
Het virtuele sneeuwbaleffect van Youseum
Een schaalbaar museum waar elke bezoeker gratis reclame voor maakt op social media? Maak kennis met Youseum. Het Instagrammuseum, genomineerd voor de ABN AMRO Newcomer Retail Award 2022–2023, creëert een virtueel sneeuwbaleffect met fotogenieke bananenschommels en gigantische ballenbakken.
Youseum-oprichter Koen Derks werkte in New York als bankier. Tijdens een date in een social media-museum wist hij niet wat hij zag. Alle bezoekers hadden plezier en maakten met hun foto’s gratis reclame voor het museum op social media. Derks zag een kans op de Nederlandse markt, bundelde zijn krachten met neef Joep Heusschen en opende in november 2019 de eerste vestiging van Youseum aan de Weesperzijde in Amsterdam. Alle ruimtes vormen het decor voor de ultieme selfie. Hier zwemmen bezoekers het ene moment in een roze ballenbak om daarna door de ruimte te slingeren op een reusachtige discobal.
15.000 bezoekers in een maand
Medeoprichter en COO Joep Heusschen herinnert zich nog goed dat Derks hem belde vanuit New York: “Ik dacht eerst dat hij verkeerd verbonden was. Ik heb zelf niet eens social media. Maar ik vond het wel een heel mooi avontuur.” Derks en Heusschen vinden investeerders voor hun plan en een antikraak-locatie aan de Weesperzijde. Samen met het creatieve bureau Natwerk transformeren ze het oude kantoor met systeemplafonds tot een spetterende social media ervaring. Volgens Heusschen liep het niet direct storm: “De eerste dagen kwam er niemand, in december begon het te lopen en in februari hadden we 15.000 bezoekers. We noemen het een virtueel sneeuwbaleffect. Elke bezoeker komt om foto’s en video’s te maken en deelt ze vervolgens op Instagram en TikTok. Een foto bereikt gemiddeld 300 mensen die denken: dit wil ik ook.”
Westfield Mall of the Netherlands
Al snel volgt in 2021 een tweede locatie in Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, het grootste winkelcentrum van Nederland. Hier is Youseum wel direct een doorslaand succes, de eerste maanden is het museum elke dag uitverkocht. Volgens Heusschen is het de perfecte match: “De mall trekt dit jaar naar verwachting 15 miljoen bezoekers. Die lopen allemaal een keer langs Youseum. Daarnaast zijn winkelcentra op zoek naar leisure experiences om extra bezoekers te trekken.” Ook voor andere merken is Youseum een interessant platform. Van de lancering van een nieuwe tandpasta tot een ervaring rondom de Rubik’s Cube. “Merken kunnen via Youseum in contact komen met hun doelgroep en online gedeeld worden. Je creëert een kleine ambassadeur op dat moment”, legt Heusschen uit.
Van Duitsland tot Dubai
Ook in het buitenland mikt Youseum op winkelcentra. Derks en Heusschen haalden begin dit jaar in een investeringsronde 3 miljoen euro op om internationaal uit te breiden. De eerste twee internationale locaties zijn al een feit. Je vindt Youseum nu in Westfield malls in Oberhausen en Stockholm. “In Zweden waren ze nog niet bekend met het concept ‘Instagrammuseum’. Daar hadden we dan ook niet zo’n start als in Leidschendam”, vertelt Heusschen. “Dat was best even slikken. Maar we leren de markt steeds beter kennen en het gaat de goede kant op.” De focus ligt volgens Heusschen nu op Duitsland: “We hebben in Oberhausen alles gereed en kunnen gaan opschalen. Verder zijn we bezig in Italië en Spanje en kijken we naar het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.”
Van 3 tot 99
De kracht van Youseum zit ‘m volgens Heusschen niet alleen in gelikte foto’s en video’s: “Ook als je je mobiel vergeten bent, moet je het hier naar je zin hebben. Daarom gaat er altijd een gids mee die je meeneemt door de ruimtes. Dat onderscheidt ons van andere social media musea. We willen iedereen een 5-sterren ervaring bieden. Toen we in Amsterdam net open waren, kwam er een stel van ver in de 90 langs. Ze hadden gehoord dat er een nieuw museum was. We hebben ze nog gewaarschuwd, maar ze wilden per se naar binnen. Uiteindelijk vond ik ze een uur later zielsgelukkig terug in de ballenbak. Het is een uitje voor praktisch alle leeftijden. Of je nu 3 of 99 bent.”
Keerzijde van social media
Youseum is dus meer dan een leuke selfie op een bananenschommel. De oprichters willen bezoekers uitdagen om na te denken over de wereld om zich heen. Heusschen: “Wij zien Youseum als een platform dat we ook kunnen inzetten om bezoekers een boodschap mee te geven. Zo hebben we ruimtes gemaakt met feministe Cathelijne Blok en de Plastic Soup Foundation. Daarnaast lopen we niet weg voor de keerzijde van social media. Youseum gaat over jou. Maar we durven ook de vraag te stellen: is het niet een beetje raar om naar een museum te gaan dat helemaal over jezelf gaat? Dat doen we onder meer met een spiegelkamer waarin je jezelf van alle kanten ziet. Ook hebben we een scholingsprogramma gemaakt om jongeren bewust te maken van de keerzijde van social media. Niet belerend, maar op een grappige manier.”
Leven na TikTok?
Is Heusschen niet bang dat TikTok en Instagram weer verdwijnen? “Natuurlijk komen er nieuwe social media platformen. Het is aan ons om mee te bewegen. Maar ik geloof dat mensen altijd de behoefte zullen hebben om dingen te delen en met elkaar in contact te blijven. Zolang die behoefte bestaat, is er ruimte voor Youseum.”
Lees meer verhalen van ondernemers in de retailsector
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de retailsector en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.
Retailer of the Year-winnaar(s)
Retailer of the Year is een grootschalige consumentenverkiezing waarbij de beste (web)winkel van het jaar wordt gekozen. Op 6 september maakte de jury bekend wie de categoriewinnaars zijn. In november wordt duidelijk wie de 'overall' winnaar is. Ontdek wie de genomineerden zijn en lees inspirerende ondernemersverhalen.