
De vooruitzichten voor de installatiebranche zijn gemengd en vragen om strategische keuzes. Tijdens het recente webinar van Techniek Nederland werden de economische vooruitzichten voor de installatiebranche vanaf 2026 besproken. In totaliteit groeit de branche de komende jaren licht, met een sterk fundament in de woningbouw.
Zowel de woningnieuwbouw als verduurzaming geven goede perspectieven voor groei, terwijl utiliteitsbouw en infrastructuur zich wat gematigder ontwikkelen. Belangrijke drijfveren voor installateurs zijn de energietransitie, de toenemende installatiequote in gebouwen en de rol die ICT speelt. Deze ontwikkelingen worden verder toegelicht in een recent verschenen rapport.
Kansen in een veranderende markt
De vooruitzichten voor de branche vragen om aanpassingsvermogen van installatiebedrijven: investeren in technologische oplossingen, digitalisering & cyberveiligheid en samenwerking binnen de keten worden belangrijke voorwaarden om concurrerend en relevant te blijven. Innovatieve energiebesparingsconcepten, slimme installaties en onderhoudsoplossingen spelen hierin een sleutelrol. Ondernemers doen er goed aan hun strategie tegen het licht te houden. Juist in een veranderende markt liggen kansen voor bedrijven die zich tijdig aanpassen.
Installatiematerialen kwetsbaar voor prijsstijgingen
Ondertussen kampt de sector met structurele uitdagingen zoals arbeidsmarktkrapte, vergrijzing en afhankelijkheden van internationale toelevering. Denk bijvoorbeeld aan installatiematerialen als warmtepompen, omvormers en elektrische componenten die worden geïmporteerd. Deze leveringen zijn kwetsbaar voor verstoringen in de wereldhandel en geopolitiek, die kunnen leiden tot schaarste of prijsstijgingen.
Oplossingsrichtingen in een krappe arbeidsmarkt
Tijdens het webinar ging Leontien de Waal, sectorbanker Bouw bij ABN AMRO, in op de implicaties van de ontwikkelingen voor ondernemers. Daarbij kwam ook de structurele uitdaging van personeelstekorten aan bod. Investeren in aantrekkelijk werkgeverschap, opleiding en het inspelen op veranderende verwachtingen van de Gen Z’ers is belangrijk voor het toekomstig verdienvermogen. Daarnaast speelt de inzet van AI een belangrijke rol in het het ontlasten van werknemers. Zowel aan de werkvoorbereidende als uitvoerende kant zijn er steeds meer handige AI tools waardoor er sneller en efficienter kan worden gewerkt.
Webinar Economische Vooruitzichten 2026 en verder
Meer informatie
Lees ook de publicatie Bied Gen Z’ers perspectief anders raak je ze kwijt. In deze publicatie bespreken we de kansen en uitdagingen rondom het binnehalen en behouden van Gen Z’ers in de installatietechniek.
In gesprek
Op allerlei podia en platforms gaan onze experts en vertegenwoordigers in gesprek met ondernemers en anderen over actuele onderwerpen. Zij praten over zaken als duurzaam ondernemen, circulaire economie, vastgoed en sociale impact. Volg de webinars, podcasts en interviews.
Lees verder in de bouwsector
De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.