Javascript is required
Reko

In de Rotterdamse Haven ligt een schoolvoorbeeld van de circulaire economie. Recycling Kombinatie REKO B.V. zet onbruikbaar en verontreinigd teerhoudend asfalt volledig om in primaire grondstoffen en elektriciteit. Het recyclingbedrijf - dat nu meer dan 600.000 ton teerhoudend asfalt per jaar verwerkt - krijgt zoveel restmateriaal uit binnen- en buitenland aangeleverd dat extra capaciteit hard nodig is. Dankzij financiering van ABN AMRO bouwt REKO nu een tweede thermische reinigingsinstallatie. Het gaat om een investering van 125 miljoen euro.

Circulair schoolvoorbeeld in de Rotterdamse Haven

Het teerhoudende asfalt dat binnenkomt bij REKO wordt thermisch gereinigd en verlaat de Rotterdamse haven als schoon zand, grind en vulstof. Gewilde primaire grondstoffen voor de Nederlandse bouwindustrie, die jaarlijks 20 miljoen ton zand en grind uit het buitenland haalt. De enorme hoeveelheid energie die vrijkomt bij de verbranding van de schadelijke stoffen zet het recyclingbedrijf om in elektriciteit. De huidige installatie wekt zo’n 5 megawatt aan elektriciteit per uur op, iets meer dan een gemiddeld huishouden per jaar verbruikt. Jaarlijks komt dat neer op elektriciteit voor zo’n 10.000 huishoudens.

Genoeg elektriciteit voor een stad als Delft

De nieuwe reinigingsinstallatie wordt op alle vlakken efficiënter. REKO kan straks drie keer zoveel primaire grondstoffen produceren (van 5 ton naar 1,5 miljoen ton zand en grind per jaar) en vijf keer zoveel elektriciteit opwekken. De opgewekte elektriciteit staat gelijk aan de jaarlijkse behoefte van een stad als Delft. Nieuw is dat de installatie naast elektriciteit ook warmte gaat leveren. Hiervoor krijgt REKO een aansluiting op het Rotterdamse warmtenet. Het bedrijf bepaalt straks met één druk op de knop of de energie die vrijkomt bij het reinigingsproces wordt omgezet in warmte of elektriciteit.

Andere kijk op financiering

De investering in de nieuwe installatie vraagt om een andere kijk op financiering. Hoewel wegen in het binnen- en buitenland vol zitten met teerhoudend asfalt, wordt de aanvoer van het restafval bij REKO niet gegarandeerd door langjarige contracten met wegenbouwers en inzamelbedrijven. Het recyclingbedrijf is afhankelijk van het teerhoudende asfalt dat vrijkomt bij de herstelwerkzaamheden aan wegen. Dankzij het vertrouwen van ABN AMRO in de circulaire aanpak van REKO wordt de nieuwe installatie midden 2020 in gebruik genomen.

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden