Javascript is required
Drop & Loop pakt textielprobleem tot in de vezels aan

Drop & Loop pakt textielprobleem tot in de vezels aan

Wist u dat jaarlijks in Nederland 150 miljoen kilo kleding in de verbrandingsoven belandt? Dat moet anders vindt Drop & Loop. Met een ‘statiegeldmachine’ voor textiel maakt de startup het inzamelen van oude kleding makkelijker en leuker.

Kleding die niet geschikt is voor hergebruik, krijgt een tweede leven als grondstof voor nieuwe producten uit de eigen collectie van Drop & Loop. Compleet circulair dus. Het retailconcept werd vorige week bekroond met de ABN AMRO Newcomer Retail Award 2022-2023.

Startup wint ABN AMRO Newcomer Retail Award 2022-2023

Drop & Loop is opgericht door Susan de Vries en Carlijn Oosthoek. De compagnons kennen elkaar van hun studie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en vinden dat oude kleding beter verdient. De Vries: “De textielindustrie is zo onwijs vervuilend. Mijn mond valt elke keer weer open van de cijfers. Elk jaar gooien we in Nederland 150 miljoen kilo kleding bij het restafval. Dat betekent dat het wordt verbrand. Maar ook textiel uit de textielcontainer op straat eindigt nog te vaak in de verbrandingsoven. Slechts een derde wordt hergebruikt of gerecycled. Wist je dat 15% van alle ingezamelde kleding in straatcontainers vervuild raakt omdat mensen er etensresten of zelfs frituurpannen in gooien? Met Drop & Loop willen we het compleet anders doen.”

“Wist je dat 15% van alle ingezamelde kleding in straatcontainers vervuild raakt omdat mensen er etensresten of zelfs frituurpannen in gooien? Met Drop & Loop willen we het compleet anders doen.”

Korting voor uw oude kleding

Dat doen De Vries en Oosthoek met een slim en vernieuwend concept. Aan de voorkant maken ‘statiegeldmachines’ het makkelijker en leuker om uw oude kleding in te leveren. De opvallende apparaten staan in supermarkten en modewinkels. Mensen kunnen al hun oude textiel – van versleten spijkerbroeken tot kapotte sokken en oude knuffels – in de machine doen. Vervolgens rolt er een kortingsbon uit die klanten kunnen verzilveren in de winkel waar ze hun oude kleding hebben weggebracht. Ook liggen in deze winkels producten uit de duurzame collectie van Drop & Loop. Van servetten tot theedoeken en feestslingers. Allemaal gemaakt van het ingezamelde textiel.

Compleet circulair programma

Aan de achterkant zorgt Drop & Loop dat al het ingezamelde textiel een tweede leven krijgt door hergebruik of recycling. Dat kan het bedrijf garanderen door de samenwerking met Wolkat, een familiebedrijf uit Tilburg gespecialiseerd in circulaire textielrecycling. Met Wolkat als partner is Drop & Loop de eerste in Nederland met een compleet circulair programma voor textiel. “We willen het textielprobleem echt aanpakken en dat kan alleen als het aan de achterkant ook klopt”, vertelt De Vries. “Wolkat investeert al decennia in het circulair recyclen van textiel. Ze waren direct enthousiast over ons concept en hebben ook geïnvesteerd in Drop & Loop. We zijn dus echt als partners aan elkaar verbonden.”

“We willen het textielprobleem echt aanpakken en dat kan alleen als het aan de achterkant ook klopt.”

Volledige keten onder een dak

Wolkat sorteert het ingezamelde textiel in twee categorieën: wat nog prima gedragen kan worden, krijgt een tweede leven. De rest wordt gerecycled tot nieuwe producten. In de fabriek van Wolkat in Marokko vindt de volledige keten onder een dak plaats. Hier wordt al het textiel gesorteerd op kleur en materiaal en daarna mechanisch gerecycled tot nieuwe garen. Zonder dat er water, chemicaliën of verfstoffen aan te pas komen. Van de gerecyclede garen worden nieuwe producten gemaakt, voor de eigen collectie van Drop & Loop of samen ontwikkeld met de retailer. Zo is de cirkel weer rond.

Eind dit jaar 100 inzamelpunten

Drop & Loop heeft het concept het afgelopen jaar uitvoerig getest en is nu klaar om op schalen. Op dit moment heeft de startup 14 inzamelpunten bij supermarkten, warenhuizen en modewinkels. Eind dit jaar zijn dat er 100. Op basis van de lessen uit de pilot hebben De Vries en Oosthoek hun concept geoptimaliseerd. “De statiegeldmachines werken heel goed in supermarkten”, vertelt Oosthoek. “Maar we merkten dat de machine niet in het winkelbeeld van modewinkels past. Hij is te groot en je kan ‘m niet verschuiven. Daarom hebben we voor modewinkels een inzamelbox op wieltjes ontwikkeld. Je kortingsbon krijg je bij de kassa. Dat extra klantcontact vinden modewinkels juist fijn.”

Het hele verhaal op één vierkante meter

Pal naast het inzamelpunt in de winkel staat een stand met producten van Drop & Loop, gemaakt van gerecyclede garen van het ingezamelde textiel. Volgens Oosthoek is dat wat retailers zo aanspreekt: “Als startup is het een ontdekkingstocht waar de behoefte ligt. In het begin lag onze focus op het inzamelen van textiel. Maar de producten kwamen er al heel snel bij om het verhaal rond te maken. Zo kunnen retailers het complete verhaal aan hun klanten vertellen op één vierkante meter. Het wordt heel tastbaar dat je van ingeleverd textiel nieuwe producten kunt maken.” Voor supermarkten maakte Drop & Loop al producten als servetten en theedoeken. In samenwerking met aangesloten moderetailers richt de startup zich nu ook op kleding. Oosthoek: “Voor herenmodewinkel Suitable gaan we bijvoorbeeld een gilet uit hun eigen collectie maken, maar dan van gerecyclede garen.”

“We zijn geen inzamelconcept, maar een retailconcept. Dat is wat ons onderscheidt.”

Online primeur

Drop & Loop heeft er vanaf deze week nog een inzamelmogelijkheid bij. De startup gaat in samenwerking met Omoda kleding online inzamelen. Een primeur. “Via de website van Omoda kunnen klanten bij hun bestelling een retourzak aanvragen om hun oude textiel in op te sturen”, vertelt De Vries. Het nieuwe concept komt volgens De Vries voort uit een accelerating programma Econnections met onder andere Deloitte en PostNL: “Tijdens het programma kwamen we erachter dat veel retourstromen niet gevuld worden. Bestelbusjes komen met een volle lading heen, maar rijden half leeg weer terug. Op deze manier kunnen we die leegte opvullen en voegen we geen logistieke stroming toe.”

Net zo makkelijk als lege flessen wegbrengen

Drop & Loop heeft de wind mee. Hoe verklaren de oprichters het succes? “We zijn geen inzamelconcept, maar een retailconcept. Dat is wat ons onderscheidt. Daarom zijn we ook zo trots dat we de ABN AMRO Newcomer Retail Award hebben gewonnen. Een stukje vertrouwen van alle retailers die op ons gestemd hebben en in ons concept geloven. Deze bevestiging zorgt voor nieuwe energie om extra te gaan knallen de komende tijd!” De ambities van Drop & Loop liegen er niet om. Eind dit jaar heeft de startup 100 inzamelpunten en over drie jaar willen de oprichters door heel Nederland zitten. Het inleveren van uw oude textiel moet volgens De Vries en Oosthoek net zo makkelijk worden als het wegbrengen van uw lege flessen.

Lees meer verhalen van ondernemers in de retailsector

Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de retailsector en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.

Meer ondernemersverhalen in de retailsector

Retailer of the Year-winnaar(s)

Retailer of the Year is een grootschalige consumentenverkiezing waarbij de beste (web)winkel van het jaar wordt gekozen. Op 6 september maakte de jury bekend wie de categoriewinnaars zijn. In november wordt duidelijk wie de 'overall' winnaar is. Ontdek wie de genomineerden zijn en lees inspirerende ondernemersverhalen.

Lees meer ondernemersverhalen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden