
"De grootste valkuil zie ik bij klanten die denken dat ze hun nalatenschap goed hebben geregeld omdat ze een testament hebben," vertelt Ragna. "Maar of een testament nu al tien of twintig jaar oud is of dat het om een recent testament gaat, dikwijls sluit de regeling niet goed aan. Het voorziet bijvoorbeeld niet precies in de wensen van degene die het testament heeft opgesteld. Ook worden mogelijkheden om erfbelasting te besparen niet altijd benut.
"80% van de vermogenden leggen niet vast wat hun naasten wel of niet met het vermogen mogen doen" - Vermogensmonitor 2018
"Zo kan er bijvoorbeeld belasting bespaard worden door bezittingen niet direct te laten vererven aan de kinderen, maar door de gehele eigendom eerst aan de langstlevende ouder toe te delen. De kinderen krijgen dan een vordering op die langstlevende, waarover deze een rente moet betalen. Bij het overlijden van de langstlevende ouder verkrijgen de kinderen dan onbelast deze opgerente vordering. Een andere manier om belasting te besparen is de mogelijkheid om ondernemingsvermogen gunstig te laten vererven. Bij onze ondernemende klanten toets ik hun testament daarop. Ik raad klanten altijd aan om hun testament om de vijf jaar weer goed tegen het licht te houden."
"Wanneer ik in gesprek ga met klanten over hun nalatenschap, ligt de nadruk in het begin vaak op de besparing van erfbelasting. Maar als ik even doorvraag, komen er ook altijd persoonlijke motieven bloot te liggen. Denk aan kinderen die niet goed met geld kunnen omgaan. Of aan het goed nalaten aan verstandelijk en psychisch beperkte kinderen. Onze klanten hebben daar zorgen over. Als je goed luistert en met hen meedenkt, dan raak je ze in het hart. Het is een enorme geruststelling voor ze."
"Daarom begin ik altijd in het gesprek met het inventariseren van de persoonlijke en financiële situatie van mijn klanten," zegt Ragna. "Ook bekijk ik wat er al geregeld is en wat de doelen en wensen zijn. Op basis hiervan en de vragen die ik stel ga ik verschillende aspecten langs van hun estate planning. Ik kijk hoe een relatie is vormgegeven en of die op papier is geformaliseerd in een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden. Vervolgens ga ik na of er al een testament is en wat hier de verbeterpunten van zijn. Ook bespreek ik of er iets geregeld is indien iemand niet meer in staat is om zelf te handelen. En of de wens is om vermogen tijdens leven over te dragen. Bij een ondernemende klant bekijk ik bovendien of de statuten en aandeelhoudersovereenkomst wel aansluiten bij het testament.
"Ik zie dat mensen voor het regelen van hun nalatenschap niet snel om input vragen van hun kinderen. Het gaat natuurlijk ook over hun eigen vermogen dat ze vaak zelf opgebouwd hebben of familievermogen dat zij geërfd hebben. Het is ook niet altijd nodig, zeker als er nog een ouder overblijft en het geld eerst naar de langstlevende ouder gaat."
"71% van de vermogende schenkt met zekerheid (een deel) van hun vermogen aan naasten" - Vermogensmonitor 2018
"Ik maak ook ouders mee die willen dat het vermogen binnen de familie blijft, dus niet naar aangetrouwden gaat. Als hun kind dan overlijdt, na van hen geërfd te hebben, gaat het vermogen direct door naar de kleinkinderen. Bij dit soort ingrijpende beslissingen, is het verstandig om dit met elkaar te bespreken. Anders ontstaan er bijvoorbeeld situaties waarbij, als het kind met zijn/haar partner samen een huis koopt en één van hen overlijdt, een deel van het huis direct naar de kleinkinderen gaat."