Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Fraude en veilig bankieren

Samen geven we oplichters geen kans

Let op deze actuele oplichtingstrucs

Valse e-mails en sms'en

Oplichters versturen e-mails en sms’en die lijken op berichten van bijvoorbeeld de bank of de belastingdienst. In de berichten wordt u gevraagd of u uw telefoonnummer wilt terugmailen. Of u wordt gevraagd iets goed te keuren, omdat u belastinggeld terugkrijgt. Doe dit niet zomaar. Controleer eerst of dit bericht en dit bedrijf écht zijn. Ook zijn er oplichters actief die u vragen of u uw bankpas wilt opsturen. Doe dit niet. Wij vragen u nooit uw bankpas op te sturen.

Neptelefoontjes van instanties

Oplichters bellen steeds vaker met 06-nummers. Ze doen zich voor als medewerker van een instantie, zoals de politie. Veelgebruikt is een Engelstalig telefoontje uit naam van The National Police of Dutch Supreme Court. Er speelt een bandje af en u hoort bijvoorbeeld dat uw BSN-nummer is misbruikt. Ga niet in op verzoeken aan de telefoon. Deel nooit gegevens om uw identiteit te verifiëren en maak geen geld over om het veilig te stellen. Echte instanties vragen u dit niet.  

Bankhelpdeskfraude

Oplichters doen zich steeds vaker voor als bankmedewerker. Een nep-bankmedewerker kan u bellen met een telefoonnummer dat overeenkomt met het nummer van de bank. Zo’n ‘medewerker’ zegt bijvoorbeeld dat iemand anders toegang heeft tot uw rekening. En stelt voor u op afstand te helpen. Installeer nooit software op uw computer, waarmee zo’n ‘medewerker' kan meekijken in uw bankomgeving. Wij vragen u nooit of u software wilt downloaden.

icoon
ABN AMRO

Fraude: het kan iedereen overkomen

Digitaal bankieren is handig, snel en veilig. De keerzijde is dat criminelen er alles aan blijven doen om u op te lichten. Een bedrag aan een nepdochter is zo overgemaakt, klikken op een phishinglink is snel gebeurd. Jaarlijks worden Nederlanders zo voor tientallen miljoenen euro’s opgelicht. Wat zijn de trends en hoe kunt u zich ertegen wapenen?

Ook belangrijk voor u

Fraudeverhalen

"Ik voelde schaamte en verdriet", zei Marianne. Slachtoffers van fraude zijn terughoudend in het delen van hun verhaal, omdat ze zich vaak schamen en dom voelen. Dat de emotionele impact van online oplichting groot is, blijkt ook uit de 6 persoonlijke fraudeverhalen. Deze mensen delen hun ervaringen om anderen te helpen fraude te voorkomen.

Nieuw: het Spaargeldslot

Het zal u maar gebeuren: één neptelefoontje en weg spaargeld. Het komt vaker voor dan u denkt. Wilt u voorkomen dat u de dupe wordt van oplichtingstrucs en uw spaargeld kwijt bent? Met het gratis Spaargeldslot heeft u de sleutel van uw spaarrekening in handen. Zo kunt u uzelf en uw spaargeld extra goed beschermen.

Bevestig uw persoonlijke gegevens

Samen houden we bankieren veilig. Als we uw juiste persoonlijke gegevens hebben, kunnen we bijvoorbeeld voorkomen dat anderen uw rekening misbruiken. Daarom vragen we u regelmatig of u deze gegevens wilt controleren en bevestigen.