
Autobranche: dalende volumes, stijgende omzetten
Tegenover dalende autoverkopen, staan stijgende omzetten in 2022. Dit komt door de fors gestegen prijzen en goede marges op onderhoud. In komende jaren zal de verschuiving naar elektrische auto's verder doorzetten.
De verkopen van nieuwe personenauto’s, tweedehands auto’s en bestelbusjes is in 2022 gedaald ten opzichte van 2021. Zo nam het aantal geregistreerde nieuwe personenauto’s tot en met oktober 2022 met 2,3 procent af en bestelauto’s met 16,9 procent. Hoewel tweedehands auto’s in 2021 nog relatief goed verkochten, stokt de verkoop dit jaar ook. Daarnaast nam het aantal leasecontracten tot en met oktober af met 2,6 procent.
Omzet stijgt door hogere prijzen
Tegenover de dalende volumes staan stijgende omzetten door de fors gestegen prijzen van zowel nieuwe als tweedehands auto’s. De marges op onderhoud zijn goed, waardoor de omzet van de totale autobranche dit jaar met 5 procent stijgt en volgend jaar met 2,5 procent.
Maar de autobranche kampt met veel uitdagingen. Terwijl auto’s steeds verder in prijs stijgen, neemt de druk op de koopkracht bij veel consumenten toe en geven ze aan dat het niet het juiste moment is om grote aankopen te doen. Een andere uitdaging: ruim een vijfde van de ondernemers in de autohandel en autoreparatie geeft aan dat de voorraden te klein zijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de chiptekorten en een tekort aan andere materialen en grondstoffen. Bijna 30 procent van de ondernemers zegt dit als een belemmering te ervaren. Dit geldt overigens niet voor de voorraad tweedehands auto’s die juist weer aan het oplopen is.
Daarnaast speelt ook het personeelstekort de branche parten. Zo ervaart 35 procent van de ondernemers een tekort aan arbeidskrachten als belemmering.
Verdere stijging aantal elektrische auto's
De verschuiving naar elektrische personenauto’s stijgt verder. Zo is in 2022 een op de vijf nieuwe auto’s volledig elektrisch en neemt ook het aandeel hybride auto’s sterk toe tot ruim 37 procent van alle registraties, zo laat BOVAG weten. Minder dan 40 procent van de nieuwe auto’s rijdt nog volledig op benzine.
Een prikkel die deze transitie versnelt is dat de Europese Unie de verkoop van nieuwe brandstofauto's vanaf 2035 heeft verboden. De gevolgen hiervan voor garages zijn groot, zo schreven wij in een eerder verschenen rapport. Zo hebben elektrische auto’s minder onderhoud nodig en kan veel van het reparatiewerk op afstand via het internet gedaan worden. Ook wordt minder verdiend op onderdelen omdat een elektrische auto simpelweg minder onderdelen heeft dan een brandstofauto. Verder is de rol van de dealer aan het veranderen doordat steeds meer auto’s rechtstreeks bij de fabrikant worden gekocht. Het gevolg van deze ontwikkelingen is een grote consolidatieslag onder dealers.
Concurrentie van nieuwe merken
Bestaande autofabrikanten krijgen daarbij steeds meer concurrentie van nieuwe merken, veelal afkomstig uit China en met namen als Aiways, XPeng, Honqqi, Lynk & Co, Nio. In China ontvangen fabrikanten flinke subsidies van de overheid, zodat elektrische auto’s voor veel mensen betaalbaar zijn geworden. Chinese fabrikanten kunnen daarom kleinere elektrische auto’s aanbieden voor een lagere prijs dan de Amerikaanse en Europese merken.
Meer informatie
Lees het volledige rapport 'Hoge kosten en lage koopkracht raken retailsector'.
(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)
Lees verder in de retailsector
De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.
Ondernemen in onzekere tijden
Het zijn onzekere economische tijden voor ondernemers en consumenten. Zaken als de inflatie, de stikstofcrisis, de energieprijs en het personeelstekort houden veel mensen bezig. Gaan we een recessie tegemoet? Of blijft de economie groeien? Kom hierover meer te weten.