Javascript is required

Personeelstekort in de fysiotherapiebranche: een groeiende zorg

Fysiotherapeut
Brancheinformatie

Het aantrekken en vasthouden van fysiotherapeuten is voor veel praktijkhouders en belangrijk onderwerp. Vooral groeiende praktijken zien dit als een van de grootste uitdagingen. Dit is ook te lezen in ons Brancherapport fysiotherapie dat we in 2023 hebben gepubliceerd. Belangrijke factoren voor de personeelskrapte zijn: toenemende vergrijzing, het gebruikte verdienmodel en veranderende arbeidsomstandigheden.

Vergrijzing en uitstroom

In 2023 waren in Nederland 36.963 BIG-geregistreerde fysiotherapeuten. Ongeveer 16% van deze groep is ouder dan 60 jaar. Het aantal ouderen stijgt. En ze worden ook steeds ouder, (dit heet dubbele vergrijzing). Samen met de groei van chronisch zieken zorgen deze factoren ervoor dat de vraag naar fysiotherapie stijgt.

Helaas is er binnen de branche ook veel uitstroom. Veel fysiotherapeuten kiezen ervoor om bijvoorbeeld in de 2e lijn te gaan werken. Dit doen ze onder andere vanwege betere arbeidsvoorwaarden: ze krijgen ergens anders vaak meer betaald. Vanwege de soms beperkte vergoedingen is het een uitdaging om (startende) fysiotherapeuten voldoende perspectief te bieden en ze te behouden binnen de 1e lijn. Voor praktijkhouders wordt het dus steeds moeilijker om goed epersoneel te vinden en te behouden. Dit kan overigens wel per regio verschillen.

Kostenstijging

Praktijkhouders hebben niet alleen te maken met personeelskosten. Ook andere kosten stijgen, denk bijvoorbeeld aan de kosten voor huisvesting. Hierdoor worden de marges bij een deel van de praktijken steeds dunner. Er is dan geen ruimte in de begroting om personeel extra te belonen of om bijvoorbeeld aanvullende studies van personeel te betalen.

(Geen) CAO voor fysiotherapeuten

Een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor de fysiotherapiebranche, kan een goede stap zijn om personeelsproblemen aan te pakken en de sector te versterken. Zo kan een CAO helpen met de bescherming van arbeidsrechten, een eerlijke beloning, loopbaanontwikkeling en professionalisering. Het biedt een gemeenschappelijk uitgangspunt voor werkgevers en werknemers. Daarnaast draagt het bij aan een stabiele en evenwichtige arbeidsmarkt in de 1e-lijns fysiotherapie.

Een CAO geeft ook inzicht in hoeverre het huidige systeem van belonen afwijkt van de gewenste beloning. Sinds begin 2023 ligt er een principeakkoord CAO waarmee niet alle werkgevers blij zijn. Hoewel een grote meerderheid vóór een CAO is, blijkt uit een ledenpeiling dat een groot deel tegen de CAO is zoals deze er nu ligt. De betaalbaarheid van de CAO is hierbij de grootste zorg. Praktijkhouders geven aan dat met deze CAO de bedrijfsvoering in het gedrang komt. Het bestuur van de Werkgeversvereniging Fysiotherapie (WVF) stelt een breed draagvlak onder haar achterban als voorwaarde voor de totstandkoming van een CAO. Vooralsnog betekent dit dus geen CAO binnen de eerstelijns fysiotherapie.

'Zorg voor een fijn werkklimaat en geef medewerkers de ruimte'

Veranderende arbeidsomstandigheden

De fysiotherapeut met een eigen praktijk heeft, naast de zorg voor de patiënt, ook de zorg voor de praktijkmedewerkers. Een gezonde leef- en werkomgeving voor de fysiotherapeut én medewerkers is essentieel. Om hiervoor te zorgen, zijn medewerkers nodig die duurzaam inzetbaar zijn en flexibel kunnen inspelen op veranderingen. Tevreden en gezonde medewerkers zorgen beter voor de patiënt. Het wordt daarom steeds belangrijker om personeel gemotiveerd te houden en aan de praktijk te binden.

Naast een redelijke beloning is het belangrijk om medewerkers de ruimte te geven zich verder te ontplooien en ze te betrekken bij de praktijkvoering. Denk bijvoorbeeld aan het bevorderen van loopbaanontwikkeling en het (deels) vergoeden van opleidingen. We zien dat praktijken die vooruitstrevend zijn of zich duidelijk positioneren, makkelijker personeel vinden en aan zich binden.

Je kunt op verschillende manieren personeel werven. Door leerplekken aan te bieden aan studerende fysiotherapeuten, door goede contacten te onderhouden met hogescholen en door zelf actief therapeuten te benaderen. Dat is ook een stukje ondernemerschap.

'Start tijdig met praktijkopvolging'

Het personeelstekort is niet alleen voor bestaande praktijkhouders een probleem in de bedrijfsvoering. Het zorgt ook voor problemen bij bedrijfsopvolging en praktijkoverdracht. 22% van alle BIG-geregistreerde fysiotherapeuten is 55+. Het is belangrijk om op tijd na te denken over praktijkoverdracht en -opvolging. Praktijkoverdracht kan een langdurig traject zijn. Het kost niet alleen tijd om een koper te vinden maar vraagt ook om aandacht voor de fiscale en financiële gevolgen die met een praktijkoverdracht samenhangen.

Wil je na het lezen van dit artikel nog eens overleggen met een van onze sectorspecialisten? Neem contact met ons op.

Tags

Kennisartikel
Fysiotherapeut
Brancheinformatie

Lees ook

Neem contact met ons op

Heb je vragen over je bedrijfsvoering of wil je persoonlijk advies? Ga naar onze contactpagina en bekijk hoe we je zo goed mogelijk verder kunnen helpen.

ABN AMRO

Branche-informatie voor fysiotherapeuten 2023

Steeds meer Nederlanders zijn niet verzekerd voor fysiotherapie. Is de fysiotherapie straks nog wel betaalbaar? Wat zijn mogelijke gevolgen van de toenemende vraag naar fysiotherapeuten? Lees dit en meer in het nieuwe brancherapport 'Fysiotherapie in beeld'.