Javascript is required

Woningcorporaties vinden hun Waterloo in Amsterdam

Madeline Buijs

Woningcorporaties beloven meer te gaan bouwen. Zo hebben 27 verenigde woningcorporaties die veelal in steden bouwen, aangegeven om tot en met 2025 bijna 25 miljard euro te investeren in de bouw en renovatie van woningen. Hun jaarlijkse nieuwbouw moet hiermee verdubbelen.

Een mooi streven, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Al jaren beloven de woningcorporaties meer nieuwe woningen te bouwen, maar dit loopt vaak spaak op de bekende problemen: hoge bouwkosten, weinig beschikbare locaties, stikstofproblematiek en noem zo maar op.

Een van de redenen waarom ik ervan uitga dat het woningcorporaties weer niet gaat lukken, is het magere aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen dat in opdracht van woningcorporaties wordt gebouwd. In de afgelopen vier kwartalen tot en met het tweede kwartaal van dit jaar daalde dit aantal met 7,8 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Hier moet ik wel een grote ‘maar’ bij plaatsen, want als de cijfers over de afgegeven vergunningen in Amsterdam eruit worden gehaald, is de afgelopen vier kwartalen juist een stijging van 8,4 procent te zien. In Amsterdam werd in de vier meest recente kwartalen namelijk voor maar 251 nieuwe woningen in opdracht van woningcorporaties een vergunning afgegeven. In de periode ervoor waren dit nog 1.705 woningen; een daling van ruim 85 procent. Niet alle partijen hebben overigens moeite om in Amsterdam woningen te bouwen. Zo lukte het commerciële partijen wel om meer vergunningen voor zowel huur- als koopwoningen te krijgen, zelfs 70 procent meer.

Hoewel Amsterdam natuurlijk niet de enige plek is waar corporaties bouwen, neemt de stad wat betreft aantallen wel een bijzondere plek in; 10 procent van de woningen in opdracht van woningcorporaties werd voorheen in Amsterdam gebouwd. Woningcorporaties kunnen daarom niet om Amsterdam heen, zeker niet de partijen die zich richten op stedelijke gebieden. Daarom moet de oorzaak worden gevonden waarom zo weinig vergunningen in Amsterdam worden afgegeven. Als die boven tafel is, heb ik er vertrouwen in dat de 25 miljard euro ook kan worden uitgegeven.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 7 september 2021

Over de auteur

Madeline Buijs was sectoreconoom Bouw en Real Estate bij ABN AMRO. Zij publiceerde en presenteerde analyses over recente economische ontwikkelingen in deze twee sectoren.

Lees verder in de bouwsector

De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden