Het Goed bewijst dat tweedehands het nieuwe nieuw is
Waar veel retailers het zwaar hebben, gaat het kringlooporganisatie Het Goed juist voor de wind. Steeds meer mensen weten één van de 30 kringloopwarenhuizen te vinden. Daarnaast is de kringlooporganisatie als kers op de taart, benoemd tot ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year 2023-2024. Commercieel directeur Elles Kempers: “We zien dat er een gedragsverandering plaatsvindt. Tweedehands is het nieuwe nieuw.”
Kempers heeft een traditionele retail achtergrond. Met de overstap naar Het Goed maakte ze zeven jaar geleden een bewuste keuze om het anders te doen. “Er zijn al zoveel spullen. Waarom zijn we nog steeds meer aan het produceren, terwijl we juist minder moeten kopen en producten langer moeten gebruiken? Bij Het Goed willen we zoveel mogelijk spullen een tweede leven geven. Daarnaast bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om waardevolle werkervaring op te doen. Onze missie is werk maken door hergebruik. Deze combinatie van circulair en inclusief retailen is uniek en onze dagelijkse uitdaging.”
Maximale impact maken
Het Goed is volgens Kempers een echte impactretailer. “We hebben enorm betrokken teams en zijn gedreven om maximale impact te realiseren. Positieve impact voor mens en milieu, want onze missie is relevanter dan ooit. Er zijn nog zoveel mensen die nu thuiszitten, die wij graag een werkplek willen bieden. En er zijn nog zoveel spullen in de markt die we kunnen hergebruiken. Daarom zetten we nadrukkelijk in op verdere groei. We besparen hierdoor niet alleen kostbare grondstoffen, maar ook CO2. Eén kilo hergebruikte spullen staat gelijk aan één kilo CO2-besparing. Op dit moment hebben we 30 vestigingen in Nederland en verkopen we 30.000 stuks per dag. We zijn ervan overtuigd dat deze manier van retailen de toekomst heeft. Daarom zijn we ook heel blij met de nominatie voor ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year.”
Complex spel aan de achterkant
Het succes van Het Goed valt of staat met aantrekkelijke winkels. “Onze kringloopwarenhuizen zien er altijd fris, inspirerend en aantrekkelijk uit. De afdelingen zijn overzichtelijk gepresenteerd, de kleding hangt op kleur en op maat en we besteden aandacht aan de routing. Dat brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoewel we aan de voorkant hetzelfde spel spelen als andere retailers, zijn we aan de achterkant volstrekt anders georganiseerd. Onze klanten zijn ook onze leveranciers, we hebben dus geen grip op de voorraad en verkopen wat ons gegund is. Het is een stuk complexer om de winkels elke dag goed gevuld te houden.”
Tweedehandsmeubels en -decoratie bij Het Goed – Schiedam
Omloopsnelheid om van te dromen
De frisse warenhuizen trekken veel nieuwe mensen over de tweedehands-drempel. Het aantal klanten van Het Goed steeg in 2023 met 10%. “Dat is ongekend in deze tijden, zeker als je je beseft dat we al een behoorlijk aantal klanten hadden”, vertelt Kempers. “We zien dat tweedehands door steeds meer mensen wordt omarmd, ons klantenbestand is een dwarsdoorsnede van de maatschappij. De reden om tweedehands te shoppen, is in eerste plaats de prijs. Zeker nu de inflatie steeds meer mensen raakt. Maar door onze aantrekkelijke winkels en uitgebreide assortiment blijven mensen terugkomen. Voor klanten is het echt ‘treasure hunting’. Ons aanbod is elke dag anders en de omloopsnelheid is enorm hoog. Daar kon ik vroeger alleen maar van dromen”, lacht Kempers.
Tweedehands is nieuw voor jou
Kempers ziet dat er buiten een gedragsverandering plaatsvindt. “Vroeger vertelde je het niet als je iets tweedehands had gekocht, nu zijn mensen er trots op. Daarom zetten we met onze branding in op ‘tweedehands is het nieuwe nieuw’. Als je bij ons een jas of stoel koopt, is het nog steeds nieuw. Nieuw voor jou. Een kwalitatief product voor een aantrekkelijke prijs én met een goed verhaal. We willen deze tweedehands beweging groter maken. Als je een nieuw vaasje of een nieuwe stoel nodig hebt, moet tweedehands een vanzelfsprekende optie zijn.”
Grootste retailer van tweedehands kleding
Ook aan de andere kant is volgens Kempers bewustwording nodig. “Het moet vanzelfsprekender worden om je oude spullen door te geven. Nog te veel spullen belanden bij het afval of blijven achter in de kast liggen. Ik kan me best voorstellen dat je op een gegeven moment uitgekeken bent op dat gele vaasje, maar geef het dan door. Dat is ook een vorm van duurzaam bezig zijn.”
Tweedehandskleding bij Het Goed - Schiedam
Het Goed zamelt elk jaar bijna 30 miljoen kilo textiel en huisraad in. Ongeveer 86 procent daarvan wordt hergebruikt. “We zamelen alles in wat herbruikbaar is”, vertelt Kempers. “Als iets kapot of vies is, kunnen we het niet verkopen. Het sorteren en controleren gebeurt direct in onze winkels, alleen textiel gaat naar een van onze 6 textielsorteercentra. Het uitzoeken van textiel is specialistisch werk en er komt ontzettend veel kleding binnen. Met in 2023 al ruim 1,6 miljoen verkochte stuks, zijn we de grootste fysieke retailer van tweedehands kleding in Nederland. Kleding is bijna 30 procent van onze omzet, gevolgd door woondeco en serviesgoed. Ook boeken, meubels en elektronica doen het goed.”
Passend werk voor iedereen
In de 30 warenhuizen en 6 textielsorteercentra werken bijna 1.800 mensen, waarvan Het Goed ruim 1.200 medewerkers passend werk biedt. “We zijn een mensontwikkelbedrijf en vinden het belangrijk dat iedereen een kans krijgt om op een laagdrempelige manier werkervaring op te doen. Inclusiviteit is voor ons vanzelfsprekend, we zijn een van de grootste sociale ondernemingen van Nederland”, vertelt Kempers. “Nieuwe medewerkers komen vaak wat onzeker binnen, maar je ziet hun zelfvertrouwen met de dag groeien. Daar krijg ik nog regelmatig kippenvel van. Uiteindelijk is het ons doel om mensen door te laten stromen naar een reguliere baan.”
Samenwerking met Zeeman en IKEA
De succesvolle werkwijze van Het Goed blijft niet onopgemerkt onder andere retailers. Het kringloopwarenhuis werkt onder andere samen met Zeeman en IKEA. “Levensduurverlenging komt steeds meer op de agenda van retailers”, legt Kempers uit. “Wij helpen ze daar graag bij. Het is tenslotte ons vak. Zo verkopen een aantal winkels van Zeeman tweedehands kleding, ingezameld in hun eigen vestigingen en gesorteerd en geprijsd door onze textielsorteercentra. We hebben veel kennis met Zeeman gedeeld om deze stap te zetten. Het vergt een andere aanpak. Zij werken bijvoorbeeld met stuks, wij met kilo’s. Ook de presentatie van de kleding is anders. We hebben de afgelopen tijd samen de kinderziektes opgelost. Nu kunnen we opschalen naar meer Zeeman-winkels.”
De route van Het Goed is volgens Kempers niet per se de eenvoudigste, maar wel een hele dankbare. “Ik ben elke dag trots als ik door onze warenhuizen of sorteercentra loop in de wetenschap dat we spullen een tweede leven geven, mensen kansen bieden en duurzaam shoppen mogelijk maken voor iedereen. Mooier wordt het voor mij niet!”
De verkiezing Sustainable Retail award is onderdeel van Retailer of the Year 2023 – 2024.
Retailer of the Year-winnaar(s)
Retailer of the Year is een grootschalige consumentenverkiezing waarbij de beste (web)winkel van het jaar wordt gekozen. Op 6 september maakte de jury bekend wie de categoriewinnaars zijn. In november wordt duidelijk wie de 'overall' winnaar is. Ontdek wie de genomineerden zijn en lees inspirerende ondernemersverhalen.
Lees meer verhalen van ondernemers in de retailsector
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de retailsector en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.