Javascript is required

Je moet vrouwen terugzien in alle lagen van de organisatie

Vrouwen aan de top: Aartie Hoeblal

Vrouwen aan de top, een veelbesproken onderwerp. Nog altijd werken in Nederland minder vrouwen in topfuncties, dan mannen. ABN AMRO heeft inclusiviteit hoog in het vaandel staan en streeft naar gelijkheid van vrouwen en mannen. Zo bestaat de top van de bank voor bijna de helft uit vrouwen, 43,3 procent. En heeft de Raad van Bestuur drie vrouwelijke en vier mannelijke leden. Wie zijn de vrouwen die nu in de top zitten?

Vrouw aan de top: Aartie Hoeblal

In de serie ‘Vrouwen aan de top’ spreken we een vrouw die haar stempel drukt binnen de top van de bank. Maak kennis met Aartie Hoeblal, Head of Credit Portfolio Management bij ABN AMRO. Zij is verantwoordelijk voor het sturen van de kredietportefeuille, de leningen van de bank vanuit een risico en rendementsperspectief.

Je staat aan de top. Hoe voelt het om hier te staan? “Ik ben daar eerlijk gezegd niet dagelijks mee bezig”, antwoordt Aartie. “Ik realiseer mij wel dat ik deel uitmaak van de toplaag van ABN AMRO en dat je vanuit die positie invloed hebt op belangrijke besluitvorming. Dat maakt mij bescheiden, maar geeft mij tegelijkertijd ook ruimte om samen met mijn collega’s op de lange termijn impact te maken voor de bank, de klanten en de maatschappij.”

“Soms zet je in je carrière een stap opzij om vervolgens weer een stap omhoog te zetten.”

Vrouwen aan de top: Aartie Hoeblal

Aartie Hoeblal

Head of Credit Portfolio Management bij ABN AMRO

Van huis uit is Aartie geen bankier, maar zij is wel al ruim 20 jaar werkzaam in en om de financiële sector. Ze begon als banking advocaat bij Clifford Chance om vervolgens over te stappen naar de Nederlandsche Bank en is hier als toezichthouder aan de slag gegaan. Zes jaar geleden maakte zij de keuze om haar carrière voort te zetten bij ABN AMRO. “Ik heb geen bewuste stappen genomen, maar ben wel steeds uit mijn comfortzone gestapt om iets nieuws te leren. Ik denk dat dit mij heeft gebracht waar ik nu ben. Het carrièrepad van vrouwen is vaak geen recht pad, maar meer een kronkelend pad omhoog. Soms zet je een stap opzij om vervolgens weer een stap omhoog te zetten."

“Over het algemeen is de financiële sector vrij masculien. Dat is wel iets wat nu aan het veranderen is met de benoeming van vrouwen in topposities. Daardoor zal de cultuur ook steeds meer veranderen met ook meer feminiene waarden”, is Aartie van mening. “Ik denk dat een combinatie van beide waarden zorgt voor een cultuur waar een ieder zich in thuis kan voelen.”

Gelijkheid en bewustwording

Wat vind je er dan van dat er een loonkloof bestaat tussen vrouwen en mannen, dat vrouwen niet altijd in een bestuur zitten of niet met de scepter zwaaien? “Persoonlijk geloof ik in evolutie en niet in revolutie als het gaat om verandering. Voor mij is de verandering die een evolutie bewerkstelligt diepgaander en vaker blijvend. Dus als het gaat om vraagstukken zoals gelijke beloning en benoemingen van vrouwen, dan probeer ik deze thema’s op de agenda te zetten. Of ik probeer bepaalde vraagstukken aan de kaak te stellen, ook al is dat niet altijd even makkelijk. Als er iets gezegd moet worden, dan moet dat ook gezegd worden. Zeker als de feiten worden ondersteund door data. Daarnaast is het ook van belang om bewustwording te creëren als het over dit onderwerp gaat, wat hopelijk weer leidt tot betere besluitvorming richting de toekomst."
Vrouwen aan de top: Aartie Hoeblal, Head of Credit Portfolio Management bij ABN AMRO

Vrouwen aan de top: Aartie Hoeblal, Head of Credit Portfolio Management bij ABN AMRO

“Diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid leidt immers tot betere besluitvorming en beter presterende organisaties.”

Vrouwen aan de top: Aartie Hoeblal

Aartie Hoeblal

Head of Credit Portfolio Management bij ABN AMRO

“You can’t be what you can’t see”, vindt Aartie als we haar vragen waarom het belangrijk is om als vrouw een topfunctie te bekleden. “Ik denk dat het belangrijk is om een representatie van vrouwen terug te zien in alle lagen van een organisatie en in de bredere samenleving. Diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid leidt immers tot betere besluitvorming en beter presterende organisaties. Dat is goed voor de samenleving als geheel.”

Benut jouw talenten en potentie

Nu ben je een vrouw die aan de top staat. Betekent dit dat je het hoogtepunt van jouw ladder hebt bereikt of kun je nog een paar treden omhoog? “Ik ben opgevoed met de overtuiging dat je je talenten en potentie ten volle moet benutten. Niet alleen voor jezelf, maar voor de samenleving als geheel. Ik heb nog veel meer te bieden en houd van nieuwe dingen leren. Dus als je het aan mij vraagt: ik ben nog lang niet klaar met groeien”, glimlacht Aartie.

Hoe vind je het eigenlijk dat we je vrouw aan de top noemen? Of moeten we zeggen succesvolle vrouw in het bedrijfsleven, want alle vrouwen staan aan de top? Aartie geeft aan dat ze het een lastige benaming vindt net als dat ze weleens powervrouw wordt genoemd. Volgens haar past succesvolle of ambitieuze vrouw beter bij haar. “Het is belangrijk dat je als vrouw je potentie kunt benutten als je dat wilt en daar de kans voor krijgt. Ongeacht waar je dat brengt in een organisatie."

Tot slot vragen we Aartie zich voor te stellen om in een tijdmachine te stappen en terug te gaan naar de tijd dat ze een meisje van 12 jaar was. Je ziet jezelf als 12-jarige voor de spiegel staan. Dit meisje denkt al na over haar toekomst: wat wil ik later worden? Wat zou je tegen haar willen zeggen? “Kom erachter wat je passie is, doe wat je hart je ingeeft en maak daar werk van. En geniet vooral zo veel mogelijk van de studietijd want werken kun je nog lang genoeg doen”, aldus Aartie.

Lees meer uit de serie 'Vrouwen aan de top'

Kansenongelijkheid speelt wereldwijd een rol binnen de financiële dienstverlening. Dit zorgt er niet alleen voor dat met name vrouwen minder betrokken zijn bij bankieren en financiën, maar heeft ook een negatieve impact op de maatschappij en economie in het geheel. ABN AMRO zet zich in om financiële dienstverlening inclusief te maken. Volg de serie ‘Vrouwen aan de top’ en laat u inspireren door de verhalen van vrouwen die een topfunctie bekleden bij de bank.

Bekijk meer artikelen

Tags

Lees ook

Vrouwelijk ondernemerschap

Pas gestart met ondernemen of al langer bezig? Het is altijd fijn om inspiratie op te doen of te sparren met een adviseur. Zo haal je het beste uit jezelf en jouw bedrijf. Lees voor inspiratie onze artikelen en verhalen van andere ondernemers.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden