Javascript is required

Externe taxatie zorgvastgoed komt eraan

Anja van Balen

Net als alle andere banken in Nederland vereist ABN AMRO vanaf medio 2021 dat zorginstellingen de waarde van hun vastgoed extern laten taxeren. Dit is een grote verandering met de huidige werkwijze, maar onontkoombaar, aangezien dit wordt afgedwongen door Europese wetgeving. Overigens hebben de meeste instellingen nog even de tijd voor ze zo’n externe waardering moeten opmaken, maar dit is afhankelijk van de situatie.

In Nederland kennen we al enige jaren een hybride systeem van verantwoordelijkheden in de zorg. De zorginstellingen zijn weliswaar uiteindelijk eindverantwoordelijk voor de financiële resultaten, maar de overheid en zorgverzekeraars bepalen waar en voor welke prijs de zorg ingekocht wordt. Als gevolg hiervan bepalen zij dus uiteindelijk in welke panden er zorg verleend kan worden, en daarmee of ze nog waarde hebben voor de organisatie of niet.

Mede vanwege deze gedeelde verantwoordelijkheden is een waardering op basis van de WOZ-waarde lange tijd gedoogd als ‘externe taxatie’. Bovendien werd zorgvastgoed zelden verhandeld waardoor het lastig was om een marktprijs vast te stellen, en verkeerden banken in de wetenschap dat Europese regelgeving op handen was. De financiële crisis van 2008 leerde namelijk dat allerlei vastgoed dat voor Europese banken als onderpand diende in tijden van stress veel minder waard bleek dan de bijbehorende lening. Hierom zijn de eisen die banken moeten hanteren voor waardering van vastgoed binnen heel Europa verscherpt.

Nu is zoals gezegd het zorgvastgoed aan de beurt. Per 1 juli 2021 treden de richtlijnen van de European Banking Authority (EBA) in werking die vereisen dat banken beschikken over een waardering door een onafhankelijke taxateur van het zorgvastgoed dat ze financieren. Voor Nederlandse zorginstellingen betekenen deze ‘EBA guidelines’ dat er een eind komt aan het gedogen van de WOZ-waarde als basis voor taxaties.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft namens de banken dit document gepubliceerd, waarin de consequenties van de invoering van de Europese regelgeving voor de waardering van zorgvastgoed worden beschreven. De consequenties voor de komende drie jaar zijn fors, omdat binnen die termijn uiteindelijk al het vastgoed dat met substantiële leningen is gefinancierd (groter dan 3 miljoen euro) opnieuw en dus volgens de nieuwe eisen getaxeerd moet worden.

Zorginstellingen, banken en taxateurs staan de komende tijd voor een grote opgave. ABN AMRO is er uiteraard op gebrand om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen en altijd bereid om nadere uitleg over de nieuwe regels te geven.

Over de auteur

Anja van Balen is sector banker Healthcare bij ABN AMRO. Zij houdt zich bezig met medisch specialistische zorg: cure, langdurige zorg en care, toeleveranciers, de farm sector en life sciences.

Lees verder in de sector Zorg

In de komende jaren verandert de sector om meer zorg te kunnen leveren met minder middelen. De vraag naar zorg neemt verder toe door vergrijzing terwijl nauwelijks meer zorgpersoneel aangetrokken kan worden. Innovatie en samenwerking maken het werk makkelijker en leuker, waardoor de zorgverlening houdbaar en van hoge kwaliteit blijft.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden