Javascript is required

Private equity slaat haar slag!

Claire van Staaij

Recent schrijven financiële dagbladen weer veel over private equity. De vraag is van belang in hoeverre deze investeerders zich inspannen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Private equity kan hier nog veel van de banken leren.

In verschillende sectoren als de zorg, dierenzorg en kinderopvang vinden acquisities door deze investeerders plaats. In vastgoed speelt private equity al langer een rol. De mate waarin is relatief beperkt, maar desondanks is de vraag van belang in hoeverre deze investeerders zich inspannen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De recente investeringen van private equity in de versnipperde markt van kleine schilder- en onderhoudsbedrijven trok daarom mijn aandacht.

Uit het Private Equity Trend Report 2023 van PwC blijkt dat in 2021-2022 van de totale private equity-investeringen in Europa van 214,8 miljard euro ‘slechts’ 8,2 procent naar vastgoed is gegaan. Ruim twee derde van de vastgoedfinancieringen bestaat nog steeds uit reguliere bankfinanciering. Bancaire financiering richt zich echter steeds vaker op meer omvangrijke kredieten met een relatief laag risicoprofiel. Non-bancaire financiering zoals vanuit private equity is hierop een mooie aanvulling. Deze alternatieve aanbieders onderscheiden zich namelijk door soms een hoger risicoprofiel te accepteren, sneller te kunnen handelen vanwege minder regulering en in sommige gevallen vergaand gespecialiseerd te zijn in een bepaalde niche in de financiële sector. Maar er zijn natuurlijk ook beperkingen. Het is voor de klant altijd prettig om te weten dat een bank als financieringspartner er meer voor de lange termijn inzit en minder risico met zich meebrengt vanwege de omvattende regulering voor banken.

Schaalvergroting van belang

Terug naar de markt van kleine schilder- en onderhoudsbedrijven. Het FD van 28 juli jongstleden doet verslag van niche-investeringen door private equity in het onderhoud van sociale huurwoningen. De opdrachtgever van de gekochte onderhoudsbedrijven zijn woningcorporaties. Dat is goed nieuws, want deze partijen hebben verduurzaming van de bestaande woningvoorraad hoog op de prioriteitenlijst staan.

De uitgaven aan onderhoud aan de circa 2,6 miljoen sociale huurwoningen zijn enorm. De meeste huizen hebben dringend een opknapbeurt nodig en moeten aangepast worden om het energieverbruik en de omlaag te brengen. Volgens de Amsterdamse vermogensbeheerder Axeco is met verduurzaming van sociale woningen tot aan 2050 een bedrag van 7,5 miljard euro gemoeid. Daar komt nog eens 7,5 miljard euro bovenop dat woningcorporaties jaarlijks uitgeven aan regulier onderhoud. Dat geld ging voorheen vooral naar kleine, in onderhoud gespecialiseerde aannemers. Nu is er dus een reeks durfkapitalisten die deze markt heeft ontdekt en vindt er een consolidatieslag plaats. Als je de verduurzaming voor elkaar wilt krijgen heb je schaalvergroting nodig, is de gedachte.

"Regulering is nodig om de verduurzamingsopgave te versnellen."

Verduurzaming onderdeel van verdienmodel

De Nederlandse grootbanken hebben verduurzaming van de gebouwde omgeving al langer hoog op de agenda staan. De verduurzaming van de bedrijfsvoering is ook altijd een belangrijk onderdeel van het klantgesprek. Niet enkel als verdienmodel, maar vanuit de maatschappelijk rol die banken in de versnelling van de transitie willen en moeten nemen.

Bij private equity is verduurzaming in het genoemde geval van schilder- en onderhoudsbedrijven vooral nog onderdeel van hun verdienmodel. Daar zit dus een duidelijk andere motivatie achter die de rol van private equity als constructieve aanjager van verduurzaming nog in de weg zit. Mogelijk lagere rendementen in ruil voor maatschappelijke impact sluit namelijk nog niet als vanzelf aan bij de geest van private equity.

"ESG gaat de waarde van een investering positief beïnvloeden."

Transparantie over ESG-beleid

Van een level playing field tussen banken en private equity is met betrekking tot wet- en regelgeving op dit moment nog geen sprake. Waar banken moeten rapporteren op basis van Europese regels als CSRD, SFDR en EU Taxonomie, kent private equity nog geen algemeen geaccepteerde standaard over de manier waarop zij over duurzaamheid rapporteren. Maar daar wordt mede op verzoek van pensioenfondsen aan gewerkt. Pensioenfondsen sturen meer en meer aan op transparantie over het ESG-beleid van alle partijen waar ze geld in steken, dus ook private equity-fondsen. In het PwC-rapport wordt gesteld dat ook private equity inmiddels inziet dat ESG de waarde van een investering positief kan beïnvloeden.

Het zou mooi zijn als private equity bijdraagt aan de versnelling van de verduurzamingsopgave van de gebouwde omgeving waar wij in Nederland voor staan. Die beperkt zich niet tot onderhoud van sociale huurwoningen omdat dit toevallig een goed rendement oplevert. Die opgave is namelijk immens en het tempo moet omhoog. Private equity-partijen kunnen daarin veel leren van de banken die hier al vele jaren actief mee bezig zijn. Zij zijn bij deze uitgenodigd.

Deze column is eerder verschenen in Vastgoedjournaal op 31 augustus 2023

Over de auteur

Claire van Staaij is Sector Banker Real Estate. Zij volgt de markt voor zowel commercieel als bedrijfsmatig vastgoed. Zij gaat intern en extern graag het gesprek aan over de trends en ontwikkelingen in de markt.

Lees verder in de sector vastgoed

De afgelopen periode stond de vastgoedsector in het teken van afwaarderingen, als gevolg van de sterk gestegen rente. Het perspectief voor de sector is echter gunstig, aangezien de behoefte aan woningen en bedrijfsgebouwen door de krappe markt en sterke economie aanhoudend groot is.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden