
'Met 200 trailers kun je een hoop vaccins vervoeren'
De ontwikkeling van een vaccin zit in de laatste fases, maar met alleen een vaccin zijn we er nog niet. De volgende uitdaging is het vaccin transporteren. Een van de Nederlandse ondernemingen die gespecialiseerd is in het vervoer van medicijnen, is logistiek dienstverlener Jan de Rijk Logistics.
Het concern uit het Brabantse Roosendaal is Europees marktleider in luchtvracht en heeft met dochterbedrijf Omega Logistics een belangrijke speler in het vervoer van onder meer medicijnen en medische hulpmiddelen, het zogeheten GDP-transport.
Met de lessen van de eerste coronagolf in het achterhoofd, investeert Jan de Rijk Logistics nu al in extra capaciteit voor wanneer daar vraag naar is. Zo koopt het bedrijf nieuwe koeltrailers en worden extra chauffeurs getraind voor het transporteren van medicijnen. “Dat kan wel eens overdaad zijn, maar dan heb je ze alvast in je netwerk”, zegt Robert Kleppers, commercieel directeur bij Jan de Rijk Logistics.
In hoeverre bereiden jullie je nu voor op het eventueel transport van een coronavaccin?
“We investeren in aanvullende koelcapaciteit om de vloot uit te breiden. Wij hebben al meer dan tweehonderd koeltrailers, die op afstand te monitoren zijn op temperatuur. Ook trainen we extra chauffeurs op GDP zodat we straks honderden getrainde chauffeurs hebben. Dat kan wel eens een overdaad zijn, maar dan heb je ze alvast in je netwerk. We doen dit over de hele infrastructuur. Dus we trainen ook onze klantenservice en de planningsafdeling op GDP, zodat ze weten hoe ze met deze opdrachten om moeten gaan. En mocht het zover komen, dan kunnen we trailers inzetten die nu nog voor andere doelen worden gebruikt. Zo halen we ook die capaciteit naar voren en met tweehonderd trailers kun je een hoop.”
Hoeveel vaccins passen er eigenlijk in een trailer?
“Dat is nog niet helemaal duidelijk. Het ligt heel erg aan de verpakking en de producent. Er zijn meerdere producenten van vaccins in de race en er zijn nog veel onduidelijkheden over de specificaties van een vaccin. Er wordt gezegd dat het Pfizer-medicijn op 70 graden onder nul moet worden vervoerd. Dat gaat heel erg bepalen in wat voor soort verpakking het vervoerd en geïsoleerd moet worden.”
Wanneer denkt u daar duidelijkheid over te hebben?
“Dat ligt aan de overheden. Welk vaccin wordt ingekocht en wanneer dit wordt toegelaten op de markt zijn bepalende factoren. We volgen het nieuws in ieder geval op de voet en bereiden ons voor waar we kunnen.”
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor het vervoer van het coronavaccin?
“Als je naar min 70 graden moet, verwacht men voor elke kilo aan vaccin, acht kilo droogijs nodig te hebben. Maar is er wel voldoende droogijs beschikbaar? Vervolgens zit je met de maximale limitering van wat aan droogijs in een vliegtuig mag. Bij het wegtransport binnen Europa lijken geen restricties te bestaan. Er is enorme capaciteit. Het wegvervoer heeft bijvoorbeeld geen beperkingen als het gaat om het vervoer met droogijs. Als de eis naar min 20 graden gaat, dan wordt de verpakking eenvoudiger en kunnen de koelunits van veel meer trailers het zonder droogijs aan.”
Hoe lang duurt het voordat vaccin op plaats van bestemming aankomt?
“Binnen twaalf uur bereik je China en de westkust van de Verenigde Staten met een vliegtuig. Als je de logistiek daar omheen heel strak organiseert, kun je binnen een uur van de luchthaven vertrekken en doorgaan naar finale bestemming. Binnen Europa is er is bijna niks sneller dan meteen doorvoeren naar het distributiecentrum over de weg.”
Moeten daar nog aanvullende procedures voor komen?
“De industrie spreekt al over fast track-procedures waarbij de vracht vanaf het vliegtuig zonder oponthoud gelijk door de vrachtafhandelaar naar de vrachtwagen wordt gebracht. Ook ligt het direct laden vanaf het vliegtuig in de vrachtauto op tafel. Dat doen wij al voor bijzondere goederen. Het vliegtuig landt en de vracht gaat gelijk door.”
Zijn jullie gecontacteerd door een grote vaccinproducent?
“We zijn eigenlijk met iedereen wel in gesprek.”
Hoe hebben jullie de eerste coronagolf beleefd?
“In de eerste coronagolf hebben we additionele capaciteit geregeld voor de luchtvaartindustrie voor het vervoer van mondkapjes en andere medische hulpmiddelen. Toen zag je al dat luchtvracht daar een belangrijke rol in speelde. Als er ergens ter wereld een acute noodzaak is voor goederen, dan is luchtvracht wel de sector die daar het snelst op in kan spelen. Wij zijn daar op ingericht en kunnen binnen korte tijd ook deze capaciteit leveren. Dat zag je in het voorjaar met medische hulpmiddelen zoals de mondkapjes en dat zal bij de toekomstige distributie van het vaccin niet anders zijn.”
Moest Jan de Rijk Logistics veel improviseren?
“Nou, er was even een initiële schok natuurlijk. Wij rijden van oudsher veel op Italië en Lombardije ging gewoon dicht. Daarna veerde de markt echter weer sterk op. Gelukkig hebben wij iedere keer ‘ahead of the curve’ maatregelen genomen. Voordat het verplicht werd, waren we voorbereid om thuis te werken. Dat was in februari al.”
Terwijl de rest van Nederland nog carnaval vierde, zaten jullie al thuis?
“Wij hielden de kaarten met het aantal besmettingen goed in de gaten en zagen dat het aantal besmettingen in China minder werd, terwijl in andere landen juist de eerste besmettingen verschenen. We waren aan het discussiëren over de vraag ‘hoe klaar zijn we eigenlijk hiervoor?’, toen we die signalen zagen. Een à twee weken later ontstonden de eerste risicogebieden waaronder natuurlijk Italië, Oostenrijk en Brabant. Wij waren gewoon goed voorbereid op iedere stap. Kantoorpersoneel zat deels thuis, maar zeker ook voor de chauffeurs hebben we beschermende maatregelen genomen. Zo zijn we daar toen doorheen gekomen. Van het beginnen van thuiswerken tot het aanschaffen van PC’s en beschermingsmiddelen voor onze medewerkers, dat hadden we allemaal op tijd rond. Dat maakt wel dat je zorgvuldig die periode ingaat. Dan heb je er tenminste alles aan gedaan.”
Meer over Jan de Rijk
Jan de Rijk is Europees marktleider in luchtvrachttransport en heeft een vloot van 1.000 voertuigen. Verdeeld over veertien landen en 27 locaties in heel Europa werken er 1.400 werknemers bij Jan de Rijk. In 2019 werd een omzet gedraaid van 231 miljoen euro, waarin inbegrepen de omzet van healthcare dochter Omega Logistics. Dit onderdeel specialiseert zich in gecertificeerde zorglogistiek en vervoert bijvoorbeeld medicijnen in een gecontroleerde omgeving.
Lees verder in de transport- en logistieksector
Na een lastig jaar, waarin de internationale handel afnam door een snelle afbouw van overtollige voorraden, heeft de transportsector een voorzichtig herstel ingezet. Begin 2024 stegen zowel in de containervaart als in de luchtvaart de goederenvolumes. Dankzij de aantrekkende economische groei kan de sector verder herstellen. Het herstel wordt echter geremd door een lagere vraag naar bouwmaterialen. Intussen krijgt het wegvervoer de komende jaren te maken met een stapeling van milieuregels.