Beleggingsrisico's: Trumps handelsplannen voorspellen weinig goeds voor de groei

Een recessie verwachten we in 2025 niet. Maar er is veel onzeker. Eén ding staat buiten kijf: de Amerikaanse staatsschuld loopt verder op.
Aan de vooravond van een nieuw jaar is het zaak om niet alleen te kijken naar kansen. Risico’s zijn er ook. Wanneer gaan die spelen? Hoe reëel zijn ze? En wat heeft schrijver Ernest Hemingway te maken met de Amerikaanse staatsschuld?
Groeirisico’s door beleid Trump
Donald Trump wil een (veel) harder migratie- en handelsbeleid gaan voeren. In ons basisscenario gaan we ervan uit dat de regering Trump vanaf het tweede kwartaal van 2025 de importtarieven geleidelijk gaat verhogen. Hierdoor kan de economische groei later dat jaar gaan afnemen.
Een recessie verwachten we in 2025 en in 2026 niet. Wel denken we dat de groei in de eurozone onder het trendniveau blijft. Door de lagere groei – als gevolg van de importheffingen – zal de ECB gedwongen zijn haar beleidsrente fors te verlagen, naar verwachting tot een niveau van 1%.
In de VS is het beeld anders: de importheffingen en krapte op de arbeidsmarkt zullen daar waarschijnlijk leiden tot hogere inflatie. Op korte termijn gaat de Fed waarschijnlijk door met renteverlagingen. Maar door de hogere inflatie in de VS heeft de Fed hierbij minder bewegingsruimte dan de ECB. We verwachten dat de Fed de beleidsrente verlaagt tot 3,5%. Deze relatief hoge rente zal uiteindelijk een drukkend effect hebben op de groei in de VS. Daarnaast zal het verschil in monetair beleid tussen de ECB en de Fed leiden tot een fors sterkere dollar.
Veel is onzeker over het beleid dat Trump daadwerkelijk gaat voeren. De kans bestaat dat Trump zich harder zal opstellen dan waar wij in ons basisscenario rekening mee houden. Het risico is dan dat de groei verder onder druk komt te staan.
Verhaal met een moraal: Hemingway en de staatsschuld
Tijdens de tweede termijn Trump zal de toch al hoge schuldenlast van de Amerikaanse overheid verder oplopen. Laten we in dit kader even een uitstapje maken naar de Amerikaanse literatuur. In Ernest Hemingways roman ‘The sun also rises’ vertelt een personage hoe hij failliet is gegaan: “Eerst geleidelijk en toen plotseling.” Het is een treffende beschrijving van een sluimerend probleem dat in een stroomversnelling raakt. De Amerikaanse staatsschuld is zo’n sluimerend probleem.

Vooralsnog lijken de financiële markten zich hier niet druk over te maken. Beleggers beschouwen de dollar als een stabiele valuta en Amerikaanse staatsobligaties als een relatief veilige belegging. Maar het risico bestaat dat de markten er op een gegeven moment aan gaan twijfelen of de Amerikaanse overheid haar schulden wel terug kan betalen. In dat geval zou de rente op Amerikaanse staatsobligaties fors kunnen stijgen.
Om die hogere rente te kunnen betalen, zou de VS zich nog dieper in de schulden moeten steken. Het risico van een dergelijke schuldspiraal is dat deze eindigt met een schok, in de vorm van een schuldencrisis. Inderdaad: eerst geleidelijk, toen plotseling. Wij verwachten niet dat dit op korte termijn te gebeuren staat. Maar op de lange termijn vormt de groeiende schuldenberg van de Amerikaanse overheid wel een risico. Hogere belastingen zijn hierbij de oplossing. Op dit moment ontbreekt daarvoor echter de politieke wil.
Zijn Amerikaanse aandelen duur?
De waarderingen van Amerikaanse aandelen vormen eveneens een uitdaging. Als we kijken naar waarderingsratio’s, zoals de koers/winstverhouding, dan zijn Amerikaanse aandelen duurder dan Europese. Ook in historisch perspectief zijn Amerikaanse aandelen duur.
Maar als we inzoomen op sectorniveau, dan zien we dat vooral de waarderingen van aandelen in de IT-sector hoog zijn. Tegelijkertijd zien we dat de waarderingen van de Amerikaanse en de Europese IT-sector vrij dicht bij elkaar liggen (zie het onderstaande staafdiagram). Dat de Amerikaanse aandelenmarkt als geheel een hogere waardering heeft dan de Europese komt vooral doordat de IT-sector in de VS een veel groter deel uitmaakt van de markt dan in Europa. Op regionaal indexniveau (VS versus Europa) liggen de waarderingen dus verder uit elkaar dan bij de onderliggende sectoren. Naast deze nuance op de hoge waarderingen in de VS zien we genoeg reden om positief te blijven over Amerikaanse aandelen en over de IT-sector. Meer hierover kunt u lezen in het artikel Beleggingskansen.
Vormen hoge aandelenwaarderingen dan geen risico? Wel als het gaat om de rendementsverwachtingen. Hoge waarderingen wijzen erop dat veel positief macro- en bedrijfsnieuws al in de koersen is verwerkt. Dat is één van de redenen waarom we voor 2025 eerder enkelcijferige dan dubbelcijferige aandelenrendementen verwachten.
Geopolitieke onrust
Geopolitieke ontwikkelingen vormen ook een risico. De olieprijs ging in de afgelopen jaren bij vlagen hard omhoog, in reactie op escalaties van het conflict in het Midden-Oosten. Dit risico blijft in 2025 reëel. Escalerende spanningen in het Midden-Oosten kunnen de olieprijs hoger zetten, wat kan leiden tot stijgende inflatie.
Beleggen met beleid
Het ene risico is urgenter dan het andere. De Amerikaanse staatsschuld vormt meer een risico voor de lange termijn, terwijl de plannen van Trump de komende kwartalen al invloed kunnen hebben op de financiële markten. Er is genoeg reden om gematigd positief het nieuwe jaar in te gaan. En om tot op zekere hoogte ‘risk-on’ te blijven in uw beleggingsportefeuille. Kies daarbij wel voor een goede spreiding, beleg met discipline en blijf alert op risico’s.