vibers
Duurzaamheid

Vibers

Het neemt vier keer zoveel CO2 op per hectare in vergelijking met een bos bomen, groeit razendsnel en is geschikt om plastic en beton te vervangen: olifantsgras is het milieuvriendelijke alternatief voor vervuilende materialen. Het bedrijf Vibers teelt olifantsgras en verwerkt het tot nieuwe producten. Volgens ABN AMRO een prachtig voorbeeld van een circulair bedrijfsmodel.

Nieuw alternatief

Geïnspireerd door een aantal reizen over de wereld startte Jan-Govert van Gilst met Vibers. ‘Het gaat niet goed met onze leefomgeving en plastic vraagt om een directe vervanging. Een nieuw alternatief dat op een duurzame manier geproduceerd kan worden. Olifantsgras bleek de oplossing.’ Het CO2-slurpende gewas wordt nu door Vibers op ongebruikte bouwgrond geteeld en zoveel mogelijk door lokale arbeid en industrie verwerkt. Het gras wordt omgezet tot (composteerbare) grondstof voor verpakkingsmaterialen en is makkelijk te gebruiken op bestaande machines. Een verpakkingsbedrijf hoeft bijvoorbeeld niets aan te passen en kan de grondstof direct gebruiken. Innovatief en efficiënt.

Groeiplan

Nieuwe bakjes voor de tomaten en bekers en borden van Vibers liggen al in de winkels. Na deze ontwikkeling is in samenwerking met de Sustainable Finance Desk gekeken naar een groeiplan om de productie op te schalen. Mede dankzij dit plan kan Vibers zijn ambitie volgen en biedt het supermarkten, consumenten en tegenwoordig ook bouwbedrijven een milieuvriendelijke vervanging voor verpakkingen, keukenwaren en beton. ABN AMRO is er trots op een bijdrage aan deze onderneming te kunnen leveren.

Op zoek naar een financiering voor uw duurzame plannen?

Hergebruik in plaats van sloop. Of een milieuvriendelijk alternatief voor plastic. Duurzame initiatieven die niet alleen winst in geld kunnen opleveren, maar ook maatschappelijke impact. Dat noemen wij winst op alle fronten. Wat uw duurzame plan ook is, ABN AMRO helpt u graag met een passende financiering. Vraag direct een lening of offerte aan. Of ga met ons in gesprek #financethefuture.

Ontdek onze campagne

Lees meer over 'Winst op alle fronten' en laat u inspireren. Ga naar abnamro.nl/winstopallefronten

Winst op alle fronten campagne

Financiering aanvragen

Heeft u een (duurzaam) financieringsdoel en zoekt u een passende financiering? Vertel ons uw plannen, dan bespreken we samen de beste oplossing. Of vraag direct online een kredietofferte aan.

Ontdek de mogelijkheden