Een succesvolle praktijkoverdracht

Zo maakt u een exit-plan

Een praktijk verkopen doet u niet dagelijks. Het is best spannend: misschien is het wel een van de belangrijkste beslissingen in uw leven. Er komt in korte tijd veel op u af. Het startpunt van een succesvolle praktijkoverdracht is het uitstippelen van een exit-plan.

 

Op een dag neemt u afstand van uw praktijk. U draagt de eindverantwoordelijkheid niet langer. Bij de praktijkoverdracht komen juridische, fiscale of financiële zaken kijken. Maar het gaat ook over mensen, emoties, waarden en uw patiënten. Daarom is een planmatige aanpak gewenst. Onze tips:

 1. Kies het juiste moment

  Hoe bereidt u zich voor op een praktijkoverdracht? Wat is bijvoorbeeld het juiste moment om de praktijk over te dragen? Dit is volledig afhankelijk van uw persoonlijke en zakelijke wensen. Zit u tegen een pensioen aan, dan heeft u vaak andere wensen dan iemand van vijftig die op zoek is naar een sterke partner om samen te groeien. Vaak is het een combinatie van factoren waardoor een praktijkhouder besluit te verkopen. In een exit-plan brengt u in kaart waarom uw de praktijk wilt verkopen. Dit is de basis voor een succesvolle overdracht.

 2. Maak een exit-plan

  Maak eerst een overzicht van de voor u belangrijkste doelstellingen. Het proces loopt soms anders loopt dan u vooraf inschatte. U moet misschien wat water bij de wijn doen.

  Een planmatige aanpak helpt u dan ook om uw doelstellingen helder te krijgen. Het gaat u verder helpen in het verkoopproces.

  Persoonlijke doelstellingen
  Het eerste gedeelte van een exit-plan gaat over uzelf. U zet op een rij waarom u de praktijk wilt verkopen, op welke manier u afscheid wilt nemen en binnen welke termijn u terugtreedt. Ook schrijft u op wat u wilt bereiken met de overdracht. Zo bereidt u zich emotioneel voor op de verkoop.

  Het eerste gedeelte van uw exit-plan richt zich op uw privé situatie. Hier beantwoordt u onder andere deze vragen:

  • Wilt u zo snel mogelijk de praktijk verkopen?
  • Wilt u een zo hoog mogelijke opbrengst?
  • Wilt u de opbrengst ineens ontvangen?
  • Wilt u uw volgende levensfase financieren met de opbrengst?

  Zakelijke doelstellingen: uw praktijk
  Het tweede gedeelte van uw exit-plan richt zich op uw praktijk. Hier beantwoordt u onder andere deze vragen:

  • Hoe werkt u naar uw exit toe?
  • Op welke manier verhoogt u de waarde van uw praktijk?
  • Wilt u nog betrokken blijven bij de praktijk? Financieel? Of als adviseur?
  • Is het bewaken van de continuïteit van uw praktijk belangrijk?
 3. Stel prioriteiten in doelstellingen

  U heeft de persoonlijke en zakelijke doelstellingen van de praktijkoverdracht op papier gezet. Soms zitten doelstellingen elkaar in de weg. Bent u bijvoorbeeld bereid een 85% verkoopopbrengst te accepteren als u uw praktijk hierdoor 6 maanden eerder verkoopt? U behaalt wellicht niet al uw doelstellingen tijdens de verkoop van uw praktijk. Stel daarom prioriteiten in uw doelstellingen. Zo bepaalt u wat u echt belangrijk vindt bij praktijkovername.

 4. Lees regelmatig het exit-plan door

  De beweegredenen en uw wensen staan nu in het exit-plan. Dit is een belangrijke leidraad tijdens het verkoopproces. Lees het regelmatig door. Zo houdt u focus en blijft u op koers. U verliest uw doelen van de praktijkoverdracht niet uit het oog.

 5. Wees op tijd met de voorbereiding

  Door een exit-plan op te stellen bereidt u zich goed en tijdig voor op de praktijkoverdracht. Schakel ook op tijd een adviseur in voor de praktijkovername. Dan staat u er niet alleen voor bij een van de belangrijkste beslissingen in uw leven.

De juiste koper van uw praktijk

De juiste koper van uw praktijk

De overdracht van uw praktijk is een ingewikkeld proces dat vele jaren voorbereiding vergt. Logisch dat dit veel vragen oproept. Hoe bereidt u zich voor, wie is een geschikte overnamepartner en wat is het juiste moment?

Financieel plan bij praktijkoverdracht

Financieel plan voor uw praktijkoverdracht

U bent druk met uw patiënten en een praktijkoverdracht lijkt allemaal erg ver weg. Toch is het verstandig om nu al een financieel plan te maken voor de toekomst.

Lees meer
Overdracht praktijk

Praktijkoverdracht voorbereiden

Hoe is de financiële situatie van zorgverleners? Kunnen zij straks leven zoals ze zich hebben voorgesteld? Slagen ze erin hun spaarpot aan te vullen met de overdracht van de praktijk?

Praktijkoverdracht binnen de familie

Praktijkoverdracht binnen familie

Denkt u erover om uw praktijk over te dragen aan één van uw kinderen? Net als in het bedrijfsleven komt dit namelijk ook voor in de medische sector. Wat komt er kijken bij een praktijkopvolging binnen de familie?

Lees meer
Tip