Zzp-checklist voor medici

U wilt starten als waarnemer of zzp'er in de zorg. Waar moet u dan allemaal aan denken? Wij hebben de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet.

 1. Registreer u in het BIG-register

  BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Een geldige BIG-registratie is verplicht voor: Apotheker, Arts, Fysiotherapeut, Gezondheidszorgpsycholoog, Physician assistant, Psychotherapeut, Tandarts, Verloskundige, Verpleegkundige. U kunt zich online inschrijven via de website van het BIG-register.
 2. Schrijf u in bij de Kamer van Koophandel

  Ook als zorgondernemer moet u naar de Kamer van Koophandel in de eigen regio om u persoonlijk te laten inschrijven. U dient dan een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. U moet online een afspraak maken voor uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Aan de inschrijving in het handelsregister zijn kosten verbonden. Denk voor u zich gaat inschrijven ook aan de naam van uw onderneming.
 3. Bepaal waar u wilt gaan waarnemen

  U hebt tijdens uw studie vast nagedacht over wat voor u de ideale praktijk is. Staat deze in de stad, of juist op het platteland? Wilt u wel of niet voor een keten werken?En wat wilt u leren als waarnemer of zzp-zorgverlener? Vervolgens kunt u online op zoek naar uw ideale praktijk. Of spar met de adviseur medisch van ABN AMRO.
 4. Sluit goede verzekeringen af

  Als ZZP-zorgverlener moet je een aantal verzekeringen zelf regelen. De belangrijkste zijn een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (voor sommige beroepen verplicht), een beroepsrechtsbijstandsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 5. Word lid van de beroepsvereniging

  Elke beroepsgroep heeft zijn eigen branchevereniging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan KNMP, LHV, KNMT, ANT en KNGF. Ze vertegenwoordigen u bijvoorbeeld in de landelijke politiek en zijn vaak een goede informatiebron voor allerlei praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij beroepsgeschillen en het aanbieden van een modelcontract dat u als ondernemer in de zorg moet hebben.
 6. Bepaal uw tarief

  Welke vergoeding vraagt u als waarnemer of zzp'er? Als tandarts werkt u vaak voor een percentage van de omzet. Als huisarts hebt u vaak een uurtarief. Deze verschillen per provincie, maar ook voor welke dienst u heeft. Kijk voor meer informatie op de site van uw beroepsvereniging of spar met de adviseur medisch van ABN AMRO.
 7. Stel uw modelovereenkomst op

  In de modelovereenkomst regelt u uiteraard uw tarief, maar ook uw ondersteuning: wie vult bijvoorbeeld uw agenda en hoe. Ook is het van belang dat er rekening wordt gehouden met de landelijke richtlijnen hoe met het ondernemerschap wordt omgegaan. Hoe goed het contract ook is, de belastingdienst kijkt naar de feitelijke situatie. Op de site van uw beroepsvereniging vindt u vaak voorbeelden van deze contracten.
 8. Open een zakelijke rekening

  Voor uw onderneming, ook als waarnemer, kunt u het beste een aparte bankrekening hebben. Dat is niet alleen handig voor uw accountant, maar ook voor uw eigen overzicht. Bovendien kan aan een Bankrekening Medisch bij ABN AMRO ook een betaalautomaat of een incassocontract worden gekoppeld.
 9. U bent klaar om te starten

  Gefeliciteerd, u hebt alle stappen doorlopen om te starten als zelfstandig zorgverlener. We wensen u heel veel succes en tevreden patiënten.
 

Heeft u vragen of wilt u advies?

Heeft u nog vragen of wilt u sparren met een adviseur medisch? Maak gerust een vrijblijvende afspraak.