
Cyberdreiging voor bedrijven neemt sterk toe
In januari 2025 werd duidelijk dat cyberdreigingen wereldwijd in een razendsnel tempo evolueren. Overheden, bedrijven en zelfs burgers zagen zich geconfronteerd met gerichte aanvallen, spionage en desinformatiecampagnes. De druk om losgeld te betalen is in veel sectoren groot, omdat elke minuut stilstand grote gevolgen heeft. Mkb-bedrijven zijn vaak onderdeel van deze vitale ketens.
Een aanval op één schakel heeft direct impact op meerdere bedrijven. Bovendien worden kleinere bedrijven vaker doelwit omdat ze minder goed beveiligd zijn.
AI als inzet
Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van AI om zwakke plekken in systemen sneller te vinden. Een internationale bank kreeg in januari te maken met een nepaudit. Aanvallers bouwden een bekende audittool na en gebruikten deze om zogenaamd een controle uit te voeren. Medewerkers geloofden dat ze een betrouwbare partij voor zich hadden. De hackers kopieerden ondertussen gegevens.
Hoe bescherm je jouw bedrijf?
Cyberbeveiliging hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar vraagt om gerichte actie:
- Update systemen regelmatig: veel aanvallen maken gebruik van verouderde software.
- Train medewerkers: herken phishingmails en verdachte links.
- Maak een crisisplan: weet wat je moet doen als je wordt aangevallen.
- Werk samen met betrouwbare partners: zorg dat ook jouw toeleveranciers beveiligd zijn.
Samen Digitaal Veilig biedt een gratis tool voor alle bedrijven In Nederland. Cybercriminaliteit wordt steeds professioneler en raakt bedrijven direct. Ga dus aan de slag met het versterken van je security. Waakzaamheid, samenwerking en een goed beveiligingsbeleid zijn nodig om deze dreigingen het hoofd te bieden.
Doelwitten januari
Vitale infrastructuren
Grootschalige ransomware-aanvallen, zoals die op vitale infrastructuren wereldwijd, bleken steeds gebruikelijker. Zo werd een groot ziekenhuis getroffen door een ransomware-aanval, waardoor patiëntgegevens werden versleuteld en operaties werden uitgesteld.
Transport- en energiesector
Een transportbedrijf in Nederland werd slachtoffer van hackers. Ze legden het planningssysteem stil en veroorzaakten dagenlange vertragingen in de logistiek. Verder was ook de energiesector doelwit: een aanval op een waterkrachtcentrale leidde tot tijdelijke stroomuitval. Een grote containerterminal werd het doelwit van zogenoemde stealth-malware. Hiermee kregen criminelen toegang tot logistieke systemen om vrachtstromen te manipuleren.
Luchtvaart
begin januari te maken met DDoS-aanvallen die het inchecksysteem tijdelijk onbruikbaar maakten. Dit zorgde voor lange wachtrijen en vertraagde vluchten.
Zorgverzekeraar
Een phishingcampagne misleidde medewerkers van een zorgverzekeraar om hun inloggegevens af te geven. Dit gaf hackers toegang tot gevoelige medische dossiers.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samen Digitaal Veilig.
Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?
Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.
- Leer meer over de 4-in-1-cyberoplossing Cyber Veilig & Zeker en verlaag jouw cyberrisico's.
- Bekijk slimme tools, handige artikelen en cyberwebinars op onze Veilig ondernemen-pagina.
- Meld fraude bij ons, ook bij twijfel, waarna onze helpdesk je direct verder helpt.