Bourgondische Lunchindex 2025 toont een kloof van 35 procent in de gemiddelde lunchbon: Belgische gasten rekenen voor een lunch gemiddeld 38,20 euro af, terwijl Nederlandse gasten 28,05 euro betalen. Deze kloof weerspiegelt meer dan louter economische verschillen; zij laat zien hoe diep lunchgewoonten cultureel verankerd zijn. Waar Nederlanders het middaguur gebruiken voor snelheid en efficiëntie, benutten Belgen dezelfde tijd voor contact, comfort en culinaire beleving.
Download het complete rapport
Lees alle feiten en ontwikkelingen in het rapport 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'.
Vlaanderen voert aan, Nederland verrast
Met 67,94 euro per persoon prijkt Deinze bovenaan de ranglijst, gevolgd door Knokke-Heist (59,70 euro) en Oudenaarde (58,67 euro). Kusttoerisme, streek¬producten en een uitgesproken “zit-en-geniet”-mentaliteit stuwen de bedragen omhoog. Van de eerste vijftien posities liggen er veertien in België, dertien daarvan in Vlaanderen. Toch waait de bourgondische geest over: Zwolle (50,24 euro), Delft (36,71 euro) en Amersfoort (33,29 euro) laten zien dat een historisch decor plus kenniseconomie ook in Nederland een royale lunchcultuur kan voeden. De cijfers in dit rapport zijn gebaseerd op geanonimiseerde kassadata van ruim 6.500 horecazaken die werken met het Lightspeed-platform in de periode van april 2024 tot en met maart 2025.
Millennials jagen lunchomzet aan
Uit cijfers van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) blijkt dat vooral jongere generaties deze ontwikkeling aandrijven. Zo luncht 37 procent van de Nederlanders tussen 25 en 40 jaar minstens wekelijks buitenshuis, beduidend vaker dan oudere cohorten. Sinds 2018 stegen de gemiddelde lunchbestedingen in Nederland met 57 procent, zelfs na correctie voor inflatie. Opvallend is dat het generatieverschil in uitgaven relatief klein blijft—tussen de 16 en 18 euro per lunch—wat de noodzaak onderstreept van flexibele, modulaire menukaarten met lichte, plantaardige opties.
Lunchmoment als economische hefboom
Ook economisch gezien krijgt het lunchmoment meer gewicht. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft ruim 22 procent van de Nederlandse bedrijven in 2025 zijn import- of exportmarkten herzien, waarbij België vaak als alternatief dichter bij huis wordt genoemd. Sinds 2020 groeide de wederzijdse handel in goederen en diensten met 55 procent naar € 195 miljard, mede gedreven door geopolitieke onzekerheid. Tegelijk verdubbelde het aantal Belgische verblijfsgasten in Nederland sinds 2010 tot 2,6 miljoen; ramingen wijzen op meer dan 3 miljoen in 2030. Dat gezamenlijke lunches ook functioneel zijn, blijkt uit gedragswetenschappelijk onderzoek: zakenpartners die hetzelfde gerecht bestellen, bereiken vaker overeenstemming, en teams die regelmatig samen lunchen, blijken aantoonbaar creatiever en productiever.
Meer informatie
Lees alle feiten en ontwikkelingen in het rapport 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'.
Lees verder in de sector Leisure
De sector Leisure heeft een zware periode grotendeels achter de rug. Het herstel is ingezet met afbouwen van de maatregelen omtrent corona. De terrassen beginnen vol te raken, het aantal toeristen neemt toe en evenementen kunnen weer georganiseerd worden. De personeelstekorten zijn nu de grootste uitdaging. Werkzaamheden van het personeel digitaliseren en het spreiden van gasten kunnen de impact daarvan beperken.