Javascript is required
Yumeko

Yumeko gelooft heilig in de druppel op de gloeiende plaat

Achter beddengoed van katoen en dons schuilt enorm veel milieuvervuiling en dierenleed. Het merk Yumeko maakt de wereld schoner en eerlijker met duurzaam beddengoed en badgoed en is daarom genomineerd voor de ABN AMRO Sustainable Retailer 2023-2024. We gaan in gesprek met Founder en CEO Rob van den Dool over impact maken, vooroplopen en dilemma’s.

Yumeko is in 2010 opgericht door Rob van den Dool en Stephan Zeijlemaker. De vrienden - allebei afkomstig uit de reclamewereld - zijn goed in het bouwen van sterke merken, maar willen juist ook duurzame impact maken. Verschillende ideeën komen voorbij: van koffie tot thee en elektrische auto’s. Tot Rob ’s avonds laat gebeld wordt door Stephan met de vraag: waar lig je eigenlijk onder te slapen? “Ik had geen idee en schrok enorm van het antwoord”, vertelt Rob. “Door het gebruik van grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen is katoen het meest vervuilende landbouwproduct op aarde. Daarnaast gaat achter het dons in een dekbed regelmatig pure dierenmishandeling schuil, zeker in die tijd. Toen wisten we: met beddengoed kunnen we heel veel impact maken.”

Consumenten wakker schudden

Rob en Stephan wagen de sprong en beginnen hun eigen merk voor duurzaam beddengoed en badgoed. Eén ding is zeker: ze willen producten maken van biologisch katoen. “Voor de teelt van biologisch katoen zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Dat is goed voor het milieu en voor de mensen die in de keten werken”, vertelt Rob. “Toch is nu nog maar 1,5% van het katoen ter wereld biologisch. Met Yumeko willen we consumenten wakker schudden en een duurzaam alternatief bieden. Onze missie is: Change the world sleeping.”

Complexe keten

Yumeko werkt sinds de start in 2010 samen met een leverancier in India. Het biologische katoen wordt hier op natuurlijke wijze verbouwd en gefabriceerd door een collectief van biologische boeren. “Als ik naar onze plantages in India ga, rijd ik eerst zeven uur door katoengebied dat door chemische bestrijdingsmiddelen totaal verpest is”, vertelt Rob. “Dan zie je met eigen ogen waar je het voor doet.”

Chemische bestrijdingsmiddelen maken katoen tot  het meest vervuilende landbouwproduct

Chemische bestrijdingsmiddelen maken katoen tot het meest vervuilende landbouwproduct

“Als ik naar onze plantages in India ga, rijd ik eerst zeven uur door katoengebied dat door chemische bestrijdingsmiddelen totaal verpest is.”

Volgens Rob kent Yumeko haar productieketens tot aan de bron: “De katoenketen is complex en bestaat uit een heleboel verschillende stappen: van oogsten tot spinnen, verven en weven. Wij willen onze klanten kunnen garanderen dat de producten waaronder ze slapen duurzaam gemaakt zijn. Daarom maken we gebruik van strenge keurmerken als de Global Organic Textile Standard (GOTS) en Fairtrade. Ook blijven we zelf eigenaar van het proces door onze partners regelmatig te bezoeken. Ons team is bijvoorbeeld net terug uit India, daar halen ze toch weer verbeterpunten op. Zo zorgen we dat we voortdurend blijven voldoen aan onze hoge eisen op het gebied van duurzaamheid en een eerlijke keten.”

Dons zonder dierenleed

Voor dons is in 2010 nog geen goed alternatief. Daarom heeft Yumeko haar eigen keten opgezet. “Samen met onze Nederlandse partner Ducky Dons hebben we eenden- en ganzenboeren gevonden die bereid waren hun processen te veranderen en aan regels te onderwerpen”, legt Rob uit. “Uiteindelijk waren we de eerste in Nederland die met verantwoord dons op de markt kwam. Onze keten voldoet aan hoge standaarden voor dierenwelzijn. Er wordt streng gelet op goede verblijven, voldoende eten en drinken en bescherming tegen ziekten. Levende pluk en dwangvoeding zijn uit den boze.”

Feit blijft wel dat er eenden of ganzen worden doodgemaakt om dons te verkrijgen. Daarom gaat Yumeko nog een stap verder met gerecycled dons. Rob: “Samen met Ducky Dons recyclen we sinds 2018 oude donzen dekbedden en kussens. Alles wordt met de hand geselecteerd en daarna gereinigd. Vervolgens kunnen we er nieuwe dekbedden en kussens van maken. De kwaliteit doet niet onder voor nieuw dons. Ons dekbed van gerecycled dons kwam zelfs als beste uit de test van de Consumentenbond.”

Duurzaam én rendabel

Inmiddels is Yumeko 13 jaar verder en bewijst het merk dat duurzame businessmodellen rendabel kunnen zijn. De afgelopen jaren maakte Yumeko een enorme groei door. In 2022 behoorde het merk volgens het FD tot de top snelst groeiende bedrijven van Nederland. “We zijn een gezond en winstgevend bedrijf”, vertelt Rob. “We hebben de laatste jaren geïnvesteerd in een grotere collectie met meer kleuren en dessins.

CEO Rob van den Dool wordt blij van impact maken met duurzame producten

CEO Rob van den Dool wordt blij van impact maken met duurzame producten

“Het merk Yumeko bewijst dat duurzame businessmodellen rendabel kunnen zijn.”

Consumenten hebben nu meer keuze en dat zorgt voor groei. Ook zien we dat steeds meer jongeren ons weten te vinden. Onze grootste doelgroep is tussen de 25 en 35 jaar. Het geeft hoop dat deze generatie goed kan inschatten of iets een goed product is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld.”

Wat is een eerlijke prijs?

De aanpak van Yumeko brengt volgens Rob ook dilemma’s met zich mee. “Biologisch katoen is een stuk duurder. Ons beddengoed is aan de prijs als je het vergelijkt met retailers die beddengoed van niet-biologisch katoen verkopen. Maar de vraag is: wat is een eerlijke prijs? Kijk naar de misstanden in de reguliere katoenketen. Zijn wij dan duur? Of zijn onze concurrenten te goedkoop? We kunnen in ieder geval niet op prijsniveau concurreren, daarom doen we dat op kwaliteit. We gaan voor niets minder dan de allermooiste en zachtste stoffen die er te krijgen zijn. Geloof me: je hebt nog nooit zo lekker geslapen.”

Er moet iemand vooroplopen

Rob gelooft dat het bedrijfsleven een leidende rol moet nemen in de verduurzaming van de samenleving. “Wij willen consumenten en andere bedrijven inspireren om een duurzame keuze te maken. Ik geloof heilig in de druppel op de gloeiende plaat. Als er genoeg mensen mee gaan sprenkelen, gaat die plaat vanzelf doven. Maar er moet iemand vooroplopen."

“Ik geloof heilig in de druppel op de gloeiende plaat.”

"Kijk naar onze partner Ducky Dons. Sinds we met hen samenwerken, verkopen ze alleen nog maar verantwoord dons. Van hun productie is nu zelfs 30 procent gerecycled dons. Dat is precies wat we willen: andere bedrijven helpen om die transformatie te maken.”

Stimulans van de overheid nodig

Er is volgens Rob ook stimulans van de overheid nodig. “We kunnen deze transformatie niet maken zonder dat duurzame ondernemers bevoordeeld worden. Denk aan een 9% btw-tarief voor producten van biologisch katoen. Als je dit soort incentives inbouwt, gaan consumenten en producenten vanzelf mee. Kijk maar naar zonnepanelen en elektrische auto’s.”

Buitenlandse droom

Een wereld waarin iedereen beter slaapt, dat is de droom van Yumeko. Daarom zet het merk flink in op groei in het buitenland. “Mijn droom is dat we over vijf jaar in heel Europa actief zijn”, vertelt Rob. “We zijn al actief in Duitsland en België en hebben net onze webwinkels in Frankrijk en Zweden gelanceerd. Binnenkort volgen Oostenrijk en Denemarken.”

Dat brengt volgens Rob ook uitdagingen met zich mee. “Elk land heeft een andere standaardmaat beddengoed. En in Frankrijk houden ze bijvoorbeeld weer van een dekbedovertrek met een knoopsluiting. Dat is best een uitdaging als je als merk enkel natuurlijke materialen wil gebruiken, zeker omdat we het belangrijk vinden dat onze producten een lange levensduur hebben. Het was een lange zoektocht om een alternatief voor plastic knopen te vinden. Toen ik opperde om er dan toch maar knopen van gerecycled plastic op te doen, ging de rest van het team op zijn achterste poten staan. Zij wilden net zo lang doorgaan tot we een oplossing hadden gevonden. Nu hebben - onder andere - onze Franse dekbedden een corozo knoopsluiting. Een prachtig en bijzonder sterk materiaal van de noot van de Tagua boom. Daar word ik heel blij van.”

Retailer of the Year-winnaar(s)

Retailer of the Year is een grootschalige consumentenverkiezing waarbij de beste (web)winkel van het jaar wordt gekozen. Op 6 september maakte de jury bekend wie de categoriewinnaars zijn. In november wordt duidelijk wie de 'overall' winnaar is. Ontdek wie de genomineerden zijn en lees inspirerende ondernemersverhalen.

Lees meer ondernemersverhalen

Lees meer verhalen van ondernemers in de retailsector

Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de retailsector en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.

Meer ondernemersverhalen in de retailsector

Lees ook

Bedrijf verduurzamen - samen een stap verder

Wij helpen je te verduurzamen met:

  • Een uitgebreid stappenplan voor het verduurzamen van het bedrijf
  • Inzicht in de circulaire economie
  • Inspirerende verhalen van klanten zoals jij

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden