Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Fraude en veilig bankieren

Samen geven we oplichters geen kans

Let op deze actuele oplichtingstrucs

Valse e-mails en sms'en

Oplichters versturen e-mails en sms’en die lijken op berichten van bijvoorbeeld de bank of de belastingdienst. In de berichten wordt u gevraagd of u uw telefoonnummer wilt terugmailen. Of u wordt gevraagd iets goed te keuren, omdat u belastinggeld terugkrijgt. Doe dit niet zomaar. Controleer eerst of dit bericht en dit bedrijf écht zijn. Ook zijn er oplichters actief die u vragen of u uw bankpas wilt opsturen. Doe dit niet. Wij vragen u nooit uw bankpas op te sturen.

Neptelefoontjes van instanties

Oplichters bellen steeds vaker met 06-nummers. Ze doen zich voor als medewerker van een instantie, zoals de politie. Veelgebruikt is een Engelstalig telefoontje uit naam van The National Police of Dutch Supreme Court. Er speelt een bandje af en u hoort bijvoorbeeld dat uw BSN-nummer is misbruikt. Ga niet in op verzoeken aan de telefoon. Deel nooit gegevens om uw identiteit te verifiëren en maak geen geld over om het veilig te stellen. Echte instanties vragen u dit niet.  

Bankhelpdeskfraude

Oplichters doen zich steeds vaker voor als bankmedewerker. Een nep-bankmedewerker kan u bellen met een telefoonnummer dat overeenkomt met het nummer van de bank. Zo’n ‘medewerker’ zegt bijvoorbeeld dat iemand anders toegang heeft tot uw rekening. En stelt voor u op afstand te helpen. Installeer nooit software op uw computer, waarmee zo’n ‘medewerker' kan meekijken in uw bankomgeving. Wij vragen u nooit of u software wilt downloaden.

icoon
ABN AMRO

Fraude: het kan iedereen overkomen

Digitaal bankieren is handig, snel en veilig. De keerzijde is dat criminelen er alles aan blijven doen om u op te lichten. Een bedrag aan een nepdochter is zo overgemaakt, klikken op een phishinglink is snel gebeurd. Jaarlijks worden Nederlanders zo voor tientallen miljoenen euro’s opgelicht. Wat zijn de trends en hoe kunt u zich ertegen wapenen?

Ook belangrijk voor u

Echt of nep? Laat u niet misleiden

Oplichters gebruiken angst, mooie aanbiedingen en noodsituaties om u te misleiden. Daardoor klikken of betalen we vaak voordat we het doorhebben. Als u iets langer de tijd te neemt, bent u alerter en denkt u misschien: zou dit oplichting zijn? Kijk dan nog eens goed, zeker als het snel moet.

Tip: zet uw veiligheidstools aan

Het zal je maar gebeuren: slachtoffer worden van fraude en uw geld kwijt zijn. Wilt u zelf iets extra’s doen om uw geld nóg beter te beschermen? U kunt maatregelen nemen om het oplichters moeilijker te maken. Maak kennis met de 5 gratis veiligheidstools die u zelf kunt instellen en reken af met fraude.

Veilig bankieren op uw mobiel

Wij doen er alles aan om u veilig te laten bankieren op uw mobiel. Maar het is ook belangrijk dat u zelf weet hoe u veilig omgaat met uw toestel. Wist u bijvoorbeeld dat openbare wifi onveilig is? Lees onze informatie over veilig bankieren.