Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

‘Je denkt vaak: dat komt wel’

Het verhaal van Pia

‘Ik heb recent een erfenis ontvangen van mijn tante. Ze heeft geen kinderen. De erfenis is meer dan 1 miljoen euro netto, een aanzienlijk bedrag dus. Hierdoor is het vermogen van mij en mijn partner ook flink gegroeid. Ik vind het een akelig onderwerp, die erfenis. Er komt erg veel verantwoordelijkheid bij kijken bij het verkrijgen van zo’n groot bedrag. Dat voelt wat ongemakkelijk. Maar ik weet ook dat ik het niet langer kan uitstellen: we moeten er echt even voor gaan zitten. Plotseling spelen er vragen als: hoe kan ik mijn vermogen in stand houden, heb ik mijn eigen vermogensplanning eigenlijk wel op orde, hoeveel kan ik overdragen aan mijn kinderen en daarnaast mijn eigen doelen bereiken?

 

In een gesprek met mijn private banker en een vermogensplanner hebben zij in een vermogensplanning uiteengezet wat er allemaal tot in detail op ons afkomt. Tijdens dat gesprek hebben mijn partner en ik onze lang gekoesterde wensen op tafel gelegd. Eerder stoppen met werken en een tweede huisje. Zouden we dat met dit bedrag kunnen bewerkstelligen? Met het restant willen we graag rendement maken en zo mogelijk het vermogen in stand houden.

Tijdens de vermogensplanning is precies uitgelegd wat ervoor nodig is om met dit bedrag deze doelen te behalen. Een tweede huis ter waarde van twee ton? Dan zouden we drie jaar eerder kunnen stoppen met werken. Hoe duurder het huis, des te later we kunnen stoppen met werken. We zijn ook goed op de hoogte gebracht van de wetgeving en fiscale aspecten van een huisje in het buitenland. En min of meer gewaarschuwd dat dit een grote som van het totale bedrag af haalt waar geen rendement op te behalen is.

We hebben van de bank een rapport gekregen, waarbij wordt ingezoomd op onze eigen estate planning. Het Aandachtspunten Estate Planning levert uiteindelijk veel vragen op, die we echt scherp moeten hebben. Vragen die vooral blijven liggen. Je denkt vaak: “dat komt wel”. Zoals: zijn de huwelijkse voorwaarden en testamenten wel op orde? Ten aanzien van de huwelijkse voorwaarden en testament hebben we input gekregen om de stap naar de notaris te kunnen zetten.

Onze private banker heeft ons nog wel iets belangrijks meegegeven. Vaak wordt het moment van het verkrijgen van zo’n grote erfenis gemarkeerd met iets tastbaars. Een vakantie met het gezin. Een ring of horloge. Een auto. Dat hebben we gedaan, met het hele gezin naar Vlieland. Een heerlijke week, waarbij we mijn tante hebben herdacht en onze plannen hebben besproken met het gezin.’

ABN AMRO

Familievermogens (E-)book

Als bank denken we graag met u mee. We weten: zoveel families, zoveel familievermogensscenario’s. Die scenario’s, waarin u zich als lezer mogelijk herkent, staan daarom centraal in dit boek. De inhoud is samengesteld door de experts van de bank. Die staan ook voor u klaar als u verder wilt praten over dit onderwerp.

  • 4 scenario’s 
  • 4 klantcases 
  • Te bestellen als pdf of printversie
ABN AMRO

Meer weten over vermogensoverdracht?

Goed voorbereid zijn op de toekomst, nadenken hierover gaat verder dan alleen uw eigen toekomst. U denkt ook na over de toekomst van uw (klein)kinderen. Hoe u uw vermogen overdraagt, is afhankelijk van uw situatie en uw wensen.