Grondstoffen

Hans van Cleef

Senior Energie-econoom

Voorzichtigheid geboden ondanks verwacht herstel

4 juni 2020 - De prijzen van bijna alle grondstoffen zijn de eerste maanden van dit jaar sterk onder druk gekomen. Alleen de prijs van goud is iets gestegen. Hoewel grondstofprijzen zich kunnen herstellen als de economie aantrekt, zijn wij voorzichtig. Grondstofvoorraden zijn momenteel groot. Dit betekent dat het opwaarts prijspotentieel beperkt is.

 

Als gevolg van de dalende grondstofprijzen is ook Reuters’ grondstoffenindex (de CRB-index) sterk gedaald. Energie maakt maar liefst 40% van deze index uit (en ruim de helft daar weer van betreft West Texas Intermediate; WTI-olie). Gezien de sterke daling van de olieprijzen is het niet zo gek dat de index sinds begin januari ruim 40% aan waarde heeft verloren. Zoals blijkt uit de grafiek is de correlatie tussen de CRB-index en de WTI olieprijs hoog.

CRB-index

De meest opvallende prijsdaling was dan ook die van olie. De onenigheid tussen Saudi-Arabië en Rusland leidde tot de eerste prijsdruk. Maar het uitvallen van een flink deel van de vraag naar olie, als gevolg van de lockdowns in Europa en de VS, zorgde voor een veel grotere prijsdaling. Toen bleek dat de voorraadcapaciteit vol begon te raken. Op het moment dat enkele exchange-traded funds (ETF’s) niet op tijd hun contracten hadden verkocht en fysieke levering dreigde, dook de prijs van WTI zelfs even naar -40 dollar per vat. De beheerders van deze ETF’s hebben hun les geleerd en de kans op herhaling is daarmee een stuk kleiner geworden. Toch is een balans tussen de vraag naar en het aanbod van olie nog niet gevonden. Factoren die de vraag en/of het aanbod kunnen beïnvloeden zullen de krantenkoppen, en daarmee de olieprijs, voorlopig blijven domineren. Ook zijn de voorraden erg groot, en die zullen het opwaarts potentieel van de olieprijs de komende jaren blijven beperken.

Voorzichtig met goud

De sterren lijken gunstig te staan voor goud. Verbetering van het beleggerssentiment, agressieve monetaire verruiming, uiterst lage rentes en begrotingsstimulering geven steun aan de goudprijs. Maar we blijven voorzichtig: wanneer beleggers risico’s op de financiële markten opnieuw mijden, stijgt de dollar in waarde en worden posities in goud afgewikkeld. ETF-longposities in goud en goudfutures zijn namelijk nog steeds erg groot. Na een verkoopgolf in goud verwachten we weer een herstel van de goudprijs. Onze raming voor de goudprijs voor het einde van 2020 is USD 1.700 per ounce.

Iedere grondstof heeft een eigen dynamiek. De meeste grondstoffen zijn daarnaast erg gevoelig voor de economische ontwikkelingen, vooral in China. Al met al zal de vraag naar grondstoffen weer aantrekken naarmate de economie herstelt. Economische groei zal daarom de belangrijkste drijfveer blijken voor grondstofprijzen. Het is wel een drijfveer waarbij iedere tegenslag gepaard gaat met nieuwe druk op de prijzen. Daarom blijft voorzichtigheid geboden bij het aangaan van nieuwe posities in de grondstoffenmarkt. Net als bij olie zijn ook bij veel andere grondstoffen de voorraden bovengemiddeld groot. Dit zal tevens een plafond leggen op het opwaarts prijspotentieel van die grondstoffen, en dus ook op de ontwikkeling van de CRB-index.

Hans van Cleef – Senior Energie-econoom

Beleggen brengt risico's met zich mee

Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn. Beleg daarom met geld dat u overheeft naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. We hebben de meest voorkomende risico's van beleggen voor u op een rij gezet.

Beleggen bij ABN AMRO MeesPierson?

Beleggen met Private Banking betekent: oplossingen speciaal voor uw situatie. De diensten die we u bieden maken we passend bij uw beleggingswensen. Wij nemen u alle zorgen uit handen met vermogensbeheer, of u kunt via ons handelen in opties, aandelen of obligaties. Met advies of zonder. Waar u ook voor kiest: beleggen met Private Banking is aandacht voor u en uw vermogen.

Neem contact met ons op

Kalender

Maak een afspraak

Heeft u interesse in bankieren bij ABN AMRO MeesPierson? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Callcenter

Private Assistance

Onze collega's van Private Assistance zijn op werkdagen tot 21.00 uur en op zaterdag tot 17.30 uur bereikbaar.

+31 (0)20 343 43 43
WhatsApp

WhatsApp

Ongevraagd een WhatsApp van ons gekregen? Reageer dan niet om phishing te voorkomen. Lees meer over het gebruik van WhatsApp.

Neem contact met ons op

Kalender

Maak een afspraak

Interesse in bankieren bij ABN AMRO MeesPierson? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Als u wilt, kunnen we u ook direct terugbellen.

Callcenter

Private Assistance

Onze collega's van Private Assistance zijn op werkdagen van 08.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 17.30 uur bereikbaar.

+31 (0)20 343 43 43
WhatsApp

WhatsApp

Ongevraagd een WhatsApp van ons gekregen? Reageer dan niet om phishing te voorkomen. Lees meer over het gebruik van WhatsApp.