
Al 14.000 bedrijven geraakt door chantage na hacking
Het is een redelijk onzichtbare dreiging. Gestolen bedrijfsgegevens worden op darkweb verkocht en brengen jouw bedrijf en je reputatie in gevaar. Dit is een groeiend fenomeen. Wereldwijd zijn al 14.000 bedrijven op zowel financieel als op reputatievlak geraakt. Ze hacken je bedrijf of je leverancier. In beide gevallen is jouw bedrijf de dupe.
Bij deze hacks stelen criminelen jouw gegevens en dreigen ze openbaar te maken als je niet betaalt. Je bent dan financieel de klos maar het gaat verder. Wanneer kwaadwillenden gevoelige bedrijfsinformatie via het darkweb verspreiden, hebben de gevolgen een grote impact.
Wat gebeurt er als jouw gegevens op straat liggen?
Een aantal mogelijke zorgwekkende scenario’s:
- Salarisgegevens van medewerkers en het MT kunnen interne onrust veroorzaken en leiden tot externe kritiek.
- Strategische plannen: concurrenten krijgen ongewenst inzicht in jouw toekomstplannen, wat de marktpositie van je bedrijf ondermijnt.
- SWOT-analyses: mensen ontdekken de sterke en zwakke punten, wat kwaadwillenden of concurrenten een voordeel geeft.
- Plannen voor overname of fusie worden openbaar.
- Productontwerpen: innovatieve ideeën kunnen worden gestolen, wat maanden of zelfs jaren aan ontwikkeling tenietdoet.
- Marketingstrategieën: zorgvuldig geplande campagnes kunnen worden gekopieerd of tegen het bedrijf worden ingezet.
Al deze informatie is goud waard voor cybercriminelen, concurrenten en andere kwaadwillenden. De publicatie ervan kan jouw bedrijf zwaar beschadigen.
Criminelen stelen ook bij je leveranciers
Bedrijven waarmee je samenwerkt hebben vaak delen van jouw informatie. Consultants hebben bedrijfsplannen, ontwerpbureaus hebben je nieuwe productdesign, financiële dienstverleners hebben je financiële gegevens.
Onder de NIS2 moet je de leveringsketen beveiligingen. Het NCSC geeft aan dat je een overzicht moet maken van je Te Beschermen Belangen. Dat zijn er veel. Je leveranciers zijn cruciaal voor jouw bedrijf maar ze moeten dus wel veilig werken. In 2025 moeten heel veel bedrijven aan de slag met de NIS2. Dat geeft je de kans om dit soort zaken met je leveranciers op te pakken.
Dramatische gevolgen voor bedrijven
De gevolgen van hacks en chantage door het publiceren van gevoelige data beperken zich niet tot financiële schade. De reputatie wordt keihard aangetast. Verlies van vertrouwen: klanten, investeerders en partners twijfelen aan de beveiligingsmaatregelen. Medewerkers verliezen vertrouwen in de organisatie, zeker als persoonlijke informatie wordt gelekt. Negatieve media-aandacht en publieke kritiek schaden het imago ernstig. Dit gebeurt vooral wanneer blijkt dat preventieve maatregelen ontbreken. Verlies van concurrentievoordeel doordat je plannen en innovatie op straat liggen. Vaak leiden deze situaties tot het ontslag van de CEO. Bovendien stoppen overname deals en gaan bedrijven zelfs failliet.
Bescherm je belangen en voldoe gelijk aan de NIS2-regelgeving
Praktische stappen die je kunt nemen zijn:
- Cybersecurity prioriteren: implementeer robuuste beveiligingssystemen en protocollen.
- Bewustwording creëren: train je medewerkers om phishing en andere dreigingen te herkennen.
- Voorbereiding op incidenten: zorg dat je weet hoe te handelen als gevoelige informatie uitlekt en ontwikkel een incidentresponsplan om effectief te reageren op een datalek.
- Gebruik het grootste platform voor cybersecurity. Via 90 brancheorganisatie waar 175.000 bedrijven lid van zijn kun je aan de slag met onze tools. Bescherm je bedrijf en werk tegelijkertijd met regelgeving, zoals NIS2.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samen Digitaal Veilig.
Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?
Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.
- Leer meer over de 4-in-1-cyberoplossing Cyber Veilig & Zeker en verlaag jouw cyberrisico's.
- Bekijk slimme tools, handige artikelen en cyberwebinars op onze Veilig ondernemen-pagina.
- Meld fraude bij ons, ook bij twijfel, waarna onze helpdesk je direct verder helpt.