Javascript is required
CIRCLE CLOSET: de ongelimiteerde duurzame kledingkast

CIRCLE CLOSET: de ongelimiteerde duurzame kledingkast

De fashion industrie veroorzaakt 5% van de totale CO2-emissie en gigantische kleding-afvalbergen. Dat moet anders, vinden de oprichters van CIRCLE CLOSET. Met een deelplatform voor het huren en verhuren van designerkleding wil de startup - genomineerd voor de ABN AMRO Newcomer Retail Award 2023 - 2024 - de fashion industrie verduurzamen.

Oprichter Florentine Gillis is al een aantal jaar bezig om duurzamer te leven. Tijdens haar zoektocht merkt ze hoe moeilijk het is om minder kleding te kopen. "Ik had een kast vol duurzame basics, maar wilde voor een bruiloft of feestje toch graag iets nieuws dragen. Hoe doe je dat zonder steeds weer kleding te kopen? Zo ontstond het idee om designerkleding voor gelegenheden te verhuren. In de VS was dit al een populair concept, maar hier nog niet."

“Uit onderzoek blijkt dat een vrouw maar 29% van haar kleding draagt.”

71% van kleding ongedragen

Gillis start CIRCLE CLOSET in oktober 2021. In mei 2022 bundelt ze haar krachten met partner Agnes Scheltema. In het begin doen ze de inkoop van de collectie en de logistiek zelf, maar snel blijkt dat een peer-to-peer platform veel schaalbaarder is. "Uit onderzoek blijkt dat een vrouw maar 29% van haar kleding draagt", vertelt Gillis. "Bijna iedereen heeft wel een prachtige jurk die na één keer dragen in de kast blijft hangen. Hoe tof is het als je die kleding kunt delen met andere mensen en er ook nog eens geld mee verdient?"

Louis Vuitton jurk voor 100 euro

Inmiddels staan er 1.500 items op CIRCLE CLOSET: van een roze Gucci galajurk tot zilveren Tom Ford pumps. Huren kan voor een periode tussen de 4 en 30 dagen. Voor 100 euro ben je bijvoorbeeld 4 dagen de trotse eigenaar van een Louis Vuitton jurk. Dat is inclusief verzenden, een schadeverzekering tot 40 euro en reiniging. CIRCLE CLOSET krijgt een percentage van de huurprijs, verzorgt de verzendlabels en brengt huurder en verhuurder met elkaar in contact. Na afloop van de huurperiode schrijven ze een review over elkaar. Gebruikers van het platform spreken volgens Gillis ook vaak live af: "Ik heb zelf net een jurk opgehaald bij iemand die aan de UVA werkt, dat is op fietsafstand van ons kantoor."

Ook steeds meer merken sluiten zich aan bij het platform. Gillis: "We verhuren nu kleding van onder andere Elzinga en Mart Visser. Omdat het platform al goed loopt met peer-to-peer, is het voor merken interessant om aan te sluiten. Bovendien is het goed voor hun imago."

“Het platform is net zo schaalbaar als Airbnb, iedereen heeft tenslotte kleding in zijn of haar kast hangen.”

Net zo schaalbaar als Airbnb

De ambities van CIRCLE CLOSET liegen er niet om. "We willen de grootste van Europa worden", vertelt Gillis. "Het platform is net zo schaalbaar als Airbnb, iedereen heeft tenslotte kleding in zijn of haar kast hangen." Op dit moment is CIRCLE CLOSET in Nederland, België en Duitsland actief. De komende tijd focust de startup op het ontwikkelen van de techniek en het bouwen aan de community. "Onze community is de lijm van het platform", vervolgt Gillis. "De verbinding tussen huurders en verhuurders is heel belangrijk. We denken bijvoorbeeld aan het creëren van communities waarin we gebruikers met dezelfde stijl en maat samenbrengen."

“Onze community is de lijm van het platform”, vervolgt Gillis. “De verbinding tussen huurders en verhuurders is heel belangrijk.”

Begin van een kledingrevolutie

CIRCLE CLOSET timmert flink aan de weg, maar volgens Gillis staan we pas aan het begin van een kledingrevolutie. "Kleding huren voor een speciale gelegenheid vraagt om gedragsverandering. Met CIRCLE CLOSET helpen we mensen om die shift te maken. Dat doen we door het platform bewust niet duurzaam in de markt te zetten. Natuurlijk is het duurzame aspect een belangrijk onderdeel, maar huurders willen vooral een hele toffe outfit. En verhuurders willen vooral geld verdienen. Zo krijg je mensen mee. De nominatie voor de ABN AMRO Newcomer Retail Award is een mooie validatie dat we goed op weg zijn."

Begonnen met Google Form

Heeft Gillis een tip voor andere nieuwkomers? "Denk groot in je missie en visie, maar blijf wendbaar. Test eerst of dingen echt werken zodat je snel kunt schakelen. Ik ben CIRCLE CLOSET begonnen met een Google Form met daarop mijn eigen kleding. Deze lijst stuurde ik rond naar vriendinnen. Zo ontdekte ik wat mensen graag huren, zonder veel geld te investeren. Met creativiteit kun je ver komen."

Florentine Gillis, oprichtster van CIRCLE CLOSET

Florentine Gillis, oprichtster van CIRCLE CLOSET

De verkiezing Newcomer Retail award is onderdeel van Retailer of the Year 2023 – 2024 dat op 21 september 2023 plaats vindt op het hoofdkantoor van hoofdsponsor ABN AMRO in Amsterdam.

Lees meer verhalen van ondernemers in de retailsector

Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de retailsector en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.

Meer ondernemersverhalen in de retailsector

Retailer of the Year-winnaar(s)

Retailer of the Year is een grootschalige consumentenverkiezing waarbij de beste (web)winkel van het jaar wordt gekozen. Op 6 september maakte de jury bekend wie de categoriewinnaars zijn. In november wordt duidelijk wie de 'overall' winnaar is. Ontdek wie de genomineerden zijn en lees inspirerende ondernemersverhalen.

Lees meer ondernemersverhalen

Lees ook

Alles voor de ondernemende vrouw

Haal het beste uit jezelf en jouw bedrijf. Op deze pagina vindt je inspirerende artikelen en verhalen van andere ondernemers. Bijvoorbeeld de artikelen met als thema 'Vrouwen aan de top', of over het belang van inclusiviteit in de financiële dienstverlening.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden