Vermogensoverdracht aan uw kind
Een financiële start voor de volgende generatie

U wilt uw vermogen overdragen aan uw kind of kleinkind en misschien ook steunen bij een (financieel) doel. Maar wat is het juiste moment? Is er een juist bedrag? En zijn ze klaar om een vermogen te ontvangen? U wilt uw kind voorbereiden op het hebben van vermogen, niet overweldigen. Ontdek hoe we u vooruit helpen bij het vinden van de juiste balans.

Een overdracht is meer dan een overboeking
Nadenken over een vermogensoverdracht is al een uitdaging op zich, maar hoe staan uw (klein)kinderen erin? Heeft u er een goed gevoel bij, of zijn er toch nog wat twijfels? Een overdracht is immers meer dan een overboeking. En voor iedereen is het anders. Goed dus om niet alleen stil te staan bij financiële vraagstukken, maar ook bij persoonlijke gevoelens en ervaringen.

10 vragen over schenken
U wilt direct een bedrag schenken aan uw (klein)kind en helpen bij een gezonde financiële start. Hoe regelt u dat op de beste manier? En met welke juridische en fiscale aspecten krijgt u te maken?
“Wanneer ik in gesprek ga met klanten over hun nalatenschap, ligt de nadruk in het begin vaak op de erfbelasting”

Ragna Poulissen
Vermogensplanner

Klantverhaal van Liesbeth. ‘Kan ik met het familievermogen mijn kinderen helpen op de woningmarkt?’
Haar vader liet Liesbeth (40) en haar familie bij zijn overlijden financieel verzorgd achter. Een liefdevol gebaar. Liesbeth kijkt naar gelijkheden om ook haar eigen kinderen te laten delen in het familievermogen.
Onze oplossingen voor Vermogensoverdracht
Estate Planning
Met Estate Planning krijgt uw nalatenschap de aandacht die het verdient. Welke veranderingen een mensenleven ook met zich meebrengt.
- Analyse op maat van uw situatie
- Meedenken tijdens wijzigingen in wet- en regelgeving
- Oog voor uw situatie, ook wanneer iets verandert
Next
Met Next kunnen de jongvolwassen kinderen van onze klanten zich op interactieve wijze voorbereiden op het hebben van vermogen.
- Voor jongvolwassenen van 18-30 jaar
- Eigen Next Coach
- Toegang tot de Next Academy
Connect
Gaat u (binnenkort) een vermogen erven van uw ouders? Met Connect kunt u zich goed voorbereiden op de toekomst.
- Speciaal voor kinderen van onze klanten (vanaf 35 jaar)
- Alle voordelen van Private Banking
- Ondersteuning bij elke stap
Meestgestelde vragen over vermogensoverdracht aan de volgende generatie
Wat is het bedrag dat u aan een kind mag schenken?
Er geldt geen maximum aan wat u uw kind mag schenken. Waarschijnlijk bedoelt u 'Over welk bedrag hoeft mijn kind geen schenkbelasting te betalen?' De jaarlijkse vrijstelling voor kinderen bedraagt in 2025 € 6.713,-. Voor kleinkinderen is dit €2.690,-. U mag een hoger bedrag schenken, maar dan geldt dat uw kind schenkbelasting moet betalen. Of kan uw kind een beroep doen op een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling? Bekijk hier het volledige overzicht van de vrijstellingen
Waar moet ik op letten als ik een deel van mijn vermogen aan onze kleinkinderen wil overdragen?
Het idee om kleinkinderen te helpen met studiekosten of het kopen van een eerste huis, is iets wat veel grootouders aanspreekt. Een mogelijkheid om dit te doen, is door een bedrag aan uw kleinkinderen na te laten via uw testament. Meestal gebeurt dat via een legaat van een geldbedrag. U kent dan een vooraf vastgesteld bedrag toe aan uw kleinkinderen, bij de verdeling van uw nalatenschap. Overweegt u dit ook te doen? Leest u dan deze aandachtspunten.
Kan ik voorkomen dat mijn kind een schenking op zijn 18e verjaardag in handen krijgt?
Ja, dat kan met bijvoorbeeld een schenking onder bewind. U schenkt dan een bedrag aan uw kind dat op zijn of haar rekening komt. Uitgangspunt is inderdaad dat uw kind dit op de 18e verjaardag vrij mag opnemen. Met een schenking onder bewind kunt u die leeftijd ‘verlengen’ tot bijvoorbeeld 23 of 25 jaar. Lees hier meer over schenken met behoud van zeggenschap
Komen mijn kinderen dan ook pas op hun 25e te weten dat zij geld hebben?
Kan ik ook schenken zonder dat ik nu al afstand doe van geld?
Kan ik een schenking terugdraaien als mijn kind ‘op het verkeerde pad’ komt?
Het is mogelijk om af te spreken dat u een schenking mag terugdraaien. Dat kan door een herroepingsclausule aan de schenking te verbinden. Het is daarbij goed om oog te hebben voor de praktische kant. Kan uw kind wel wat met de schenking als de mogelijkheid bestaat dat het moet worden teruggegeven? Dat aspect speelt bijvoorbeeld bij jonge kinderen in combinatie met een schenking onder bewind minder. Een nieuwe ontwikkeling is dat de vraag kan opkomen of het wel in een bepaalde situatie is toegestaan om de schenking te herroepen. Lees meer over een schenking herroepen
In gesprek over vermogensoverdracht aan uw kind?
Heeft u een vraag over vermogensoverdracht aan uw kind(eren) of wilt u vrijblijvend met ons kennismaken? Neem dan contact met ons op. Wij zien uit naar een kennismaking met u.

Bel ons direct
We staan op werkdagen tussen 08.00 en 21.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.