Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Nalatenschap goed regelen

Uw dierbaren goed achterlaten

U heeft vermogen opgebouwd. Natuurlijk wilt u dat het later goed terechtkomt, niet alleen bij leven maar ook als u er niet meer bent. Hoe u getrouwd bent en wat er afgesproken is in uw levenstestament is erg belangrijk hierin. Het is niet altijd een prettig onderwerp om over na te denken, daarom helpen we u graag.

 
ABN AMRO

Verhaal uit de praktijk

David en Nicolette zijn getrouwd en hebben drie kinderen. Ze liepen al een tijdje rond met vragen over hun nalatenschap, wat er zou gebeuren als één van ons overlijdt. Hiervoor hebben ze een rapport Aandachtspunten Estate Planning laten opstellen. Met dit rapport konden ze hun vragen over hun nalatenschap beantwoorden en keuzes maken.

ABN AMRO

Het levenstestament

Stel dat u niet meer uw eigen zaken kunt regelen. Bijvoorbeeld door ziekte of ouderdom. Niet iedereen kan immers zomaar van alles voor u gaan doen. Ook niet uw partner of uw kinderen. In een levenstestament legt u een volmacht en uw wensen in verschillende situaties vast voor het geval u zelf niet meer kunt handelen en uw wensen uiten. Stel het niet uit.

Meer weten over het goed regelen van uw testament?

In deze documentaire zoeken we uit wat er allemaal komt kijken bij het regelen van een nalatenschap. Zowel de relaties van mensen worden ingewikkelder als de opbouw van hun vermogen, maar ook de manier waarop we met eigendom en bezit omgaan. Je kunt dus niet te vroeg beginnen met nadenken over je testament. Maar wat moet hier zoal in vermeld worden? En waar moet je als erfgenaam op letten?

Breng uw nalatenschap op orde met deze oplossingen

Estate Planning

Met Estate Planning krijgt uw nalatenschap de aandacht die het verdient. Welke veranderingen een mensenleven ook met zich meebrengt.

  • Analyse op maat van uw situatie
  • Meedenken tijdens wijzigingen in wet- en regelgeving
  • Oog voor uw situatie, ook wanneer iets verandert

Next

Met Next kunnen de jongvolwassen kinderen van onze klanten zich op interactieve wijze voorbereiden op het hebben van vermogen

  • Voor jongvolwassenen van 18-30 jaar
  • Eigen Next Coach
  • Toegang tot de Next Academy

Connect

Gaat u (binnenkort) een vermogen erven van uw ouders? Met Connect kunt u zich goed voorbereiden op de toekomst.

  • Speciaal voor kinderen van onze klanten (vanaf 35 jaar)
  • Alle voordelen van Private Banking
  • Ondersteuning bij elke stap

Meestgestelde vragen over nalatenschap

Een jaarlijks of periodiek verrekenbeding wordt in de praktijk zelden uitgevoerd. Als dit bij u het geval is, bepaalt de wet dat aan het einde van uw huwelijk alsnog moet worden verrekend. Het uitgangspunt is dat het gehele vermogen dat bij het einde van het huwelijk aanwezig is, geacht wordt te zijn gevormd uit hetgeen verrekend had moeten worden. Dit betekent dat er afgerekend moet worden alsof u in gemeenschap van goederen was gehuwd, tenzij u kunt bewijzen dat (een deel van) het vermogen is gevormd met inkomen dat niet verdeeld hoefde te worden op grond van het jaarlijkse verrekenbeding.
Er zijn veel verschillende redenen om een testament te maken. Als u jongere kinderen heeft, wilt u vast de voogdij voor uw kinderen regelen voor het geval u en uw partner er onverhoopt beiden niet meer zijn. U kunt ook vastleggen dat de aangetrouwden van uw kinderen niets krijgen van de erfenis bij een scheiding (de uitsluitingsclausule). Als u alleen samenwoont met uw partner kunt u er met een testament voor zorgen dat uw partner goed verzorgd achterblijft. Andere redenen kunnen bijvoorbeeld zijn: zorgen dat uw nabestaanden zo min mogelijk erfbelasting hoeven te betalen, een zakelijke regeling treffen voor uw bedrijf zodat de continuïteit is gewaarborgd of een goed doel benoemen.
Ja, een oud testament is gewoon geldig. In 2003 is het wettelijk erfrecht aangepast en in 2010 de Successiewet. De Successiewet is de wet die regelt of en hoeveel erfbelasting betaald moet worden als u iets erft. Ook veranderen er regels door de rechtspraak. Het kan zijn dat uw testament niet meer aansluit bij nieuwe regels, dat het nadeliger uitpakt of dat uw persoonlijke omstandigheden zijn veranderd. Echter, ook als uw testament niet meer aansluit op uw huidige situatie, blijft het geldig.
Ja, tenminste als uw partner meer erft dan het vrijgestelde bedrag. De vrijstelling van de langstlevende partner voor de erfbelasting bedraagt in 2022 € 680.645. Over uitkeringen uit een nabestaandenpensioen of -lijfrente hoeft u geen erfbelasting te betalen, maar deze uitkeringen verlagen wel uw partnervrijstelling. Dit wordt ook wel pensioenimputatie genoemd. U houdt altijd recht op een minimale vrijstelling, hoe hoog de uitkeringen uit uw nabestaandenpensioen- en/of lijfrente ook zijn.

Uw minimale vrijstelling is in 2023 € 186.915. Daarnaast moet de langstlevende partner misschien nog erfbelasting voorschieten voor de kinderen. Als u geen testament heeft gemaakt of een ‘testament op de langstlevende’, dan krijgen uw kinderen hun erfenis in de vorm van een niet-opeisbare vordering op de langstlevende. Afhankelijk van uw vermogen, betalen de kinderen daar dan erfbelasting over. In de wet, en vaak ook in een testament, is bepaald dat de langstlevende deze erfbelasting moet voorschieten voor de kinderen. Zie ook ons artikel ‘Een berekening van de erfbelasting’.
Een algemene volmacht kan een zelfstandige regeling zijn. Het kan ook een onderdeel zijn van een levenstestament. En hiermee zijn we bij het verschil tussen een volmacht en een levenstestament. De volmacht regelt wie namens u kan handelen. Het levenstestament kan de titel van de akte zijn die de volmacht bevat. Wordt er alleen een volmacht geregeld? Dan is het logisch de akte ook ‘volmacht’ te noemen. Regelt u naast een volmacht nog meer zaken? Bijvoorbeeld het vastleggen van uw wensen in verschillende situaties? Dan wordt die akte tegenwoordig vaak ‘levenstestament’ genoemd. Lees ook het artikel, wat is het verschil tussen een volmacht en een levenstestament

In gesprek over uw nalatenschap?

Heeft u een vraag over het goed regelen van uw nalatenschap of wilt u vrijblijvend met ons kennismaken? Neem dan contact met ons op. Wij zien uit naar een kennismaking met u.

Bel mij terug

Laat uw gegevens achter en we bellen u binnen twee werkdagen terug.

Bel ons direct

We staan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.