
Meer bewustzijn verkleint de kans op cybercriminaliteit
Dagelijks staan er berichten in de media over bedrijven waarvan data is gestolen of die plat liggen als gevolg van een ransomware-aanval. De schade voor het Nederlandse bedrijfsleven is aanzienlijk en neemt jaarlijks toe. Cybercriminaliteit voorkomen is een continue uitdaging. U moet immers 24/7 uw complete netwerk beschermen, terwijl cybercriminelen maar één zwakke plek nodig hebben. Ruim 90 procent van alle datalekken en cyberaanvallen ontstaat namelijk door menselijk handelen.
Uw medewerkers zijn het favoriete doelwit van cybercriminelen
Om data te stelen of te versleutelen, geld weg te sluizen of systemen onbruikbaar te maken, moeten cybercriminelen eerst uw bedrijf binnendringen. Dit kan door bijvoorbeeld kwetsbaarheden in uw computernetwerk te gebruiken, maar dit is niet de meest voorkomende manier. Cybercriminelen komen uw bedrijf namelijk veel vaker binnen via uw eigen medewerkers.
Phishing-mails zijn al jaren favoriet, maar we constateren dat sociale media, SMS-berichten en mobiele apps steeds vaker worden ingezet. Cybercriminelen gebruiken alle informatie die ze maar kunnen vinden om uw medewerkers te verleiden ergens op te klikken. Een linkje in een SMS-bericht of bijlage in een e-mail bijvoorbeeld.
Medewerkers worden zo op slinkse wijze naar websites gelokt, waar vervolgens wordt gevraagd inloggegevens in te voeren. Op die manier vinden cybercriminelen snel een ingang tot uw netwerk.
Een datalek komt niet altijd door cybercriminelen
Het hoeven echter niet altijd cybercriminelen te zijn die de informatie stelen. Soms geven medewerkers onbewust informatie weg. Door ‘handige’ services op het internet te gebruiken of door plug-ins of browserextensies te installeren, bestaat de kans dat medewerkers informatie uploaden of opslaan op plekken waar het niet thuishoort. Ondanks alle goede bedoelingen.
Cybercriminaliteit voorkomen? Alert blijven is de oplossing
Cybercriminaliteit ontwikkelt zich steeds sneller en nieuwe methoden om uw medewerkers te misleiden duiken regelmatig op. Daarom is het van belang dat uw personeel op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen rondom cyber en voor welke gevaren zij moeten waken.
Een jaarlijkse cybersecurity-training is simpelweg niet meer voldoende. Door maandelijks een aantal minuten te leren over bestaande en nieuwe ontwikkelingen, zorgt u dat uw medewerkers op de hoogte zijn (en blijven) van nieuwe en bestaande cyberrisico’s.
Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?
Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.
- Leer meer over de 4-in-1-cyberoplossing Cyber Veilig & Zeker en verlaag jouw cyberrisico's.
- Bekijk slimme tools, handige artikelen en cyberwebinars op onze Veilig ondernemen-pagina.
- Meld fraude bij ons, ook bij twijfel, waarna onze helpdesk je direct verder helpt.