
Cyberbeveiligingswet: bereid je voor op strengere regels
De NIS2 Cyberbeveiligingswet (Cbw) en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke) zijn onderweg. Deze wetten versterken de digitale en fysieke weerbaarheid van organisaties in Nederland. Ze zijn gebaseerd op de Europese NIS2- en CER-richtlijnen. De overheid heeft onlangs de feedback van bedrijven en experts verwerkt en de wetsvoorstellen aangepast. Dit is hét moment om als ondernemer stappen te zetten richting betere digitale beveiliging.
Wat is de Cyberbeveiligingswet?
De Cyberbeveiligingswet (Cbw) implementeert de Europese NIS2-richtlijn in Nederland. Het doel is om bedrijven en organisaties beter te beschermen tegen cyberdreigingen. Sectoren die essentieel zijn voor de samenleving, zoals energie, transport en gezondheidszorg, krijgen specifieke verplichtingen. Maar ook IT- en digitale dienstverleners vallen onder de wet.
Naast de Cbw wordt de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke) ingevoerd. Deze wet versterkt de fysieke weerbaarheid van belangrijke Nederlandse organisaties, zoals havens en waterbeheer. Samen vormen deze wetten een stevige basis voor een veiliger Nederland.
Wat betekent dit voor jouw bedrijf?
De wet richt zich op grote en essentiële organisaties. Toch beïnvloedt deze ook kleinere bedrijven. Veel mkb’ers werken leveren aan grotere bedrijven die onder de wet vallen. De ketenzorgplicht verplicht partners om te garanderen dat hun leveranciers, zoals jouw bedrijf, digitale veiligheidsregels volgen.
Begin daarom nu met actie, ook al geldt de wet niet direct voor jou. Een goede beveiliging is niet alleen een verplichting, maar ook een investering in de toekomst.
Waarom nu in actie komen?
De dreiging van cyberaanvallen is nú al groot. Hackers wachten niet op de nieuwe wet. Het verbeteren van je beveiliging kost veel tijd. Door vroeg te beginnen, kun je risico’s verkleinen en laten zien dat je veiligheid serieus neemt door bijvoorbeeld je te laten certificeren. ISO27001 of NIS2 Quality Mark. Dit geeft niet alleen vertrouwen bij klanten en partners, maar biedt ook een concurrentievoordeel.
Een goede voorbereiding helpt je om straks snel aan de eisen van ketenpartners te voldoen. Je voorkomt hiermee mogelijke problemen en blijft een aantrekkelijke zakenpartner.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samen Digitaal Veilig.
Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?
Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.
- Leer meer over de 4-in-1-cyberoplossing Cyber Veilig & Zeker en verlaag jouw cyberrisico's.
- Bekijk slimme tools, handige artikelen en cyberwebinars op onze Veilig ondernemen-pagina.
- Meld fraude bij ons, ook bij twijfel, waarna onze helpdesk je direct verder helpt.