Javascript is required
Amazon geeft Nederlandse energietransitie een zetje

Amazon geeft Nederlandse energietransitie een zetje

Shell en Eneco bouwen voor de Nederlandse kust een windmolenpark en verkopen daarbij alvast een deel van de stroom. Koper is Amazon dat een langlopend contract sloot. Dat een buitenlandse partij Nederlandse groene stroom koopt lijkt onlogisch, maar helpt bij het versnellen van Nederlandse energietransitie.

Insight

Het is al vrij gebruikelijk dat grote internetpartijen als Amazon, Google en Microsoft groene stroom van wind- en zonneparken kopen in landen waar hun datacenters gevestigd zijn. De maandag aangekondigde transactie is echter bijzonder, omdat Amazon geen datacenter in Nederland heeft en hier desondanks groene stroom afneemt. Het gaat om de helft van de productie van het windpark, vergelijkbaar met het jaargebruik van een half miljoen Nederlanders. Steelt een buitenlandse partij nu onze groene stroom? Zeker niet. Amazon geeft de energietransitie in Nederland juist de wind in de rug op het moment dat overheidssubsidies opdrogen.

Het klinkt vreemd, maar het is Amazon helemaal niet om de stroom te doen die door het windpark in de Noordzee wordt geproduceerd. Daar kunnen ze niets mee, omdat de datacenters van Amazon juist elders in Europa staan. Amazon is bij deze overeenkomst meer te zien als een tussenhandelaar; de Amerikaanse internetgigant neemt voor vele jaren en tegen een vaste prijs virtueel stroom af van het windpark, terwijl de stroom daarna aan Nederlandse stroomgebruikers wordt doorverkocht. Daarmee neemt Amazon een deel van het risico over van Shell en Eneco, die op deze manier voor vele jaren verzekerd zijn van een vaste opbrengst van een deel van de in de Noordzee geproduceerde stroom. Want als de markprijs voor stroom aan de echte gebruikers flink daalt ten opzichte van de inkoopprijs die Amazon heeft afgesproken, moet Amazon flink geld toeleggen op deze deal.

Het gaat Amazon hier om het verkrijgen van een bijproduct van de elektriciteitsproductie: groencertificaten, ofwel Garanties Van Oorsprong (GVOs). GVOs zijn ooit geïntroduceerd om producenten van duurzame elektriciteit een financieel duwtje in de rug te geven ten opzichte van kolen- en gascentrales. Voor elke megawattuur (mWh) windstroom die geproduceerd wordt, ontvangt de producent één GVO. Dit certificaat kan de producent vervolgens verkopen aan gebruikers van stroom. Gebruikers die de duurzame energietransitie een warm hart toedragen, zijn vaak bereid om de GVO’s te kopen. Daarmee stijgt hun elektriciteitsrekening weliswaar een beetje, maar zij kunnen in ruil hiervoor zeggen dat ze nu ‘groene stroom’ gebruiken. Ook veel Nederlandse particulieren kopen GVO’s om zo ‘groene stroom’ af te nemen, net als Amazon.

Als een gebruiker overstapt van grijze naar groene stroom komt er niet ineens voor honderd procent emissievrije stroom uit het stopcontact. De stroom is alleen iets duurder geworden, zodat de leverancier zowel stroom als GVO’s kan inkopen. De aankoop van GVO’s stimuleert de bouw van nieuwe windparken en maakt zo de productie van elektriciteit schoner in het land waar het windpark gebouwd wordt. De deal van Amazon helpt zodoende om de Nederlandse elektriciteitsproductie te vergroenen, terwijl Amazon straks net als vele burgers mag claimen dat het ‘groene stroom’ gebruikt, terwijl het bedrijf in werkelijkheid deels op bijvoorbeeld grijze Duitse stroom draait.

Voor Amazon is dit de grootste deal in groene stroom tot nu toe. Het bedrijf heeft de ambitie om in 2025 al zijn data- en distributiecentra volledig van groene stroom te voorzien. Een deel van die belofte kan Amazon inlossen door ook in volgende Nederlandse windparken te participeren als afnemer van GVO’s, waarbij het de stroom doorverkoopt aan Nederlandse afnemers. Nog mooier zou het zijn als het goede voorbeeld van Amazon wordt opgevolgd door ambitieuze Nederlandse bedrijven die zo de bouw van windparken op eigen bodem willen ondersteunen.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden