Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Vermogensoverdracht aan uw kind

Een financiële start voor de volgende generatie

U wilt uw vermogen overdragen aan uw kind of kleinkind en misschien ook steunen bij een (financieel) doel. Maar wat is het juiste moment? Is er een juist bedrag? En zijn ze klaar om een vermogen te ontvangen? U wilt immers uw kind voorbereiden op het hebben van vermogen, niet overweldigen. Daarom helpen we u graag bij het vinden van de juiste balans.

 
ABN AMRO

Een overdracht is meer dan een overboeking

Nadenken over een vermogensoverdracht is al een uitdaging op zich, maar hoe staan uw (klein)kinderen erin? Heeft u er een goed gevoel bij, of zijn er toch nog wat twijfels? Een overdracht is immers meer dan een overboeking. En voor iedereen is het anders. Goed dus om niet alleen stil te staan bij financiële vraagstukken, maar ook bij persoonlijke gevoelens en ervaringen.

ABN AMRO

10 vragen over schenken

U wilt direct een bedrag schenken aan uw (klein)kind en helpen bij een gezonde financiële start. Hoe regelt u dat op de beste manier? En met welke juridische en fiscale aspecten krijgt u te maken?

ABN AMRO

Verhaal uit de praktijk

Richard is ondernemer en woont met zijn vrouw in Den Bosch. Toen zoon Rick (26) aan een studie begon, kocht Richard een woning voor hem. Inmiddels is Rick afgestudeerd en wil hij het huis - dat nu flink meer waard is - kopen van zijn vader. Hoe kan Richard zijn zoon met een schenking hierbij helpen?

Onze oplossingen voor Vermogensoverdracht

Estate Planning

Met Estate Planning krijgt uw nalatenschap de aandacht die het verdient. Welke veranderingen een mensenleven ook met zich meebrengt.

  • Analyse op maat van uw situatie
  • Meedenken tijdens wijzigingen in wet- en regelgeving
  • Oog voor uw situatie, ook wanneer iets verandert

Next

Met Next kunnen de jongvolwassen kinderen van onze klanten zich op interactieve wijze voorbereiden op het hebben van vermogen.

  • Voor jongvolwassenen van 18-30 jaar
  • Eigen Next Coach
  • Toegang tot de Next Academy

Connect

Gaat u (binnenkort) een vermogen erven van uw ouders? Met Connect kunt u zich goed voorbereiden op de toekomst.

  • Speciaal voor kinderen van onze klanten (vanaf 35 jaar)
  • Alle voordelen van Private Banking
  • Ondersteuning bij elke stap

Meestgestelde vragen over vermogensoverdracht aan de volgende generatie

Er geldt geen maximum aan wat u uw kind mag schenken. Waarschijnlijk bedoelt u Over welk bedrag hoeft mijn kind geen schenkbelasting te betalen? De jaarlijkse vrijstelling voor kinderen bedraagt in 2023 € 6.633,-. Voor kleinkinderen is dit €2.658,-. U mag een hoger bedrag schenken, maar dan geldt dat uw kind schenkbelasting moet betalen. Of kan uw kind een beroep doen op een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling? Bekijk hier het volledige overzicht van de vrijstellingen

Het idee om kleinkinderen te helpen met studiekosten of het kopen van een eerste huis, is iets wat veel grootouders aanspreekt. Een mogelijkheid om dit te doen, is door een bedrag aan uw kleinkinderen na te laten via uw testament. Meestal gebeurt dat via een legaat van een geldbedrag. U kent dan een vooraf vastgesteld bedrag toe aan uw kleinkinderen, bij de verdeling van uw nalatenschap. Er ontstaat zo een directe band tussen u als grootouder en uw kleinkinderen. Een mooie gedachte. Overweegt u dit ook te doen? Leest u dan deze aandachtspunten.

Ja, dat kan met bijvoorbeeld een schenking onder bewind. U schenkt dan een bedrag aan uw kind dat op zijn of haar rekening komt. Uitgangspunt is inderdaad dat uw kind dit op de 18e verjaardag vrij ter beschikking krijgt. Met een schenking onder bewind kunt u die leeftijd ‘verlengen’ tot bijvoorbeeld 23 of 25 jaar. Lees hier meer over schenken met behoud van zeggenschap
Nee, dat is niet het geval. Ook bij een schenking onder bewind is het geld van uw kinderen. Dit komt terug in het Financieel Jaaroverzicht dat zij van de bank ontvangen. Ook moeten de kinderen hun bezit vanaf hun 18e opgeven in de aangifte inkomstenbelasting. Ze komen dus te weten dat ze een vermogensaanspraak hebben. Soms is dat voor ouders aanleiding om te wachten met schenken. Bijvoorbeeld tot de kinderen hun studie hebben afgerond. U leest hier meer over deze overwegingen
Nee, dat kan niet. Schenkingen waarbij u het vermogen onder u houdt, worden genegeerd voor de erfbelasting. Ofwel, u realiseert niet een besparing voor de erfbelasting voor uw kind. Het dichtst in de buurt van deze gedachte komt wellicht nog de schenking op papier. U houdt het geld dan in uw eigen portemonnee en krijgt een schuld aan uw kind. Maar daarbij moet u uw kind wel jaarlijks ten minste 6% rente betalen. En dat kan over een periode van jaren behoorlijk oplopen. Lees meer over schenking op papier
Het is mogelijk om af te spreken dat u een schenking mag terugdraaien. Dat kan door een herroepingsclausule aan de schenking te verbinden. Het is daarbij goed om oog te hebben voor de praktische kant. Kan uw kind wel wat met de schenking als de mogelijkheid bestaat dat het moet worden teruggegeven? Dat aspect speelt bijvoorbeeld bij jonge kinderen in combinatie met een schenking onder bewind minder. Een nieuwe ontwikkeling is dat de vraag kan opkomen of het wel in een bepaalde situatie is toegestaan om de schenking te herroepen. Lees hier meer

In gesprek over vermogensoverdracht aan uw kind?

Heeft u een vraag over vermogensoverdracht aan uw kind(eren) of wilt u vrijblijvend met ons kennismaken? Neem dan contact met ons op. Wij zien uit naar een kennismaking met u.

Bel mij terug

Laat uw gegevens achter en we bellen u binnen twee werkdagen terug.

Bel ons direct

We staan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.