per cursist beter uitgebalanceerd worden en over het geheel gezien meer verschuiven richting online.

Meer informatie

Lees het volledige rapport 'Coronavirus wordt katalysator voor e-learning (pdf, 356kB)'.