Javascript is required

Cyberaanvallen op voedsel- en landbouwsector: groeiend risico

Cyberaanvallen treffen steeds vaker de voedsel- en landbouwsector. Hierdoor raken supermarktschappen leeg en wordt de productie verstoord. Recente incidenten benadrukken de kwetsbaarheid en de noodzaak van sterke cyberbeveiliging.

Voedselproductie en distributie ernstig verstoord

In maart 2024 legde een aanval op de Belgische bierproducent Duvel Moortgat de productie in België plat. Ook in Nederland werd de foodsector getroffen met directe gevolgen voor productie, fabrieken en distributiecentra. In zo’n geval wordt vaak de hele keten geraakt. Bedrijven die geraakt werden waren onder andere Nora Biscuits, Boni, BASF | Nunhems en Remkes.

In Nederland en in buitenland dezelfde zware gevallen

Er zijn tal van schokkende voorbeelden van cyberaanvallen die productie- en distributieprocessen hebben verstoord. Voedselproducenten hebben fabrieken tijdelijk moeten stilleggen na cyberinbraken, met grote financiële schade als gevolg. Ook distributiecentra zijn getroffen, waardoor leveringen werden vertraagd en bedrijfsactiviteiten ernstig werden ontregeld. Daarnaast worden dagelijks bedrijven getroffen door aanvallen op IT-systemen. In de zuivel- en vleesverwerkende industrie hebben cyberaanvallen ervoor gezorgd dat productieprocessen stilvielen, met miljoenenverliezen als gevolg. Bedrijven worden gedwongen losgeld te betalen om toegang tot hun systemen te herstellen. Deze voorbeelden laten zien dat productie- en distributieketens kwetsbaar zijn. Dit benadrukt de noodzaak van sterke cybersecuritymaatregelen.

De gevolgen van cyberaanvallen in de sector

Cyberaanvallen op de voedsel- en landbouwsector veroorzaken financiële schade. Bovendien ontwrichten ze de keten en brengen ze risico’s voor consumenten en dierenwelzijn. Belangrijke gevolgen zijn:

  • Operationele stilstand: productie en logistiek kunnen langdurig uitvallen.
  • Milieuschade: aanvallen op irrigatie- of afvalsystemen kunnen vervuiling veroorzaken.
  • Voedselveiligheid: hackers kunnen temperatuurinstellingen of kwaliteitscontroles manipuleren.
  • Leveringsproblemen: distributie van grondstoffen en producten kan stilvallen, met lege schappen en prijsstijgingen als gevolg.
  • Financiële en reputatieschade: naast losgeld en stilstand kan reputatieschade het marktaandeel ondermijnen.

NIS2 dwingt naar verplichte betere cyberbeveiliging

Het mag duidelijk zijn; betere cyberbeveiliging is cruciaal. De voedsel- en landbouwsector is kwetsbaar en moet cybersecurity als prioriteit zien. Daarom heeft Europa de NIS2 richtlijn ingesteld. Daardoor is het geen optie meer, maar een verplichting. Investeren in beveiliging van foodbedrijven en de leveranciers in de keten is nodig om toekomstige aanvallen te beperken en de voedselvoorziening te beschermen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samen Digitaal Veilig.

Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?

Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.

Lees ook

ABN AMRO

Cybersecurity: veilig ondernemen

Cybercriminaliteit is een steeds groter probleem. 1 op de 3 ondernemers wordt slachtoffer van cybercriminaliteit. Met onze kennis, expertise en oplossingen zorgen we ervoor dat je veilig kunt ondernemen.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden