Naar de navigatie Naar de inhoud

Violiste Zlata Brouwer over uurtarief

Van timmerman tot tekstschrijver en van interim-manager tot advocaat. Iedere zzp'er wil voor zijn diensten een goed uurtarief. Ook violiste Zlata Brouwer (31) werkt voor haar vioollespraktijk met tarieven per uur. Dat is helaas geen vetpot. Daarom heeft ze ook een vioolwinkel én biedt ze online cursussen voor viool spelen aan.

Zlata speelt haar hele leven al viool. Tijdens het conservatorium trok het ondernemerschap haar aan en startte ze in 2008 haar vioollespraktijk Vioolspelen.nl. "Het is een conservatieve markt, maar ik wil viool spelen juist toegankelijk maken voor iedereen. Daarom kun je bij mij naast les ook terecht voor een goed en betaalbaar instrument. Door mijn lespraktijk en ervaring weet ik waar een goede viool aan moet voldoen. Er zijn ook heel veel slechte instrumenten op de markt. Ik importeer mijn eigen lijn carbon fiber strijkstokken uit China, violen uit Tsjechië, Duitsland, Roemenië en Engeland, snaren uit Slowakije en hars en andere toebehoren uit Oostenrijk. Dit verkoop en verhuur ik vanuit mijn winkel in Hilversum door heel Nederland." De toegankelijkheid uit zich ook in Zlata’s online cursussen om viool te leren spelen. Ze vinden gretig aftrek. Zo volgen er nu ongeveer 60 Amerikanen haar e-cursussen. Bovendien heeft ze een eigen YouTube-kanaal met gratis videolessen. "Met al meer dan een half miljoen views!"

Realistisch tarief

Haar uurtarief voor vioolles is nu € 40,- per uur. Zlata Brouwer (31) is daar best tevreden mee. Ze zou liever een hoger tarief willen vragen, maar als viooldocente is dat niet heel gebruikelijk. Van alleen deze vioollessen kan ze niet rondkomen. "Een hoger tarief is altijd leuker, maar ik moet realistisch zijn. Met het geven van vioolles heb je echt wel een beperking in je tarief. Daarom vul ik mijn inkomen aan met de winkel en de online cursussen. Anders kom ik echt niet uit."

Het is geen vetpot

Toen Zlata nog studeerde aan het conservatorium gaf ze al vioolles. "Ik was nog in opleiding, had een beetje om mij heen gekeken en gaf toen les voor € 20,- per uur. Behoorlijk onder het tarief. Daarna is mijn uurtarief omhoog gegaan. Ik heb toen wel gekeken naar de toenmalige Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging. Zij gaven toen advies over tarieven voor muziekdocenten." Heeft Zlata haar uurtarief wel eens verhoogd? "Ik ben redelijk trouw, ik heb mijn tarief wel eens verhoogd, maar dat was niet zo rigoureus. Het is geen vetpot, maar ik vind dat ik niet zomaar mijn uurtarief kan verhogen. Ik werk wel met abonnementsvormen. Iedere week vioolles is bijvoorbeeld goedkoper dan een enkele keer een les."

Core business

Zlata treedt ook op. In orkesten, strijkkwartetten, op bruiloften of via een artiestenbureau. "Dan wijkt mijn uurtarief wel af. Vaak wordt er een voorstel gedaan voor de opdracht en dat is het tarief. En soms is het ook gewoon 'take it, or leave it'. Reiskosten en voorbereidingstijd zijn soms inbegrepen en soms weer niet. Het komt voor dat een klus niet goed wordt betaald. Toch doe ik het wel. Ik vind het zo leuk om op te treden. Ik kies wat ik leuk vind; optreden is niet mijn core business."

Loondienst of zzp'er

Zlata verbaast zich nog steeds over het feit dat veel zzp'ers die voorheen in loondienst werkten zich rijk rekenen omdat hun uurtarief veel hoger lijkt dan bij een vaste baan. "Een uurtarief is minder hoog dan het lijkt. Ik ben daar in het begin zelf ook wel de mist mee ingegaan. Je kunt namelijk niet alle uren die je werkt declareren. Mijn lesrooster zit nooit helemaal vol. Ik ben een behoorlijk deel van mijn tijd kwijt aan administratie, zelf studeren, lesvoorbereiding, marketing en extra's voor leerlingen zoals een leerlingenconcert. In loondienst wordt elk uur dat je werkt meestal betaald, dat is bij zzp'ers echt niet het geval."

Houd je poot stijf!

"Veel mensen willen toch nog steeds een lager uurtarief. In het begin ga je daarin mee. Maar zeg vooral niet te makkelijk 'ja, ik doe het voor minder'. Ook al houd je je poot stijf, ze komen meestal toch wel bij je terug."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren