Javascript is required

Leuker kunnen we het niet maken, kansrijker wel

Bart Banning

Bedrijven moeten concreet gaan aantonen wat hun bijdrage is aan de duurzame transitie. Bereid u dus voor op strakkere rapportage eisen, die overigens niet alleen gelden voor beursgenoteerde bedrijven. Vanaf 2025 is de categorie grote bedrijven aan de beurt, en kort daarna alle MKB bedrijven.

De blauwe enveloppe kennen we, maar bedrijven gaan binnenkort ook een groene enveloppe op de deurmat ontvangen. Zij moeten concreet aantonen wat hun bijdrage is aan de duurzame transitie. De afspraken van verschillende Green Deals, op Europees en nationaal niveau, zullen worden getoetst door regelgeving tot op individueel bedrijfsniveau. Bereid u dus voor op strakkere rapportage eisen, die overigens niet alleen gelden voor beursgenoteerde bedrijven. Vanaf 2025 is de categorie grote bedrijven aan de beurt, en kort daarna alle MKB bedrijven.

Transformatie naar duurzame ketens

Klimaatverandering is een groot thema, met ambitieuze doelstellingen om de klimaatverandering te stoppen. We voelen meer dan ooit de verantwoordelijkheid bij te dragen aan een betere wereld. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat twee derde van de Nederlandse consumenten vindt duurzame verpakkingen belangrijk bij het aanschaffen van groente en fruit. 68 procent zegt bewuster te kiezen bij online aankopen om retouren te beperken. De logistieke sector heeft een cruciale positie in het terugdringen van emissies gezien zijn rol in ketens en de inzet van transportmiddelen die goederenstromen dagelijks wereldwijd transporteren. Bedrijven worden door hun omgeving, klanten en personeel uitgedaagd om innovatie, creativiteit en technologie in te zetten om bestaande productie- en toeleveringsketens te transformeren naar duurzame ketens. Geen eenvoudige opgave, de route van de duurzame transitie kent vele hobbels. Innovatietrajecten zijn vaak lang en kostbaar. En, succes is niet vooraf gegarandeerd.

Transparantie is randvoorwaardelijk

Zijn we op de goede weg? Laten we zeggen dat er een hoopvolle start is. In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) geïntroduceerd. En niet zonder gevolg. De SDG’s hebben een mondiale betekenis en reikwijdte. Volgens een rapport uit 2021 van de UN Global Compact rapporteren 81 procent van de bedrijven specifiek over de acties die zijn gekoppeld aan SDG’s. En onderzoek, ook uit 2021, van PwC onder Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen meldt dat 93 procent de SDG’s in hun jaarverslag noemen. Anderzijds gaf columnist Hans Stegeman onlangs een kritische noot in het FD over het aantal SDG’s en de grabbelton voor greenwashers. Hij heeft een punt. De expliciet opgenomen SDG’s ambities op het gebied van duurzame energie, reductie van CO2 uitstoot en juiste arbeidsomstandigheden vereisen transparant inzicht. Waardevolle benchmarking kan enkel en alleen als er sprake is van een heldere rapportage.

De druk om uitgebreider en consistent te rapporteren wordt daarom groter. De Environmental, Social en Governance (ESG) rapportage is een voorbeeld. Van de bedrijven in de S&P500 publiceerde 90 procent in 2019 een duurzaamheidsrapport; echter door slechts 29 procent voorzien van een betekenisvolle toelichting. Het toont volgens Alexander Spek van PwC de uitdaging om dataprocessen, systemen en interne organisatie zo in te richten dat de ESG informatie op het gebied van milieuprestaties en -risico’s ook op juiste wijze controleerbaar wordt.

Heldere rapportages helpen bedrijfsprofilering

Maar het is zonneklaar dat niet alleen ESG rapportage richtlijnen in toenemende mate het werk van de CFO gaan bepalen. In Europa krijgen bedrijven te maken met de eisen van de EU Taxonomy en de introductie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de verplichting om te rapporteren over de milieu- en sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten. Ook als financiële sector merken wij dat er een groot beroep wordt gedaan op onze rol in de transitie. Banken zijn verantwoordelijk om de financieringsportefeuille nadrukkelijk op het thema van verduurzaming te transformeren door het financieren van transacties die een directe link hebben met de EU Taxonomy. De introductie van de CSRD, met als doel de transitie naar een duurzame economie te ondersteunen, start in 2024 voor alle beursgenoteerde bedrijven. Vervolgens in 2025 voor grote bedrijven die voldoen aan CSRD criteria. En waarschijnlijk in 2026 zal er een plicht komen voor het overige MKB om te rapporteren over duurzaamheidsdoelstellingen.

Dit biedt ook een kans voor profilering van logistieke bedrijven. Opdrachtgevers hebben behoefte aan deze rapportage, willen inzicht in duurzaamheidsambities, KPI’s en de voortgang. Evenzo geldt dat voor medewerkers. Duurzaamheid is het sleutelwoord voor de nieuwe Generatie Z. Zij zijn op zoek naar een werkgever met een sterk profiel op het gebied van Corporate Social Responsibility.

Die groene enveloppe in de vorm van duurzame rapportage richtlijnen gaat er komen. Het is waar ambitie, transformatie en realisatie bij elkaar komen.

Deze column is eerder geplaatst in Nieuwsblad Transport

Over de auteur

Bart Banning is sector banker Transport en Logistiek bij ABN AMRO. Hij heeft veel contact met ondernemers en ondersteunt de sectorcollega's binnen de bank.

Lees verder in de transport- en logistieksector

Na een lastig jaar, waarin de internationale handel afnam door een snelle afbouw van overtollige voorraden, heeft de transportsector een voorzichtig herstel ingezet. Begin 2024 stegen zowel in de containervaart als in de luchtvaart de goederenvolumes. Dankzij de aantrekkende economische groei kan de sector verder herstellen. Het herstel wordt echter geremd door een lagere vraag naar bouwmaterialen. Intussen krijgt het wegvervoer de komende jaren te maken met een stapeling van milieuregels.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden