Bij negatieve stroomprijzen je bedrijfsauto opladen, het kan

Als ondernemer betaald krijgen om je elektriciteitsverbruik een kwartiertje of een uurtje terug te schroeven, of om je machines juist een tandje harder te laten draaien? Een groeiende groep ondernemers stapt over op Demand Response. Jeffrey Bartels, directeur van EDmij weet er alles van.
Wat is Demand Response precies?
“Steeds meer elektriciteit wordt in Nederland opgewekt met zonnepanelen en windmolens. In 2030 naar verwachting zelfs 70% van het totaal. Dat is duurzaam, maar ook uitdagend. Want vraag en aanbod van elektriciteit moeten op elk moment van de dag met elkaar in balans zijn. Demand Response is één van de mogelijkheden om aan deze uitdaging het hoofd te bieden.
Demand Response is het flexibiliseren van een deel van de vraag naar elektriciteit. Is het even bewolkt, en is er minder zonnestroom? Dan schakelen verbruikers hun consumptie terug, zodat er geen tekort aan elektriciteit ontstaat. Zijn er juist grote pieken in levering, bijvoorbeeld omdat het hard waait? Dan verhogen de verbruikers hun consumptie. Door Demand Response zijn netbeheerders minder geld kwijt aan de verzwaring van hun netten die nodig is voor de energietransitie.”
Bedrijven die hun verbruik (deels) flexibel kunnen maken, kunnen met Demand Response een extra inkomstenstroom genereren. Hoe werkt dat?
“Aan Demand Response gaat nog een stap vooraf. En dat is het wennen aan dynamische elektriciteitsprijzen. Veel ondernemers sluiten een langjarig contract af met een vaste prijs per MWh. Maar je kunt ook stroom inkopen voor kwartier- en uurprijzen. De afgelopen jaren zijn de ‘day ahead’ prijzen structureel 10-15% goedkoper geweest dan vaste tarieven. Je kunt op een relatief veilige manier oefenen met flexibiliteit. En als je toch wat budgetzekerheid wil hebben, dan koop je een termijncontract en laat je de rest van het volume tegen dynamische prijzen afrekenen.
OK. Mijn bedrijf staat open voor dynamische elektriciteitsprijzen én ik kan schuiven met een deel van mijn elektriciteitsbehoefte. Wat dan?
“Eigenlijk ben je dan je traditionele energieleverancier ontgroeid en wordt het tijd om over te stappen naar een aggregator. Dat is een bedrijf dat de energievraag van zakelijke energiegebruikers en kleinere energieproducenten bundelt, tegen elkaar wegstreept en met behulp van informatietechnologie en toegang tot alle elektriciteitsbeurzen voortdurend de meest optimale mix van elektriciteitscontracten tot stand brengt; uiteraard binnen de risicomarges waarbinnen jouw onderneming zich prettig voelt. Wij zijn zo’n aggregator.”
“De kunst is vervolgens om je verbruiksgedrag te sturen op prijssignalen die je van ons krijgt. Om te wennen sturen we klanten eerst een appje om hen te informeren over grote prijsveranderingen, zodat ze zelf kunnen besluiten of ze daarop willen reageren. Later kunnen wij bepaalde bedrijfsprocessen ook op afstand en helemaal automatisch aansturen.”
“Wij handelen niet alleen op de eerder genoemde termijnmarkten en dagvooruitmarkt, maar ook op intraday-markt waar prijsvorming in blokken van een kwartier plaatsvindt. Ook zijn we namens een deel van onze klanten Balance Service Provider voor hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Dat betekent dat we te hulp schieten om de balans op het net te bewaren. We nemen dan extra af het moment dat een grote industriële afnemer in storing gaat of als er onverwacht heel veel windstroom uit Noord-Duitsland op het net komt. Dat is een lucratieve markt, maar wij moeten namens onze klanten dan wél in staat zijn om deze afspraken na te komen anders krijgen we hoge boetes.”
Edmij stelt de laadsessie van deze EV-klant uit omdat prijzen hoog zijn en start de laadsessie bij negatieve stroomprijzen
Kun je een recent praktijkvoorbeeld van Demand Response geven?
“Op 15 september was het een onverwacht warme en windstille dag. Dit leverde een aanzienlijk nationaal tekort aan elektriciteit op, dat de dag ervoor in de marktprijzen al zichtbaar werd en op de dag zelf verergerde. Hier kwam Demand Response goed van pas. Partijen die op piekuren die dag elektriciteitsconsumptie konden uitstellen of elektriciteit konden opwekken, konden het voor € 800-1100 per MWh verkopen op de intraday-markt, waar de gemiddelde prijs normaal tussen de € 30-50 per MWh ligt.”
“Bij veel tuinders draaide de warmtekrachtkoppelingsturbine op vol vermogen, koel- en vrieshuizen zetten hun koude-installatie tijdelijk uit, waterschappen deden hetzelfde met hun gemalen. En bij een aantal datacenters testten wij noodstroomaggregaten; dat moet af en toe toch gebeuren, dus dan kan dat maar beter op momenten zijn dat er tekorten zijn. Het spreekt voor zich dat wij liever alle verbruikers in Nederland zouden vragen om even te minderen, maar ja, niet alle verbruikers hebben die mogelijkheid, of zijn klant bij een aggregator.”
Zon en wind maken de elektriciteitsproductie steeds grilliger. Een gouden toekomst dus voor Demand Response?
“De Europese Commissie vindt dat elke elektriciteitsconsument toegang moet krijgen tot dynamische prijsvorming als hij of zij dat wil. Voor kleinverbruikers is Demand Response nu onaantrekkelijk. Bovenop de kale prijs van 4 cent per kilowattuur waarmee je kunt schuiven, betaal je altijd 17 cent aan energiebelastingen en btw. Eigenlijk zou de energiebelasting mee moeten bewegen met de prijsvorming op de markten. Dat is voor iedereen eerlijker; als de vraag hoog is betaal je als verbruiker meer belasting en heb je ook een prikkel om dure uren te vermijden.”
“Daarnaast zouden partijen die aan Demand Response doen, daarvoor beloond kunnen worden met een lager aansluittarief. Wij kijken echter liever naar wat er nu al mogelijk is. Dat is voor zakelijke verbruikers best wel wat. Op de dagvooruitmarkt en de intraday-markt komen ook regelmatig negatieve prijzen voor, bijvoorbeeld als het hard waait bij laag verbruik. Hoe gaaf is het als je ’s nachts en in de weekenden je elektrische bedrijfswagenpark kunt opladen en je daarvoor dan zelfs geld toe krijgt? Het kan al!”
Ontdek meer verhalen van ondernemers
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.
Lees verder in de energiesector
De energiesector is sterk in beweging nu de energietransitie steeds meer vaart krijgt. ABN AMRO wil een leidende rol spelen in het versnellen van de energietransitie, die bol staat van de kansen én obstakels.