Javascript is required

Fysiotherapeut? Bekijk de trends in jouw vakgebied

Fysiotherapeut

Wat zijn de trends binnen de fysiotherapie? De sectorspecialisten van de branchegroep fysiotherapie bespreken de 5 belangrijkste ontwikkelingen.

1. Verschuivende zorgvraag

De verwachting is dat er een verschuiving in de zorgvraag zal optreden. Steeds meer mensen willen actief blijven, ook als ze oud of ziek zijn. Gezond leven is daarom belangrijk. Ze willen meerdere ziektes tegelijk voorkomen en behandelen. Mensen zien zichzelf als zorgconsumenten in plaats van patiënten.

Zorgconsument willen meer controle over de samenwerking met de fysiotherapeut. Ze letten op de kosten en resultaten van de zorg die ze krijgen. Dit vraagt om een andere benadering van de patiënt en de zorgvraag. Fysiotherapeuten moeten samenwerken met andere zorgverleners. Het is belangrijk dat de praktijk zich onderscheidt met verschillende specialismen. 

Keerzijde: geen aanvullende zorgverzekering

Steeds meer Nederlanders hebben geen aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie. Dat zijn meer dan 4 miljoen mensen (bron: Vektis). Sommigen kunnen de kosten voor fysiotherapie zelf betalen. Maar veel mensen kunnen dat niet en gaan naar duurdere specialistische zorg. Deze zorg is niet alleen duurder maar vaak ook niet nodig. Bovendien past de tweedelijnszorg niet bij 'de juiste zorg op de juiste plek’.

2. Bekostiging

Een belangrijke uitdaging in de fysiotherapie is de financiering. Fysiotherapie kan kosten besparen, omdat tweede lijnszorg duurder is. Toch vergoeden zorgverzekeraars niet altijd de tarieven. Hierdoor kan de toegang tot zorg beperkt zijn. Vaak zien we dat mensen naar de huisarts of specialist gaan voor zorg die een fysiotherapeut ook kan bieden, omdat dit wel in de basisverzekering zit.

De omzet van fysiotherapeuten (87%) komt vooral voort uit contracten met zorgverzekeraars. Ongeveer 39% van de fysiotherapeuten voldoet daarbij aan de vaak hoge eisen van de zorgverzekeraars. Welke eisen dit zijn, verschilt per zorgverzekeraar.

Fysiotherapeuten vragen om meer duidelijkheid van de zorgverzekeraars. Ze willen weten hoe het geboden tarief zich verhoudt tot de gemaakte kosten en tot de eisen die zorgverleners stellen. Zoals hierboven vermeld, worden paramedische behandelingen in de eerste lijn beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit staat recht tegenover de contractafspraken over passende zorg.

3. Alternatieve verdienmodellen

Fysiotherapiepraktijken combineren vaak behandelingen met fitnessabonnementen om minder afhankelijk te zijn van zorgverzekeraars.  Deze trend stopte even tijdens corona, maar groeit nu weer. Een goede samenwerking tussen fysiotherapie en fitness biedt extra waarde. Toch is zorg verlenen de hoofdtaak van een praktijk. We zien ook een groei in arbeidsfysiotherapie voor bedrijven. Dit opent nieuwe kansen voor praktijken.

Het verbeteren van het bedrijfsmodel is belangrijk, vooral voor kleine praktijken. Zij maken hoge kosten om goede service te bieden. Door administratieve taken uit te besteden, kunnen ze beter werken.

4. Schaalvergroting en samenwerkingsverbanden

Naast ketenvorming zien wij steeds meer groepen van fysiotherapiepraktijken ontstaan. Vaak neemt een ondernemende fysiotherapeut een paar praktijken in de regio over. Dit biedt patiënten meer soorten zorg op één plek.

Schaalvergroting en samenwerking zijn belangrijk, vooral voor praktijken die zich specialiseren in bepaalde aandoeningen. Dit kan binnen één bedrijf of door slimme samenwerking met andere ondernemers. Zo kunnen praktijken gemakkelijker werken en betere zorg bieden.

5. Personeel

De fysiotherapeut zorgt niet alleen voor patiënten, maar ook voor de medewerkers. Een gezonde werkplek is belangrijk. Medewerkers moeten duurzaam inzetbaar en flexibel zijn. Tevreden en gezonde medewerkers bieden betere zorg. Er is steeds meer arbeidsschaarste in de fysiotherapie. Veel fysiotherapeuten stoppen binnen vijf jaar, ook al is de opleiding populair. Redenen zijn weinig carrièrekansen en betere arbeidsvoorwaarden elders.

Het personeelstekort is een probleem voor praktijkhouders en bij praktijkoverdracht. 22% van alle BIG-geregistreerde fysiotherapeuten is 55+. Het is belangrijk om om tijd na te denken over praktijkoverdracht en -opvolging. Praktijkoverdracht kan een langdurig traject zijn. Het kost niet alleen tijd om een koper te vinden maar ook om aandacht te besteden aan de belasting- en financiële gevolgen die met een praktijkoverdracht samenhangen.

Tags

Kennisartikel
Fysiotherapeut
Brancheinformatie

Lees ook

Branche-informatie voor fysiotherapeuten 2023

Wat zijn de laatste trends en ontwikkelingen in 2023 op het gebied van patiënten, innovatie en duurzaamheid?. Lees het brancherappor fysiotherapie. 

Heb je een vraag of wil je advies?

Zoek je groeimogelijkheden voor jouw medische praktijk? Klaar voor de praktijkoverdracht en heb je hulp nodig? Of wil je juist voor jezelf beginnen en met een expert overleggen? Waar je ook staat in je ondernemerschap, onze experts staan voor je klaar.

Naar de contactpagina