Huisartsen en huisvesting: duurzaam huren of kopen

Stel jezelf de volgende vragen: Ben je op zoek naar een praktijkpand? En heb je je financiële mogelijkheden onderzocht? Dan kan je zoektocht naar geschikte locaties starten. En wat wil je dan: een praktijkpand kopen of huren?
Pand kopen: bekijk de mogelijkheden
Koop je een appartementsrecht alleen voor je eigen praktijk, terwijl andere zorgverleners ook ieder hun eigen appartementsrecht kopen? In de wet staat dat je dan een Vereniging van Eigenaren moet oprichten en een MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) moet opstellen met een jaarlijkse inleg.
Neem een optie of teken een voorlopig koopcontract. Neem altijd ontbindende voorwaarden op, zoals een voorbehoud van financiering. Als je een pand koopt, moet het bestemmingsplan in orde zijn. Krijg je de onherroepelijke omgevingsvergunning die nodig is en hoelang duurt het voordat je die hebt? Deze zaken zijn goed om te weten als je een pand wil verkopen of de huur moet opzeggen. Wellicht heb je een schone grondverklaring nodig en/of PFAS-verklaring.
Laat je altijd adviseren door ervaren partijen en laat een jurist de contracten controleren voordat je een handtekening zet. Maak gebruik van bijvoorbeeld je accountant, branchevereniging LHV, of andere partijen zoals de eerstelijnszorgjurist.
Je kunt natuurlijk ook vastgoed huren.
Pand huren
Het is goed om een aantal zaken met je verhuurder af te spreken. Laat een juridisch adviseur goed naar je huurcontract kijken. Dat kan ook bij je branchevereniging LHV.
Wat is er vastgelegd over het uitvoeren van eventuele noodzakelijke duurzame investeringen die zijn opgelegd door de overheid? Wat betekenen jouw wensen over het energieverbruik voor je huurprijs? Heb je een huurcontract getekend en weet je nu al dat je tijdens deze periode de praktijk gaat overdragen? Neem in het huurcontract de optie 'in plaatstelling bij overdracht' op. Je opvolger kan het contract dan overnemen.
Wees je ervan bewust dat een verhuurder het contract kan opzeggen. Als je een ontruimingsbescherming bij de rechtbank aanvraagt en deze aanvraag goed onderbouwt, kun je 'tijd kopen' om naar een ander pand uit te kijken.
Bestemmingsplan en vergunningen
Kies je voor nieuwbouw of voor een externe verbouwing? Dan moet je nagaan of het past in het bestemmingsplan. Check ook of je een onherroepelijke omgevingsvergunning krijgt. Moet het bestemmingsplan worden aangepast? Houd er rekening mee dat dit maanden kan duren.
Soms is een praktijk gevestigd in een woonwijk. Neem je het pand over? Informeer dan bij de gemeente of je de praktijk mag voortzetten. Of vraag advies aan je taxateur. In het bestemmingsplan staat bijvoorbeeld hoeveel grond bebouwd mag worden en welke uitbreidingen er mogelijk zijn. Het is ook belangrijk wat in de bestemmingsplannen staat over de aangrenzende gebieden. Heeft de gemeente of provincie bijvoorbeeld plannen om het wegennetwerk aan te passen? Komen er nieuwe woningen of is een groot winkelcentrum gepland?
Besparen op de energierekening
We willen allemaal duurzame keuzes maken. De stijgende energieprijzen zijn ook een reden om door te pakken en verder te verduurzamen. We zien in de medische sector al veel duurzame initiatieven. Lees het artikel Leg de basis voor een duurzame praktijk voor tips om je energieverbruik omlaag te brengen.
Groenlening
Ga na of je recht hebt op een Groenlening. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan keurt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de aanvraag goed. Wij begeleiden je natuurlijk bij deze aanvraag.
De Groenlening kun je aanvragen voor duurzame verbouwingen en nieuwbouw. Ook zonnepanelen en warmtepompen vallen hieronder. Dit levert je direct 0,4% rentekorting op over de Groenlening.
Lease
Wil je investeren in bijvoorbeeld alleen warmtepompen, zonnepanelen of andere duurzame producten in je huidige pand? Dan past lease misschien beter bij u.
Subsidie
Ben je ondernemer en betaal je inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Vraag dan aan je accountant of om fiscale subsidies voor je aan te vragen.
Investeer je vanaf € 200.000? Neem dan contact op met onze Subsidie Expertise Desk. Zij werken op 'no cure no pay' basis. Onze collega’s gaan voor jou op zoek naar. Zij kijken niet alleen naar fiscale subsidies. Maar ook naar geldelijke subsidies. Denk hierbij aan Europese, gemeentelijke en provinciale subsidies.
We begeleiden veel huisartsen bij de realisatie van hun plannen en weten uit ervaring waar zij tegenaan kunnen lopen. We denken graag in een vroeg stadium met je mee. Wil je weten of je plannen financieel haalbaar zijn? Maak gebruik van onze Quick scan en krijg snel inzage in de haalbaarheid en de betaalbaarheid van je plannen. U kunt daarna de volgende stap zetten. Heeb je interesse in de Quick scan of wil je eerst even sparren en meer weten over duurzame mogelijkheden? Neem contact met ons op, we zijn graag jouw businesspartner.