Javascript is required

Durf je talenten te laten zien en gebruiken

Vrouwen aan de top: Jorissa Neutelings

Vrouwen aan de top, een veelbesproken onderwerp. Nog altijd werken in Nederland minder vrouwen in topfuncties, dan mannen. ABN AMRO heeft inclusiviteit hoog in het vaandel staan en streeft naar gelijkheid. Zo bestaat de top van de bank voor bijna de helft uit vrouwen, 43,3 procent. En heeft de Raad van Bestuur drie vrouwelijke en vier mannelijke leden. Wie zijn de vrouwen die nu in de top zitten?

Vrouw aan de top: Jorissa Neutelings

In de serie ‘Vrouwen aan de top’ spreken we elke week een vrouw die haar stempel drukt binnen de bank vanaf een toppositie. Maak kennis met Jorissa Neutelings, Chief Digital Officer bij ABN AMRO. In haar rol zorgt zij ervoor dat de klant, met behulp van digitale middelen, de juiste weg bewandelt richting een gezonde financiële toekomst.

Jorissa stapte op 1 december 2021 de bank binnen en kwam meteen hoog in de organisatie terecht. Wij vragen haar hoe het voelt om hier te staan. “Dit is wel de rol en functie waarvan ik heb gedroomd, maar ik sta er niet dagelijks bij stil dat ik aan de top sta. Ik geloof ook niet dat sommige zaken anders zijn als je aan de top staat: als leidinggevende zorg je er bijvoorbeeld altijd voor dat je team optimaal vooruit kan. Aan de andere kant helpt de zichtbaarheid die je hebt in deze rol zeker om je nog meer hard te maken voor het belang van de klant en daar een voorbeeld in te mogen zijn.”

Ontdek jouw unieke kwaliteiten

Voordat Jorissa aan de slag ging bij de bank werkte zij al voor grote corporate organisaties en had ze vier ondernemingen opgebouwd. Naast haar baan als Chief Digital Officer werkt zij ook voor adviesraden in andere branches. Ze gelooft in een brede blik op de buitenwereld en verbinding met veel verschillende kennisbronnen. "Als mentor van jonge talenten adviseer ik hen om in plaats van het kopiëren van de stappen die ik heb gezet, rollen op te pakken die hen stretchen op kennis en vaardigheden. Hierdoor ontdekken ze hun unieke kwaliteiten en kunnen ze die samenbrengen met hun missie in hun werk en leven. Maar vooral ook om door te zetten als het moeilijk wordt. Deze ingrediënten leiden het best tot het behalen van je eigen top."

Als we haar vragen of zij ergens tegenaan liep toen ze in de top belandde en hoe ze daarmee omging, vertelt Jorissa dat steeds meer mensen haar benaderen alsof ze haar functie is, in plaats van een persoon. “Ik ben als persoon niet veranderd op het moment dat ik Chief Digital Officer werd bij ABN AMRO, maar toch gedragen mensen zich anders. Ik probeer een ander altijd op zijn of haar gemak te stellen door mij kwetsbaar op te stellen of de sfeer te doorbreken met Brabantse gezelligheid. Een koffie met een bonbon doet wonderen," zegt ze lachend.

“Iedere functiewijziging is een reden om de dialoog over beloning te voeren.”

Vrouwen aan de top: Jorissa Neutelings

Jorissa Neutelings

Chief Digital Officer bij ABN AMRO

Gelijk loon voor gelijk werk

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen structureel minder verdienen dan mannen. Hoe kijk jij hier tegenaan? “Een van de redenen dat ik voor ABN AMRO heb gekozen is vanwege het equal pay systeem.” Dit is een functiewaarderingssysteem dat geschikt is om te bepalen of functies van (nagenoeg) gelijke waarde zijn en in dezelfde loonschaal thuishoren. Volgens Jorissa moet hetzelfde werk hetzelfde worden beloond en let zij daar ook op bij anderen. Daar voegt ze ook aan toe dat je je bewust moet zijn van wat je waard bent. "Iedere functiewijziging is een reden om de dialoog over beloning te voeren", vindt Jorissa dan ook.

Vrouwen aan de top: Jorissa Neutelings, Chief Digital Officer bij ABN AMRO

Vrouwen aan de top: Jorissa Neutelings, Chief Digital Officer bij ABN AMRO

Als je als vrouw de gelegenheid krijgt om een topfunctie te bekleden is dat een mooie kans, vind je niet? “Zeker, pak die kans!” zegt Jorissa. “Het is alleen geen doel op zich om als vrouw een topfunctie te bekleden, maar als je als vrouw deze kans pakt, zien andere vrouwen ook dat dit een mogelijkheid is in hun carrière. Zij kunnen dit ook bereiken! Het is daarom extra belangrijk om zichtbaar te zijn als je een topbaan als deze hebt. Laat in een bredere context zien wat de mogelijkheden zijn door lezingen te geven en mee te werken aan interviews. Monique, mijn secretaresse, wordt er wel eens gek van om dat allemaal in te plannen, maar ik vind het belangrijk om te doen. Rolmodellen helpen om meer diversiteit in de top te krijgen.”

“Iedere bergbeklimmer weet dat als je op de top staat, je zicht hebt op andere toppen.”

Vrouwen aan de top: Jorissa Neutelings

Jorissa Neutelings

Chief Digital Officer bij ABN AMRO

Jorissa, nu ben je een vrouw aan de top. Betekent dit dat je het hoogtepunt van jouw ladder hebt bereikt of heb je nog een paar treden om te beklimmen? “Iedere bergbeklimmer weet dat als je op de top staat, je zicht hebt op andere toppen. Het draait voor mij niet zozeer om de top, maar ik wil graag mijn talenten gebruiken. Ik ben altijd bezig om mijzelf te blijven ontwikkelen. Nu sta ik op één top, maar ik zie ook andere uitdagende bergtoppen. Voorlopig geniet ik van het uitzicht hier.”

Het gaat om de persoon, niet om gender

Hoe vind je het eigenlijk dat we je vrouw aan de top noemen? Of moeten we zeggen succesvolle vrouw in het bedrijfsleven? Want alle vrouwen staan sowieso aan de top, wat jou betreft? “Het gaat mij gewoon om de persoon en niet om gender. Als vrouwen zijn wij echt pas succesvol als wij niet meer bij ons gender worden genoemd, maar bij onze voornaam.”

Tot slot vragen we Jorissa om zich voor te stellen dat ze in een tijdmachine stapt en teruggaat naar de tijd dat ze een meisje van 12 jaar was. Je ziet jezelf als 12-jarig meisje voor een spiegel staan. Door haar gedachte speelt de vraag wat ze later wil worden. Nu je haar zo ziet staan, wat zou je tegen haar willen zeggen? “Op de basisschool viel ik altijd op met mijn rode haar en omdat ik veel vakken een klas hoger deed. Ik had toen nog weinig zorgen, maar ik zou tegen haar zeggen dat zij mag durven laten zien dat ze slim is. Schaam je niet en wees niet bang om je talenten en potenties te laten zien en te gebruiken."

Lees meer uit de serie 'Vrouwen aan de top'

Kansenongelijkheid speelt wereldwijd een rol binnen de financiële dienstverlening. Dit zorgt er niet alleen voor dat met name vrouwen minder betrokken zijn bij bankieren en financiën, maar heeft ook een negatieve impact op de maatschappij en economie in het geheel. ABN AMRO zet zich in om financiële dienstverlening inclusief te maken. Volg de serie ‘Vrouwen aan de top’ en laat u inspireren door de verhalen van vrouwen die een topfunctie bekleden bij de bank.

Bekijk meer artikelen

Tags

Vrouwelijk ondernemerschap

Pas gestart met ondernemen of al langer bezig? Het is altijd fijn om inspiratie op te doen of te sparren met een adviseur. Zo haal je het beste uit jezelf en jouw bedrijf. Lees voor inspiratie onze artikelen en verhalen van andere ondernemers.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden