Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over cybercrime

Stel: je krijgt een bericht van één van de hoogste bazen in je bedrijf. Dat er een belangrijke deal loopt met een zeer gewilde partij. Het gaat om een opdracht die vanwege concurrentie zeer veel discretie vereist. De betaling moet vandaag de deur uit en loopt niet volgens het protocol, maar dit is een bijzondere uitzondering. Wat doe je?

Door Leonie Kemper, Business Development Manager Digital - 2 maart 2016

 

Hot in cybercrime: CEO fraude

CEO fraude is een zeer geavanceerde manier van een aanval speciaal gericht op jouw bedrijf. De fraudeur heeft uitstekend vooronderzoek gedaan. En hij heeft een dossier over jouw werkgever opgebouwd. Hij weet hoe de hazen lopen, kent de schema's en persoonlijke gegevens van belangrijke managers. Alles is nauwkeurig gepland. De fraudeur gebruikt vertrouwen, emotionele druk, angst, en veel kennis om jou over te halen die betaling te doen.

 

Denk niet dat het jou nooit zal overkomen

Deze vorm van fraude is slinks, super slim en moeilijk te traceren. Talloze bedrijven zijn al flink slachtoffer geworden.

 

Jij en ik zijn de zwakste schakel

Inmiddels kennen we de voorzorgsmaatregelen wel. Zorg voor een goede beveiliging. Open geen vreemde attachments. Deel je pincode niet en gebruik geen openbare wifi. Maar criminelen richten zich niet langer alleen op techniek. Maar op jouw bedrijf. Massaal zijn we aan de firewall en anti-virus, we nemen white-hat hackers in dienst en cybercrime experts zijn hot. Maar een digitaal veilige omgeving is niet het antwoord op al onze problemen. In maar liefst de helft van de cyberincidenten is een medewerker zelf de oorzaak. Niet de techniek. En daar maken criminele dankbaar gebruik van.

 

Wat u kunt doen tegen CEO fraude

Meer informatie over deze super slimme vorm van fraude vindt u in het artikel 'Wat u kunt doen tegen CEO fraude'.

 

'Klopt dit eigenlijk wel?'

Zes dagen verkeerde Johan in tergende onzekerheid of de vier ton terug zou komen. Hij was slachtoffer van CEO-fraude. De namen in het interview zijn gefingeerd, de feiten kloppen allemaal.

Leonie Kemper

Leonie Kemper

Leonie Kemper (1980) werkt sinds 2008 bij ABN AMRO Bank N.V. Eind 2012 werkt zij als digital developer aan de portefeuille 'online fraude' in het zakelijk segment. Zij is sinds die tijd actief in de communicatie en technische maatregelen om klanten tegen cybercrime te beschermen.

Volg ons via

  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via LinkedIn
  • Volg ons via YouTube