Javascript is required

Op weg naar een klimaatpositieve gebouwde omgeving

Op weg naar een klimaatpositieve gebouwde omgeving

Tijdens het Carbon stories debat op vastgoedbeurs Provada bediscussieerden sprekers uit verschillende disciplines in de bouwsector welke veranderingen noodzakelijk zijn om duurzaam bouwen te versnellen. Ze deelden hun visie en lieten zien dat duurzaam bouwen ook financieel aantrekkelijk is.

Koplopers in gesprek

Op uitnodiging van Group A architecten, de Architectuur Biennale en het Keilecollectief gingen ontwikkelaars in de realisatie van klimaatpositieve bouwprojecten (Onno Dwars - Ballast Nedam Development en Constantijn Berning - EDGE) in gesprek met duurzame innovator Norbert Schotte (Gideon), beleidsmaker Thomas Wellink (RVO) en sectorbanker bouw Leontien de Waal (ABN AMRO). Hoe krijgen we de transitie op financieel niveau voor elkaar? Wat is er nodig om het bouwen met biobased materialen op te schalen en regelgeving aan te passen? Wat is er nú nodig om de doelstelling van het Parijs Akkoord van 2030 te behalen? Deze vragen waren de omlijsting van het debat.

Duurzaam en ook een gezonde businesscase

Koplopers zeggen nu al te profiteren van het vasthouden aan een strenge MPG (Milieu Prestatie Gebouwen) norm van < 0,5, omdat dat winstgevender is. Een ambitieuze MPG dwingt tot compact bouwen: efficiënt materiaalgebruik, bouwen in hoge dichtheid. Daar verdienen ze per m2 meer aan. Zo snijdt het mes aan twee kanten, waarbij er stevig wordt ingezet op CO2 reductie, maar er is ook een betere business case.

"De architect is in eerste instantie ruimtelijk ontwerper, maar CO2 gaat steeds meer een sturende rol spelen. Compacter ontwerpen is daarvoor de sleutel."

Compacter bouwen en meer biobased materialen

Ook Group A Architecten opereert vanuit die focus. Willem van Genugten: ‘De architect is in eerste instantie ruimtelijk ontwerper, maar we moeten er vanuit gaan dat CO2 steeds meer een sturende rol gaat spelen.’ ‘Daarom geloven we in compacter ontworpen steden en woonconcepten.’ Voor een verdere verlaging van de CO2 footprint is het belangrijk dat er veel meer met biobased materialen gaat worden gebouwd met een lagere CO2 uitstoot en die bovendien CO2 opslaan tijdens de gebruiksfase. Opschaling van het aanbod van vezelgewassen voor die materialen en leveringszekerheid is dan wel van belang.

Meer focus en stimulans voor duurzame ondernemers

‘Er zijn op dit moment experimenten met een veelheid aan gewassen, ondere andere vanuit start-ups’, zo stelt Leontien de Waal. Afnemers in bouw & vastgoed hebben juist baat bij een focus op een beperkter aantal gewassen, zodat er sneller een volwassen productieketen tot stand komt.’

"Het is belangrijk dat we ons nu focussen op een beperkt aantal gewassen om de opschaling van biobased bouwmaterialen te versnellen en een volwassen productieketen tot stand te laten komen."

Tegelijkertijd stimuleert ABN AMRO ondernemers om in te zetten op een hogere duurzame ambitie, door middel van financiering en subsidieadvies. Zo heeft de bank een transitielening waarmee ze ondernemers een rentekorting in het vooruitzicht stelt, die bijvoorbeeld is gerelateerd aan een jaarlijks te realiseren CO2 reductie.

Carbon Stories: Geld speelt (g)een rol

Video credits: FREQUIN

Meer informatie

Lees ook het rapport ‘Vezelrijke verduurzaming' waarin we verkennen welke uitgangspunten belangrijk zijn bij opschaling van vezelgewassen ten behoeve van toepassingen in de bouw. Dit gebeurt op basis van gesprekken met ervaringsdeskundigen in de agrarische sector, de verwerkende industrie en de bouwsector. De teelt van gewassen als vlas en hennep draagt bij aan een duurzame landbouw. In de bouw wordt tegelijkertijd gezocht naar materialen met een lage milieubelasting, om binnen het CO₂-budget te blijven.

Lees verder in de bouwsector

De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Subsidie voor duurzame gebouwen

Wil je als ondernemer meer weten over de mogelijkheden van subsidie voor duurzame gebouwen? Onze subsidie experts informeren je graag over de subsidiemogelijkheden en ontzorgen je bij het gehele aanvraagtraject.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden