Javascript is required

Welke ondernemingsvorm kies je als medicus?

Video's experts
Video's experts

De eerste jaren als (para)medicus start je waarschijnlijk in loondienst. Of je zet de eerste stappen als ondernemer en gaat als waarnemer aan de slag. Na die eerste waardevolle en leerzame jaren, ben je misschien toe aan de volgende stap: een eigen praktijk. Voor welke rechtsvorm kies je dan?

Start met een ondernemingsplan

Bij het starten van een eigen praktijk sta je voor verschillende belangrijke beslissingen. Waar ga je de praktijk starten en met wie? Waar liggen de grootste kansen? Laat je jezelf begeleiden door een professional en door wie? Je moet ook besluiten of je direct contracten met zorgverzekeraars afsluit of dat je start zonder contract. Allemaal vragen waar je over na moet denken. Werk ze uit in een ondernemingsplan, dan kun je goed van start. 

Welke ondernemingsvorm past het beste bij je praktijk?

We hebben de voor- en nadelen van de verschillende ondernemingsvormen uitgewerkt. Vraag advies aan een professional voordat je een keuze maakt.  De volgende 3 ondernemingsvormen zijn de meest voorkomende: een eenmanszaak, maatschap en besloten vennootschap (bv).

Eenmanszaak

Het is voor voor starters aantrekkelijk om een eenmanszaak op te richten. 

Voordelen

  • Je kunt een eenmanszaak vrij eenvoudig oprichten en de kosten zijn niet hoog. Maak een afspraak bij de Kamer van Koophandel (KVK) en geef aan wat het doel van je onderneming is. Daarna word je ingeschreven in het register van de KVK. Je hoeft niet naar de notaris voor een notariële akte. 
  • Als startende ondernemer kun je gebruikmaken van een aantal belastingvoordelen. Bijvoorbeeld van de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Vraag advies aan je belastingadviseur of accountant. 

Nadelen

  • Het grootste nadeel is dat je hoofdelijk aansprakelijk bent. Veroorzaak je bijvoorbeeld schade aan anderen (derden)? Of kun je een financiering niet terugbetalen via je onderneming? Dan ben je privé aansprakelijk. Je kunt je gedeeltelijk verzekeren tegen aansprakelijkheid bij schade aan derden, maar het risico is groter dan bijvoorbeeld bij een bv. 
  • Haal je jaarlijks een stabiele omzet en winst? Dan heb je weinig fiscale mogelijkheden om op een voordelige manier loon of winst uit te keren. Dit komt omdat je direct belasting betaalt over de winst. Bij een bv heb je hiervoor meer mogelijkheden. Dit is dan ook één van de redenen dat veel ondernemers op termijn voor een bv kiezen

Maatschap

Voer je met een aantal anderen een (para)medische praktijk? Dan kun je kiezen  voor een maatschap. In een maatschap werk je samen met je maten als zorgverlener onder een gemeenschappelijke naam, maar ben je nog wel zelfstandig ondernemer. Je draagt zelf inkomstenbelasting af en je bent voor je persoonlijke deel aansprakelijk. Daarbij kun je een aantal zaken gezamenlijk regelen, bijvoorbeeld personeel aannemen.

Voordelen

  • Je kunt een maatschap vrij eenvoudig oprichten en de kosten zijn te overzien
  • Je legt de belangrijkste afspraken voor alle maten vast in een maatschapscontract
  • Het is vrij gemakkelijk om een maatschapdeel te verkopen. Je kunt hierover afspraken vastleggen in het maatschapscontract.
  • Je kunt gebruikmaken van dezelfde belastingvoordelen als een eenmanszaak.

Nadelen

  • Je bent persoonlijk aansprakelijk voor jouw deel in de maatschap. Dit kun je wel vastleggen in een maatschapcontract, maar je blijft bijna altijd hoofdelijk aansprakelijk voor jouw deel.
  • Je kunt afspraken maken over het verkopen van een maatschapdeel, maar een vertrekkende maat kan zijn of haar deel ook aan iemand verkopen met wie je geen klik hebt. Dit is niet altijd te voorkomen en kan voor lastige situaties zorgen.
  • Net zoals bij de eenmanszaak heb je weinig mogelijkheden om de inkomstenbelasting uit te stellen. Dit betekent meestal dat je elk jaar afrekent over de gemaakte winst. Omdat je hierdoor niet zo flexibel bent, stappen veel zorgverleners over naar een bv.

Besloten vennootschap (bv)

De bv is naast de eenmanszaak en maatschap de meest voorkomende rechtsvorm binnen de zorgverlening. Soms is een bv de enige mogelijkheid voor een (para)medicus, maar vaak is het ook verstandig. De aandeelhouder van de bv is niet direct zelf aansprakelijk. Ook kun je belastingvriendelijk plannen.

Voordelen

  • De bv is zelf aansprakelijk voor eventuele schade of schulden. De aandeelhouder en privépersoon zijn volgens het recht niet persoonlijk aansprakelijk, tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Bij investeringen vraagt de financier vaak een persoonlijke borgstelling, maar bijna nooit voor het hele bedrag. Je kunt je privévermogen voor een deel beschermen.
  • Je kunt je winst zo goed mogelijk gebruiken. Zo hoef je je winst (dividend) niet direct uit te keren. Dat kun je doen op een moment dat het je uitkomt en het je meer belastingvoordelen biedt. Zo betaal je misschien minder belasting.

Nadelen

  • Er is een minimumbedrag vastgesteld voor het salaris (gebruikelijke loon) dat je jezelf, als eigenaar van een bv, uitkeert. Dit bedrag is voor sommige medische beroepen behoorlijk hoog. Hierover betaal je inkomstenbelasting alsof je in loondienst bent. Dit maakt het voordeel van de bv kleiner.
  • Je kunt niet meer gebruikmaken van een aantal belastingvoordelen. Zo heb je geen recht meer op zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en mkb-winstvrijstelling. Deze aftrekposten zijn aantrekkelijk op het moment dat je weinig winst hebt. Laat je goed adviseren wanneer je wilt overstappen naar een bv.
  • De administratie is bij een bv over het algemeen ingewikkelder dan bij een eenmanszaak of maatschap. Hierdoor betaal je elk jaar meer aan je accountant.

Welke keuze maak je?

Er is voor elke ondernemingsvorm iets te zeggen. Kies de ondernemingsvorm die het beste bij je past. Het is niet altijd een voordeel om bij een hogere omzet direct over te stappen op een bv. Maar het is ook niet altijd voordeliger om een maatschap of eenmanszaak aan te houden. Laat je adviseren door een accountant, fiscalist of andere professional over de regelgeving, aansprakelijkheid, de kosten en de belastingregels. 

Tags

Medisch ondernemers
Video's experts

Start met een slim plan

Als je wilt starten als medisch ondernemer heb je een sterk ondernemingsplan nodig. Download ons gratis voorbeeldtemplates Voor huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra en overige zorgverleners.

Tips voor medische professionals

Bekijk onze tips en krijg actuele inzichten over de zorgverlening. Van en voor medische professionals. Voor elke fase van je praktijk. Over je praktijk starten, uitbreiden, verduurzamen of overdragen.

Heb je een vraag of wil je advies?

Zoek je groeimogelijkheden voor jouw medische praktijk? Klaar voor de praktijkoverdracht en heb je hulp nodig? Of wil je juist voor jezelf beginnen en met een expert overleggen? Waar je ook staat in je ondernemerschap, onze experts staan voor je klaar.

Naar de contactpagina