Het tegengeluid van Dille & Kamille

De eerste Dille & Kamille winkel opende in 1974 als tegenreactie op de wegwerpmaatschappij. Het gedachtegoed is sindsdien onveranderd. De winkelketen -genomineerd voor de ABN AMRO Sustainable Retailer 2023-2024 - gaat nog steeds tegen de stroom in. Algemeen directeur Hans Geels: “We proberen de markt te prikkelen. We moeten echt aan de bak.”
Klassieke muziek, witte muren, houten vloeren en veel groen: Dille & Kamille winkels zijn een oase van rust in de drukke winkelstraat. Oprichter Freek Kamerling opende in 1974 de eerste vestiging in Utrecht. Plastic en batterijen kwamen er niet in, wel tijdloze producten van natuurlijke materialen als hout, riet en aardewerk. Met deze tegenreactie op de wegwerpmaatschappij was Kamerling zijn tijd ver vooruit. Inmiddels is Dille & Kamille uitgegroeid tot een gevestigde naam met 45 winkels in Nederland, België en Duitsland.
De idealen van de oprichter zitten volgens algemeen directeur Hans Geels stevig verankerd in het bedrijf. “Dille & Kamille is een familiebedrijf. De kinderen van onze oprichter bewaken zijn visie. In een wereld waarin alles draait om ‘meer, meer, meer’ willen we laten zien dat het anders kan. Meer in harmonie met elkaar en de natuur. Natuurlijke eenvoud noemen we dat.”
Meer vet op de botten
Vooral de laatste vijf jaar boekt Dille & Kamille veel duurzame vooruitgang. De winkelketen behaalde onder andere een B Corp certificering. Geels: “De laatste jaren zijn we uitgegroeid van een kleine speler naar een middelgrote retailer. Dan heb je meer vet op de botten om serieus te investeren in duurzaamheid. Want dat kost geld.
Daarnaast hebben we als familiebedrijf de rust om op de lange termijn te focussen, in plaats van de cijfers van volgend jaar. Want het gaat om meer dan aandeelhouderswaarde. Wat wil je nalaten aan je kinderen en kleinkinderen? Ik hoop dat meer retailers zich dat gaan afvragen. Want we moeten echt aan de bak. Zeeman en Patagonia vind ik op dit gebied heel inspirerend.”
The next best thing
Toch bestempelt Geels Dille & Kamille niet als duurzaam. “Ik ben altijd heel eerlijk: retail en duurzaamheid zijn twee woorden die niet bij elkaar passen. Nieuwe spullen kopen is per definitie niet duurzaam. In onze ogen is dat tweedehands kopen, repareren of lenen. Daarom kan er wat ons betreft maar een winnaar zijn van de ABN AMRO Sustainable Retailer of the year: kringloopwarenhuis Het Goed. Maar we zijn ook realistisch. Mensen kopen nu eenmaal nieuwe spullen voor hun huis, dan willen wij the next best thing zijn.
Vanuit dit gedachtegoed maken we voortdurend stappen in ons assortiment. Want als retailer zit de grootste impact in de producten die je verkoopt. Zo maken we nu 100% gerecycled badtextiel en keukendoeken van pre consumer waste. Een restproduct dat overblijft na de productie van andere artikelen van katoen. Ook zijn we net gestopt met verkoop van producten met PFAS-houdende antiaanbaklaag. Klanten kunnen nu kiezen uit bakvormen van gerecycled rvs of emaille en uit pannen van gietijzer of roestvrijstaal.”
Investeren in leveranciers
The next best thing begint bij een eerlijke en verantwoorde keten. Dille & Kamille staat daarom dicht bij haar leveranciers. “We geloven in samenwerking op de lange termijn. We gaan dus niet voor de laagste prijs, maar bouwen liever aan langdurige relaties zodat we onze leveranciers door en door kennen en vertrouwen”, vertelt Geels. “Ook bezoeken we al onze leveranciers zelf. Maar het blijft een heikel punt: je kunt niet alles controleren, want de fabrieken zijn niet van ons.” In de toekomst hoopt Geels een partner te worden in de verduurzaming van fabrieken: “We hebben net besloten dat we zelf gaan investeren in leveranciers die over willen gaan op groene stroom.”

Dille & Kamille bouwt aan langdurige relaties met leveranciers om impact te maken.
Keurmerk niet heilig
Hoewel veel leveranciers van Dille & Kamille gecertificeerd zijn, geldt dat volgens Geels niet voor alle partners. “We werken veel samen met kleine, ambachtelijke bedrijven. Het is lastig om hen te verplichten tot een keurmerk. Het papierwerk kost ontzettend veel tijd en die capaciteit hebben ze niet. Terwijl ze wel eerlijk en verantwoord werken. Een keurmerk is daarom voor ons niet heilig. Dit vind ik sowieso lastig aan de manier waarop duurzaamheid nu wordt ingevuld. Neem de CSRD. Het kost zoveel tijd om aan deze regelgeving te voldoen. Transparantie is cruciaal, maar bij grote bedrijven zijn straks meer mensen bezig met het papierwerk dan dat ze daadwerkelijk aan duurzaamheid werken.”
Meer regie van de overheid
Wel gelooft Geels in meer regie van de overheid. “Ik hoopte dat de markt het zelf zou oplossen, maar ik zie te weinig veranderen. Consumenten kiezen vaak met hun portemonnee – zeker nu die dunner wordt - en bij de meeste retailers is winst het leidende principe. Het speelveld is nu ongelijk omdat de verborgen maatschappelijke kosten van een product niet worden doorgerekend. Als de overheid dit strenger gaat regisseren, wordt het speelveld eerlijker. Dan mag van mij de beste winnen.”
Dicht op Black Friday
Zelf probeert Dille & Kamille de markt te prikkelen door een tegengeluid te laten horen. Vorig jaar besloot de winkelketen om de deuren van haar winkels op Black Friday te sluiten en ook dit jaar blijven de winkels dicht.
Medewerkers gaan een dag de natuur in om voedselbossen te planten. Een duidelijk statement tegen commercialisering en verspilling. Geels: “Toen de Black Friday-gekte een aantal jaar geleden overwaaide naar Nederland hebben wij ook meegedaan. Maar het voelde totaal niet goed. Het jaar daarna kwamen we met Green Friday: we bleven wel open, maar van elke transactie doneerden we een percentage aan de stichting Trees for All. Vorig jaar zijn we nog een stap verder gegaan door onze winkels te sluiten. Met dit tegengeluid willen we consumenten en retailers aan het denken zetten.”
Geen windeieren
Hoewel het sluiten van de winkels veel omzet kost, heeft de actie Dille & Kamille geen windeieren gelegd. “De media-aandacht was enorm”, vertelt Geels. “Dat is natuurlijk heel welkom voor een bedrijf dat niet veel aan marketing doet. Maar het allergrootste effect was de trots die het teweeg heeft gebracht in ons bedrijf. Al onze medewerkers liepen met de borst vooruit. Je maakt zoveel los bij mensen, dat is onbetaalbaar.”
Want duurzame vooruitgang valt of staat volgens Geels met je medewerkers. “Je kunt nog zo’n goed plan hebben, maar je moet het wel kunnen overbrengen op je mensen. Bij Dille & Kamille komt het echt vanuit onze medewerkers zelf. Zij brengen hun enthousiasme weer over op klanten in de winkels. Daar heb ik diep respect voor.”
Retailer of the Year-winnaar(s)
Retailer of the Year is een grootschalige consumentenverkiezing waarbij de beste (web)winkel van het jaar wordt gekozen. Op 6 september maakte de jury bekend wie de categoriewinnaars zijn. In november wordt duidelijk wie de 'overall' winnaar is. Ontdek wie de genomineerden zijn en lees inspirerende ondernemersverhalen.
Lees meer verhalen van ondernemers in de retailsector
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de retailsector en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.