Javascript is required

Hoe werkt een concurrentiebeding voor zzp'ers?

Als zzp'er heb je misschien wel eens gehoord van een concurrentiebeding. Maar wat is dat eigenlijk? En wat betekent het voor jou als zelfstandig ondernemer?

Wat is een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is een afspraak tussen een werkgever en werknemer waarin staat dat als je als werknemer uit dienst gaat, niet zomaar bij een concurrent mag werken om hetzelfde werk te gaan doen. Je weet meestal veel over een bedrijf, bijvoorbeeld over de strategie en de tarieven. Het concurrentiebeding moet ervoor zorgen dat je nieuwe opdrachtgever geen voordelen heeft van jouw kennis en ervaring bij je vorige opdrachtgever.

Ook concurrentiebeding voor zzp'ers?

Voor zzp'ers zijn er geen vaste wetten of regels voor een concurrentiebeding. Maar omdat je zelfstandig werkt en geen werknemer bent, geldt voor jou in principe geen concurrentiebeding. Toch kan een opdrachtgever jou vragen een concurrentiebeding te tekenen. Bijvoorbeeld wanneer je een opdracht krijgt waarbij je toegang hebt tot gevoelige informatie over het bedrijf. Het bedrijf wil dan niet dat je deze informatie meeneemt naar een concurrent.

Voor werknemers gelden wel bepaalde regels. In de wet staat dat een concurrentiebeding alleen mag als je een arbeidscontract voor onbepaalde tijd hebt en ouder bent dan 18 jaar. 

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn 2 situaties waarin je als zzp’er te maken kunt krijgen met een concurrentiebeding:

  • Je hebt ontslag genomen of je bent ontslagen en je bent net voor jezelf begonnen. Het concurrentiebeding staat in het contract met je oude werkgever waar je in loondienst was.
  • Je werkt als zelfstandige voor een klant of via een tussenpersoon. Het concurrentiebeding staat in het contract.

Als zzp'er is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van een opdracht en het concurrentiebeding goed te lezen voordat je het tekent. Misschien zijn de afspraken in het beding te streng en kun je als zzp'er na het contract geen nieuwe opdrachten van anderen aannemen. Het is ook verstandig om te checken hoelang het concurrentiebeding geldig is. Het mag meestal maximaal een jaar gelden.

Als de voorwaarden te streng zijn, ziet de Belastingdienst jou misschien als werknemer van de opdrachtgever. Dit heet fictieve dienstbetrekking of schijnzelfstandigheid. De opdrachtgever moet dan extra premies betalen.

Teken je een concurrentiebeding?

Houd je dan aan de afspraken. Dit betekent dat je na afloop van de opdracht niet zomaar bij een concurrent aan de slag mag gaan. Doe je dit wel, dan kun je in de problemen komen. De opdrachtgever kan de rechter vragen jou bijvoorbeeld een hoge boete te laten betalen. 

De toekomst van het concurrentiebeding

Werknemers hebben steeds vaker te maken met een concurrentiebeding. Deze regel is bedoeld om de werkgever te beschermen. Maar vaak is deze regel niet eerlijk. Het is voor werknemers moeilijker om van baan te wisselen en het is voor werkgevers lastiger om nieuwe mensen te vinden. Daarom heeft het vorige kabinet voorgesteld het concurrentiebeding te veranderen. In het voorstel staat dat het concurrentiebeding maximaal een jaar mag duren, dat werkgevers redenen moeten kunnen geven en dat ze een vergoeding moeten betalen aan werknemers als ze het gebruiken.

Tags

Kennisartikel
Starten als zzp'er

Download het template ondernemingsplan

Een sterke start als ondernemer begint met een goed plan. Gebruik ons template om je visie en praktische stappen duidelijk te maken. Met een goed plan ben je klaar voor de toekomst.

Tips voor zzp'ers

Bekijk alle artikelen voor zzp'ers. Over de beste start als zzp'er, de voordelen van een zakelijke rekening en tips voor een slimme administratie.