Javascript is required
 Stijgende prijzen rem op herstel retailsector

Stijgende prijzen rem op herstel retailsector

ABN AMRO verwacht voor de retailsector een kleine volumegroei van 1 procent in 2022. Een belangrijke oorzaak van de matige groei zijn de stijgende prijzen. Producten als kleding, meubels en tweedehandsauto’s zijn afgelopen jaar al flink duurder geworden en nu nemen ook de prijzen van de dagelijkse boodschappen toe. Een andere reden voor de matige groei is dat onder consumenten een verschuiving in de voorkeur van retailproducten naar diensten als horeca en reizen optreedt zodra alle beperkende maatregelen zijn opgeheven.

Download het volledige rapport

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

De inflatie was in januari 6,4 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Al geruime tijd zijn de stijgende energieprijzen de hoofdoorzaak van de inflatie. De prijsdruk vanuit voedingsmiddelen en industriële goederen, waaronder retailproducten als kleding en elektronica, neemt echter ook verder toe door onder andere toeleveringsproblemen en grondstoftekorten. Terwijl de stijgende kosten eerder werden opgevangen door de producenten in de keten, merkt de consument de gevolgen nu ook. De stijgende inflatie wordt niet volledig gecompenseerd door loongroei, zo verwacht ABN AMRO. Tegenover een stijging in consumentprijzen met 3,5 procent staat een toename van de cao-lonen met 2,2 procent in 2022.

De inflatie heeft dus gevolgen voor de koopkracht van consumenten. Zo heeft het NIBUD onlangs berekend dat een gemiddeld huishouden er 40 euro per maand op achteruit gaat in 2022. De stichting maakt zich vooral zorgen over de lage inkomensgroepen, zoals mensen met een bijstandsuitkering of met een hoge huur en ouderen met alleen AOW en een klein pensioen. Zij komen vaak al moeilijk rond en hebben door de hoge energiekosten, die vaak al een substantieel deel van de uitgaven uitmaken, weinig tot geen ruimte om extra prijsstijgingen te betalen.

Koopbereidheid onder druk

Door onder meer de stijgende consumentenprijzen verslechterde de stemming onder consumenten in januari voor een vierde maand op rij, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. In december 2021 kwam de indicator voor het consumentenvertrouwen uit op -25; in januari is deze verder gezakt naar -28. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid, waaronder het doen van grote uitgaven aan bijvoorbeeld meubels en elektronica, gingen achteruit.

Veel onzekerheden

Hoewel op 15 januari niet-essentiële winkels weer open mochten, kampen retailers nog met veel onzekerheden. Zo hebben veel ondernemers te maken met personeelstekorten en gaan ze ondanks steunmaatregelen als de NWO en de TVL vaak gebukt onder hoge schulden. De genoemde hoge energiekosten en afnemende koopkracht komen hier nog eens bovenop (voor meer details zie bijgevoegd rapport).

Prognoses

Voor de gehele sector verwacht ABN AMRO in 2022 een matige volumegroei van één procent. Tegelijkertijd is er sprake van grote verschillen tussen sectoren. Zo hebben retailers in voedingsmiddelen - zoals supermarkten en voedingsspeciaalzaken - een goed jaar gehad, terwijl retailers in non-food in zwaar weer verkeerden. Hoewel hun volumes niet zo fors groeiden als in 2020, konden supermarkten de groei wel vasthouden (+0,1 procent) en wisten voedingsspeciaalzaken (+1,8 procent) deze zelfs te vergroten. Voor beide segmenten geldt dat zij in 2022 echter rekening moeten houden met krimp (-1 procent).

Voor retailers die het hardst zijn getroffen door corona in 2020 - zoals kledingzaken (-20,8 procent) en schoenenwinkels (-17,2 procent) - ligt dit jaar weer groei in het verschiet, achtereenvolgens met 7 en 4 procent. De consumentenelektronica, die in 2020 (+6,7 procent) nog als winnaar uit de bus kwam, heeft juist een zwaar jaar achter de rug (-10,3 procent). We verwachten dat het verkoopvolume van winkels in consumentenelektronica in 2022 met 1 procent slechts licht toeneemt ten opzichte van 2021 en daarmee qua volume nog niet boven het niveau van 2019 komt. Weliswaar blijven bedrijven en consumenten investeren in hybride werken en neemt de vraag naar smart home-producten die bijvoorbeeld het licht en warmte in huis regelen toe, maar de toenemende concurrentie van pure webwinkels blijft aanzienlijk.

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de retailsector en het consumentengedrag. We voorzien dat een deel van de consumenten blijvend minder winkelbezoek zal afleggen, gerichter en meer lokaal gaat winkelen en aankopen blijft verleggen naar het onlinekanaal. We verwachten daarom voor de onlineretail - zowel pure webwinkels als traditionele retailers met een onlinepropositie - een volumegroei van 10 procent in 2022 (voor meer informatie over de prognoses zie bijgevoegd rapport).

Meer informatie

Lees het volledige rapport 'Stijgende prijzen rem op herstel retailsector'.

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

Lees verder in de retailsector

De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden