Javascript is required
Nieuwe software verhoogt welzijn thuiswerkers

Nieuwe software verhoogt welzijn thuiswerkers

Veel werknemers willen ook na de pandemie gedeeltelijk thuis blijven werken. Uit recent onderzoek van consultancybureau McKinsey blijkt dat meer dan 20 procent van de wereldwijde beroepsbevolking drie tot vijf dagen net zo effectief op afstand kan werken als vanuit kantoor. De huidige beperkingen aan thuiswerken kunnen met intelligente software worden weggenomen, al kan dit de persoonlijke levenssfeer van de thuiswerker raken.

Insight

Drie dagen thuis, twee dagen op kantoor. Voor veel kantoormedewerkers klinkt dit als muziek in de oren. Vooral in zakelijke, financiële en technologische dienstverlenende sectoren heeft thuiswerken veel potentieel. In deze sectoren wordt volgens McKinsey de helft tot driekwart van de tijd besteed aan activiteiten die op afstand kunnen worden gedaan zonder verlies van productiviteit. In theorie kan thuiswerken de productiviteit verhogen doordat werknemers dan meer aandacht hebben voor het uiteindelijke resultaat in plaats van veel waarde te hechten aan het aantal gewerkte uren of de mate van aanwezigheid.

Toch kent het thuiswerken op dit moment nog vele praktische en sociale belemmeringen die effectieve samenwerking op afstand bemoeilijken. Zo kunnen zich opstapelende calls en teambijeenkomsten bij thuiswerkers veel stress veroorzaken. Deze vaak ad hoc geplande vergaderingen vreten aan de werktijd en veroorzaken een gevoel van gefragmenteerde concentratie, tijdsverspilling en frustratie.

Technologiebedrijven werken hard aan oplossingen hiervoor. De innovatieve software van onder meer Clockwise kan op basis van artificial intelligence (AI) tijd in de agenda van de gebruiker blokkeren om rustig aan projecten te werken of om gewoon tijdig rust te nemen. Ook plant de software automatisch teamvergaderingen die worden geoptimaliseerd op basis van de werkschema’s van de deelnemers. Zulke slimme software zorgt op diverse manieren voor een verbeterde productiviteit: tijdsbesparing in teamoverleg en bescherming van de gemoedsrust van de werknemer.

Een andere hindernis in het effectief samenwerken op afstand zijn de ontbrekende sociale signalen in communicatie. Want hoe houd je een goede presentatie als je de reactie van je publiek niet kan peilen doordat op het scherm enkel de presentatie zichtbaar is of doordat goed- of afkeurende geluiden niet worden gehoord? Slimme software kan ook dit in dit tekort voorzien. Zo heeft Headroom een programma met gezichtsherkenningssoftware ontwikkeld dat via AI de emoties van het publiek tijdens presentaties herkent en vervolgens vertaalt naar emojis op het scherm van de spreker. De spreker krijgt zo direct feedback en voorkomt het houden van een virtuele monoloog.

Deze ontwikkeling zijn op het eerste gezicht positief, maar kunnen diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van werknemers. De installatie van de applicaties van Headroom zijn dan misschien nog relatief onschuldig, maar de grenzen kunnen snel vervagen. Zo is software die het monitoren van computerwerkgedrag mogelijk maakt momenteel sterk in opkomst. Hiermee kunnen beeldschermen van afstand worden ingezien, inclusief de bestanden die gedeeld worden. Aan deze trend ligt een gebrek aan vertrouwen en een hang naar controle ten grondslag die ten koste kan gaan van het mentale welzijn van werknemers.

Onderzoek toont aan dat het gevoel continu gemonitord te worden stress en angst veroorzaakt en neurologische gevolgen heeft die vergelijkbaar zijn met depressie en Post Traumatisch Stress Disorder (PTSD). Bovenop deze psychische klachten moet ook rekening gehouden worden met de al dan niet wettelijke inbreuk op de privacy. Bij het gebruik van technologische oplossingen voor de huidige beperkingen aan thuiswerken, moeten dus steeds ethische normen en bescherming van de privacy worden afgewogen tegen de baten. Uiteindelijk wil niemand zich in de samenleving van George Orwells 1984 bevinden waar een telescreen ons continu in de gaten houdt.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden