Kassaloos Amazon Go steekt de oceaan over
Headlines Insights

Kassaloos Amazon Go steekt de oceaan over

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Headline

Online retailer Amazon lanceert binnenkort zijn fysieke supermarkt Amazon Go in Europa. Bijzonder aan dit concept is dat het kassaloos is. Amazon start op een centrale plek in Londen, zo meldt Techcrunch op basis van bronnen, al is precieze het moment nog onbekend. Op zijn Amerikaanse thuismarkt heeft het bedrijf inmiddels zeven Amazon Go supermarkten en broedt het op plannen om het concept naar diverse Amerikaanse vliegvelden uit te breiden.

Insight

Amazon past kennis die online is vergaard toe in de offline-wereld. Webwinkels hebben al vroeg geleerd dat de kassa de grootste horde is in de reis van de klant door de website. Driekwart van de mensen die hun virtuele winkelwagentje vullen, verlaat om uiteenlopende redenen de website zonder dat wagentje af te rekenen. Om deze ‘abandoned shopping cart rate’ te drukken, hebben deze zogenoemde e-tailers verschillende strategieën bedacht. De belangrijkste is het weghalen van de kassa uit het aanschafproces. Het aanbieden van betalen achteraf verlaagt de drempel om een bestelling te plaatsen.

Amazon heeft hier online veel ervaring mee. In thuisland VS betaalt het gros van de klanten achteraf per creditcard en in India biedt het bedrijf de mogelijkheid van betalen bij bezorging. Doordat een online-aankoop bij Amazon altijd via een account loopt, kent het bedrijf zijn klanten goed en wordt betaling achteraf minder risicovol.

Ook in fysieke supermarkten vormt de kassa een horde. Klanten hebben doorgaans haast en een hinderlijke wachtrij kost dan omzet. Daarom snijdt Amazon ook hier de kassa uit het aankoopproces. Met dank aan het klantaccount en de ‘shopping cart’. Camera’s en sensoren registreren wanneer producten uit de schappen worden gehaald of in de schappen worden teruggelegd. De consument die klaar is met winkelen, kan de winkel gewoon verlaten. Even later brengt het bedrijf het aankoopbedrag in rekening op het Amazon-account van de klant.

Supermarkten die in Nederland experimenteren met kassaloos winkelen zijn AH to Go met Tap To Go en Spar University met Skippen.

Meer informatie