Javascript is required

Starten als zzp'er in een mondzorgpraktijk

Als startende tandarts kun je als zzp'er aan de slag. Wat moet je regelen als je voor jezelf wilt starten? Lees de tips.

1. Registreer je in het BIG-register

De titel 'tandarts' is beschermd bij de wet. Je mag alleen als tandarts werken als je een opleiding tandheelkunde hebt afgerond en BIG-registreerd bent. In het BIG-register staan alle zorgverleners die in Nederland actief zijn. Je moet je elke 5 jaar opnieuw registreren. Dit is een extra kwaliteitswaarborging. Dit betekent dat je met je werkervarings- of scholingseis kunt laten zien dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt. Op dit moment staan er ruim 9.300 (actieve) tandartsen ingeschreven in het BIG-register.

2. Neem de tijd om je mondzorgpraktijk te kiezen

Als afgestudeerd tandarts is het vrij makkelijk om een praktijk te vinden. Vooral buiten de grote steden is er een tekort aan tandartsen. Je kunt meestal als zzp’er aan de slag. Stel jezelf deze vragen: 

  • Waar wil ik wonen en werken?
  • Wil ik in een grotere of juist kleinere praktijk werken?
  • Sluit de werkwijze in de praktijk aan bij mijn visie op de mondzorg?
  • Kan ik op termijn de praktijk eventueel overnemen?
  • Wil ik in een praktijk voor algemene tandheelkunde werken of in een grotere praktijk met verschillende specialismen?
  • Vind ik het aantrekkelijk om bij een keten te werken?

Praat met verschillende praktijkhouders of ketens. Startende tandartsen werken vaak bij verschillende praktijken. Zo doen zij ervaring op. Is er een klik? Dan kun je verdere details van de samenwerking bespreken. 

3. Kies de juiste naam bij de KVK

  • Schrijf je als in als eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel. Na inschrijving krijg je een KVK-nummer als bewijs. Je kunt bij je inschrijving de 'non-mail indicator' aan laten zetten. Dat voorkomt de verkoop van de informatie in het register aan derden.
  • Je hebt een meldplicht en een toelatingsvergunning nodig voor de Wet toelating zorgaanbieder (Wtza)
  • Zorg voor een AGB code.
  • Kies je bedrijfsnaam. Het is slim een naam te kiezen die duidelijk maakt wat je doet en combineer deze met je achternaam. Bijvoorbeeld: Mondzorg De Vries.

Tip: In ons ondernemingsplan voor de mondzorg en in onze whitepaper 'Nulpraktijk starten in de mondzorg' vind je meer tips voor startende tandartsen.

4. Open een zakelijke bankrekening

Open een aparte zakelijke bankrekening voor je inkomsten en uitgaven. Zo houd je je administratie overzichtelijk. Dit zorgt voor duidelijkheid bij het maken van de jaarcijfers.

5. Sluit de juiste verzekeringen af

Als zzp'er is het belangrijk om de juiste verzekeringen te hebben. Een medische fout kan grote gevolgen hebben. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dek je de financiële gevolgen. Deze verzekering dekt juridische kosten, bijvoorbeeld bij tuchtzaken. Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering is slim. Als zzp’er krijg je namelijk geen inkomen als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken.

6. Stel een modelovereenkomst op

Als je als zelfstandig tandarts werkt zonder eigen praktijk, kun je een overeenkomst van opdracht aangaan. Dit geldt als je werkt als waarnemer of medewerker, maar niet in loondienst bent. In de modelovereenkomsten van de KNMT staan de gebruikelijke afspraken in de mondzorg. Denk aan verplichte afspraken van de Wkkgz, bijvoorbeeld over de patiëntenadministratie en zorgkwaliteit.

Vanaf 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst of de arbeidsrelatie juist is gekwalificeerd. Dit geldt ook voor de loonheffingen als je samenwerking lijkt op een dienstverband. Het is belangrijk voor jou en je opdrachtgever of je volgens de afspraken werkt en er geen sprake is van schijnzelfstandigheid.

7. Bepaal samen het percentage van de omzet

De meeste tandartsen die als zzp'er werken, verdienen een percentage van de omzet. Dit percentage ligt vaak tussen de 35% en 45%. Een praktijkeigenaar die de praktijk overdraagt, blijft soms als zzp'er aan de praktijk verbonden. Je kunt dan een hoger percentage van de omzet krijgen, soms wel 50%. Dit ligt aan je ervaring, de locatie van de praktijk en het eventuele tekort aan personeel. Wat je uiteindelijk verdient, hangt af van je omzet. Die wordt bepaald door het aantal patiënten dat je per dag behandelt en de behandelingen die je uitvoert.

8. Word lid van een beroepsorganisatie

Het is verstandig om lid te worden van een beroepsorganisatie. De KNMT staat voor de belangen van tandartsen en biedt leden veel voordelen. Denk aan korting op de zorgverzekering en tips voor je praktijk. De organisatie heeft ook een klachtenservice. Als een patiënt een klacht over je heeft, kan hij kosteloos gebruikmaken van deze regeling. Sinds 1 januari 2017 moet elke tandarts volgens de Wkkgz een eigen klachtenregeling hebben. 

Lees ook

Zakelijke bankrekening voor medici

De Bankrekening Medisch is speciaal voor jou als huisarts, tandarts, fysiotherapeut, dierenarts of medisch specialist. Je krijgt een eigen adviseur die je advies op maat geeft. De Bankrekening Medisch is het eerste half jaar gratis.

ABN AMRO

Whitepaper 'Nulpraktijk starten in de mondzorg'

Een nulpraktijk starten wordt steeds populairder. Als je je goed voorbereidt en de juiste stappen volgt, kan het eenvoudig zijn en je veel kansen bieden. Wij helpen hierbij. Met praktische tips en handige checklists.

Heb je een vraag of wil je advies?

Zoek je groeimogelijkheden voor jouw medische praktijk? Klaar voor de praktijkoverdracht en heb je hulp nodig? Of wil je juist voor jezelf beginnen en met een expert overleggen? Waar je ook staat in je ondernemerschap, onze experts staan voor je klaar.

Naar de contactpagina