Javascript is required

Food for Skin: mooimakers met een missie

Food for Skin: mooimakers met een missie

Wist je dat er in een lik gezichtscrème 90.000 minuscule stukjes plastic kunnen zitten? Deze vervuilende microplastics komen via ons doucheputje in de rivieren en oceanen terecht. Nergens voor nodig, vinden zussen Cathy en Angela Ursem. Met hun nieuwe huidverzorgingsmerk Food for Skin bewijzen ze dat het anders kan.

De 100% natuurlijke huidverzorging op basis van groenten bevat geen microplastics, parabenen en parfum. Hun missie is ambitieus. De zussen – genomineerd voor een ABN AMRO Newcomer Retail Award 2021 – 2022 - willen samen de hele beautyindustrie schoon maken.

Genomineerd voor een ABN AMRO Newcomer Retail Award 2021 – 2022

Angela Ursem heeft als marketingmanager gewerkt voor grote merken als Heineken, G-Star en Tony’s Chocolonely. Cathy Ursem is schoonheidsspecialiste. Drie jaar geleden bundelden de zussen hun krachten. Angela: “Ik was al een tijdje bezig met het maken van duurzame keuzes toen ik ontdekte dat heel veel huidverzorgingsmerken microplastics gebruiken. Maar een schoon en transparant alternatief vinden, bleek heel lastig. Toen ik mijn frustraties uitte tegen mijn zus Cathy zei ze: waarom doen we het niet zelf?”

“Microplastics zijn heel eenvoudig uit te faseren, maar merken doen het niet omdat ze dan hun recepturen moeten aanpassen en de kostprijs hoger wordt. Met Food for Skin willen we laten zien dat het wel kan.”

Microplastics verleden tijd

Angela en Cathy besloten de sprong te wagen en ontwikkelden hun eigen 100% natuurlijke huidverzorgingslijn. Alle producten zijn op basis van groenten: van gezichtscrème van tomatenzaadolie tot serum van avocado-olie. Verrassend genoeg bleek het maken van 100% natuurlijke huidverzorging helemaal niet zo’n grote uitdaging. “Het is niet moeilijk om natuurlijke producten te maken. Je hebt al die rotzooi echt niet nodig”, vertelt Angela. “Microplastics zijn heel eenvoudig uit te faseren, maar merken doen het niet omdat ze dan hun recepturen moeten aanpassen en de kostprijs hoger wordt. Met Food for Skin willen we laten zien dat het wel kan.”

Italiaanse pastasaus

Voor de ingrediënten maakt Food for Skin zoveel mogelijk gebruik van reststromen. Zo komen de ingrediënten voor de gezichtscrème van een pastasaus fabriek in Italië. “Deze fabriek doet niets met de pitjes en schillen van de tomaten”, vertelt Angela. “Deze reststromen gaan naar een cosmetisch lab in Italië die er voor ons tomatenzaadolie van maakt.” Het liefst zou Angela de ingrediënten dichter bij huis halen: “In Nederland zijn genoeg bruikbare reststromen, maar nog geen cosmetisch lab die de stromen kan verwerken. Op dit moment zijn we met partijen in gesprek om dit ook in Nederland mogelijk te maken. Ik hoop dat het volgend jaar zover is.”

“Als duurzaam bedrijf speelt geld voor ons een andere rol. Het is een middel om dingen te veranderen, geen doel op zich. We willen dus groeien om meer impact te maken”

Als een speer

Sinds de lancering in november 2020 gaat Food for Skin als een speer. Het merk sleepte twee Dutch Beauty Awards in de wacht en groeit iedere maand. Winst is echter geen doel op zich. “Als duurzaam bedrijf speelt geld voor ons een andere rol. Het is een middel om dingen te veranderen, geen doel op zich. We willen dus groeien om meer impact te maken”, vertelt Angela. “Onze missie is om samen de beautyindustrie schoon te maken. Met de nadruk op samen. Want als je de industrie wilt veranderen, moet je de krachten bundelen. Alleen dan kun je echt iets bewerkstelligen. Daarom zijn we onder andere aangesloten bij de Plastic Soup Foundation als Beauty Angel. Ook zetten we samen met andere schone beautymerken campagnes op om bewustwording rondom microplastics te vergroten.”

Partnerships met retail

De komende tijd focust Food for Skin zich op het aansluiten van meer verkooppunten. “We zijn halverwege corona gestart met ons merk, de focus lag daarom vooral op verkoop via onze eigen webshop en andere duurzame online platforms” vertelt Angela. “Nu fysieke winkels weer ruimte hebben voor nieuwe dingen, is het tijd om meer verkooppunten aan te sluiten. We focussen echt op partnerships. We hoeven niet overal in de schappen te liggen, maar zijn op zoek naar relevante plekken die tijd en aandacht hebben voor ons verhaal. Dat is waar het uiteindelijk om gaat.” Ook een eigen winkel staat hoog op het verlanglijstje: “Ik geloof in de kracht van een eigen winkel. Een plek waar we consumenten en mensen uit de industrie kunnen ontvangen en inspireren. Op dit moment zijn we op zoek naar een locatie in Amsterdam.”

“Onze missie is om samen de beautyindustrie schoon te maken. Met de nadruk op samen. Want als je de industrie wilt veranderen, moet je de krachten bundelen. Alleen dan kun je echt iets bewerkstelligen…”

Pieken en dalen

Het afgelopen jaar was een achtbaan voor de zussen. “Zelf een merk bouwen is fantastisch, maar ook heel intens”, vertelt Angela. “Het gaat met pieken en dalen. Met snelle groei kom je ook veel problemen tegen. Zo zaten we het afgelopen jaar opeens zonder voorraad omdat we problemen hadden met de bedrukking op de glazen potjes. We drukken de informatie direct op het glas, dat scheelt weer bijsluiters en doosjes. Maar opeens gingen de letters in aanraking met zeep ‘dansen’ over de potjes, waardoor we de productie moesten stopzetten. Aan weggooien doen we niet, dus uiteindelijk hebben we voor deze batch alle potjes zelf gestickerd en dat eerlijk naar klanten gecommuniceerd. Op deze momenten is het bikkelen. Maar ik krijg er vooral heel veel energie van. Consumenten zijn enthousiast en er is veel aandacht voor onze boodschap. Zo biedt de nominatie voor de ABN AMRO Newcomer Retail Award weer een nieuw platform om ons verhaal te vertellen.”

Ontdek meer verhalen van ondernemers

Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.

Ga naar alle ondernemersverhalen

Lees verder in de retailsector

De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden