Javascript is required
Oerlemans

Onmisbaar en omstreden: plastic verpakkingen zijn niet weg te denken uit onze samenleving, maar staan ook steeds vaker ter discussie. Oerlemans Packaging, een van de grootste producenten van plastic verpakkingen en folies in Nederland, neemt zijn verantwoordelijkheid door te investeren in de verduurzaming van zijn producten. Maar daar ligt volgens algemeen directeur Joan Hanegraaf slechts een deel van de oplossing: “Hoe duurzaam verpakkingen ook zijn, ze mogen nooit in het milieu belanden.”

Investeert in de verduurzaming van plastic verpakkingen

Er gebeurt veel op het gebied van plastic. Startups komen met duurzame alternatieven, maar ook plasticproducenten zitten niet stil. ABN AMRO investeert niet alleen in duurzame nieuwkomers, maar financiert ook gevestigde bedrijven die een verduurzamingsslag maken. Een van deze bedrijven is Oerlemans Packaging. Met zeven dochterondernemingen een totaalleverancier van plastic verpakkingen en folies: van tuinbouwfolie tot boterhamzakjes en draagtassen.

Design for recycling

Duurzaamheid is geen nieuw thema voor Oerlemans Packaging. Het bedrijf produceert sinds 1992 bioafbreekbare land- en tuinbouwfolie op basis van maiszetmeel en heeft een eigen regenereerlijn voor de recycling van onbedrukte folie. De folie wordt omgevormd tot polyethyleenkorrel waar weer opnieuw folie van wordt gemaakt. De laatste jaren zet Oerlemans Packaging sterk in op design for recycling. Op dat gebied is volgens Hanegraaf nog veel te winnen. “In de supermarkt zie je verpakkingen met veel verschillende laagjes materialen over elkaar, bijvoorbeeld een kunststof folie volgeplakt met stickers van papier. Dat maakt recyclen bijna onmogelijk. Op een plastic verpakking hoort een plastic etiket. En op een papieren verpakking een papieren etiket. Wij maken onze klanten daar bewust van en kunnen hun verpakkingen zo ontwerpen dat ze na gebruik optimaal te recyclen zijn.” Laatste wapenfeit is de overname van Frisiapack, producent van sleeves voor jerrycans en flessen. Een losse sleeve vervuilt de kunststof verpakking niet met lijm of een papieren etiket, elementen die het recyclingsproces verstoren.

More is less

Hanegraaf richt zich niet alleen op zijn eigen verpakkingen, maar werkt aan verduurzaming in de hele kunststofindustrie. Als voorzitter van de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie verpakkingen (NRK verpakkingen) was hij nauw betrokken bij het Materiaalverduurzamingsplan Kunststof Verpakkingen: een routekaart die partijen in de verpakkingsketen ondersteunt bij het verduurzamen van verpakkingsmaterialen. Ook treedt hij als belangenbehartiger van de industrie regelmatig op in de media. “Plastic kampt met een imagoprobleem, waardoor de voordelen naar de achtergrond verdwijnen. Plastic is dun, licht, sterk en heeft een relatief lage carbon footprint. Bovendien spelen plastic verpakkingen een cruciale rol in het voorkomen van voedselverspilling. Door te verpakken, blijven producten een stuk langer houdbaar en gooien we minder weg. More plastic betekent dus less voedselverspilling.”

Lik-op-stuk-beleid

Plastic heeft als verpakkingsmateriaal veel voordelen, maar de beruchte beelden van de ‘plastic soep’ zijn alarmerend. Om de groeiende hoeveelheid plastic in zeeën en oceanen tegen te gaan, gaat de EU plastic voor eenmalig gebruik verbieden. Ook Hanegraaf vindt het vreselijk dat afval in het milieu belandt, maar hij gelooft niet dat het verbod op wegwerpplastic de oplossing is. “Er hoort niks in het milieu terecht te komen. Geen plastic, maar ook geen glas, karton of textiel. Het probleem ligt bij ons gedrag, en dat los je niet alleen op met een verbod op rietjes en wattenstaafjes. Ik geloof in een lik-op-stuk-beleid. Gooi je afval op straat, dan krijg je een fikse boete.”

Plastic in een circulaire economie

Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Hoe past plastic volgens Hanegraaf binnen deze plannen? “De industrie moet zich richten op design for recycling: het standaardiseren en vereenvoudigen van verpakkingen zodat ze optimaal te recyclen zijn. Dan heeft plastic net als glas en papier een toekomst.” Al zullen plastic verpakkingen volgens Hanegraaf altijd gepaard gaan met maatwerk. “De regels op het gebied van voedselveiligheid zijn streng en verschillende toepassingen vragen om op maat gesneden recepturen. Kaas wordt weer anders verpakt dan fruit of brood.” Maar ook voor deze complexere verpakkingen is een oplossing. De algemeen directeur voorspelt dat chemische recycling snel op grote schaal beschikbaar is. Bij deze nieuwe vorm van recyclen wordt plastic gezuiverd en chemisch gescheiden waardoor zuivere chemische bouwstenen overblijven. In Terneuzen zorgt een pilot fabriek van bouw- en verpakkingsmaterialenfabrikant Synbra al voor een gesloten kringloop voor polystyreen.

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden