Javascript is required

Bosch eerste klimaat-neutrale industrie-conglomeraat

Coronavirus raakt fysieke retail in het hart

Het Duitse Bosch heeft aangekondigd al in 2020 klimaatneutraal te willen worden. Daarmee is Bosch het eerste toonaangevende industriële bedrijf dat deze stap zet. “Klimaatverandering is geen science fiction maar gebeurt echt”, aldus topman Volkmar Denner. “Als we het Akkoord van Parijs serieus nemen, dan moeten we niet op de lange termijn maatregelen nemen. Die maatregelen moeten we hier en nu treffen.” Bosch wil de CO2-uitstoot beperken door minder energie te verbruiken. Daarnaast gaat Bosch meer hernieuwbare energie opwekken en meer groene stroom inkopen. Zo’n 40 procent van de CO2-uitstoot wil Bosch compenseren, bijvoorbeeld door het financieren van bosbeheer in Afrika en windenergie op de Cariben.

Insight

De maatregelen die Bosch treft om het eerste grote klimaatneutrale industriële bedrijf te worden, getuigen van visie en lef. Dat is ook hard nodig in de industrie, want die sector produceert wereldwijd ongeveer een derde van de CO2-uitstoot.

Bosch is zelfs bereid met minder winst genoegen te nemen. In de periode tot 2030 verwacht het concern 2 miljard euro aan extra kosten te maken om de maatregelen te nemen. In diezelfde periode verwacht Bosch dankzij die maatregelen ook 1 miljard euro te besparen op energiekosten. Als gevolg van de maatregelen zal de operationele winstmarge afnemen van 7 naar 6 procent.

Zijn de aandeelhouders van Bosch dan zomaar bereid met minder rendement genoegen te nemen? Ja. Bosch heeft namelijk een aandeelhouder die niet streeft naar winstmaximalisatie. Grootaandeelhouder is een liefdadigheidsstichting van de oprichter van Bosch, de Robert Bosch Stiftung; die 92 procent van de aandelen bezit.

Vandaar dat juist Bosch deze grote stap zet. Toch is er meer nodig. Bosch pakt namelijk alleen de eigen CO2-uitstoot aan en niet die van de toeleveranciers. In de producten van Bosch zitten veel materialen verwerkt, zoals metalen, die veel energie kosten bij de productie. De productie van bijvoorbeeld staal veroorzaakt veel CO2-uitstoot.

Gelukkig hoort ABN AMRO in gesprekken met industriële klanten steeds vaker dat afnemers willen dat de CO2-emissie omlaag gaat. Zo kunnen bedrijven elkaar stimuleren de CO2-uitstoot te beperken. Goede voorbeelden zijn er in Nederland ook. Zo is het in Tilburg gevestigde Elho, fabrikant van plantenbakken, al heel ver op dit gebied, met een eigen windmolen en het gebruik van vooral gerecyclede grondstoffen.

Een groot deel van de industrie zal het goede voorbeeld van Bosch nog niet volgen. Aandeelhouders, waaronder pensioenfondsen, eisen rendement. Tegelijkertijd hebben grote beleggers steeds meer aandacht voor duurzame beleggingen. Zo schreef Larry Fink, topman van BlackRock, begin dit jaar in een brief aan CEO’s dat bedrijven meer oog moeten hebben voor waardecreatie op de lange termijn. Daarnaast zou niet alleen de winst belangrijk moeten zijn, maar ook de waarde die bedrijven creëren voor de maatschappij, bijvoorbeeld op sociaal gebied of wat betreft het klimaat.

Zowel de industrie als de aandeelhouders hebben nog een lange weg te gaan om de klimaatdoelen te halen. Maar de maatregelen van Bosch zijn wel een mooi voorbeeld en een eerste grote stap in de goede richting. Nu de rest van de industrie nog.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden